lauantai 6.6.2020 | 13:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Venla Tastulan kolumni: Myöhästelevät junat eivät ole vain suomalaisten ongelma

To 22.8.2019 klo 06:30 | päivitetty to 06:41

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kuinka moni on joskus elämänsä aikana matkustanut VR:n junalla ja joutunut pettymään? Juna on ollut myöhässä, lippuja ei ole tullut tilauksesta huolimatta tai monen tunnin matkaan aikaa kului vieläkin kauemmin teknisen vian vuoksi, jolloin aikaa on jäänyt Suomen metsämaiseman ihailemiseen.

Et ole ainoa ja sen varmasti tiedätkin. Sen verran paljon VR:n junat ja niiden aikataulut puhuttavat suomalaisia. Monen suunnitelmat ovat varmasti muuttuneet myöhästelevän junan vuoksi. Tärkeä tapahtuma on jäänyt väliin tai seuraava jatkoyhteys ei ole odottanut. Kokemuksesta voin sanoa nähneeni seuraavan kulkuneuvon perävalot, kun tekninen vika tai vastaantuleva juna ovat pyyhkäisseet mukanaan hyvin alkaneen loman ja iloisen mielen.

Tästä oppineena olen alkanut varaamaan junalippuja niin, että vaihtoaika seuraavaan kulkuneuvoon on huomattavan pitkä. Pelivaraa on nimittäin jätettävä. Pelivara tuo mukanaan pidemmän päivän, mutta stressittömämmän mielen. Matkustaessani Helsingistä Suomen rajojen ulkopuolelle illalla, lähden matkaan jo varhain aamulla. Sitä kun ei koskaan tiedä mitä matkan aikana tapahtuu. Jos matka taittuu ongelmitta, saan ainakin liittyä muiden suomalaisten jonoon lentokentän lähtöportilla.

Opiskellessani viimeisen vuoden ajan Saksassa, jätin jostakin syystä pelivara-tekniikkani Helsinki-Vantaalle. Saksalaisethan ovat piiruntarkkoja, aina ajallaan. Toisin kävi.

Junailin itseni useampaan otteeseen Kaakkois-Saksasta länteen. Kuten Suomessa, se ei onnistu yhdellä junayhteydellä, vaan noin 300 kilometrin matkan aikana junaa saa vaihtaa vähintään kerran, yleensä kolme kertaa. Kuvitelmissani saavuin jossakin päin Saksaa juna-asemalle kellonlyömällä, minkä jälkeen vaihdoin, hyvin suunnitellusti ja rauhallisesti, viereiselle raiteelle, josta matka jatkui.

Käytännössä seisoin Heidelbergin asemalla tuijottaen juna-aikataulussa näkyvää punaista printtiä, joka ilmoitti toisen kolmesta junastani peruneen matkansa kokonaan. Uudesta yhteydestä ei ollut mainintaa. Tilanne toistui kun Stuttgartissa punainen printti lävähti taas kerran kännykän näytölle. Nyt toinen juna odotti raiteella, mutta korvaavasta junasta ei taaskaan ollut selvää ilmoitusta. Sydämentykytyksiä aiheuttivat myös ne kerrat, jolloin junan ilmoitettiin myöhästyvän "noin 20 minuuttia" ja vaihtoaikaa seuraavaan oli juuri se 20 minuuttia. Maan juna-asemiin tutustumiseen ei jäänyt aikaa. Ne vilahtivat ohi juoksuaskeleiden sivussa.

Junamatkailuun liittyvät pulmat eivät siis ole ainoastaan suomalaisten ongelma. Tässä vaiheessa olisi kai hyvä ottaa pelivara-tekniikka käyttöön ihan kaikkialla.

Pelivara tuo mukanaan pidemmän päivän, mutta stressittömämmän mielen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »