Paikallisuutiset

Tuplajättipotti Kokkolaan – valtio korottaa maakunnan pääkaupungin valtionosuuksia jopa 10 miljoonaa eurolla ensi vuonna – talousjohtaja Saarinen laittaa silti jääpusseja valtuutettujen hattuihin

Kaikki Suomet kunnat saavat roimasti lisää valtionosuuksia

Antti Savela

Suomet kunnat ovat saamassa hulppeat valtionosuuksien korotukset ensi vuonna. Esimerkiksi Kokkolassa valtion riihikuivia seteleitä lasketaan kaupunkilaisten käteen jopa 10,1 miljoonaa eli 11,6 prosenttia enemmän kuin vielä tänä vuonna.

Kokkola saa varsinaisia valtionosuuksia noin 76 miljoonaa ja veronmenetysten kompensaatiota 20,6 miljoonaa. Summa on tyystin toinen kuin vielä tänä vuonna. Asukasta kohden valtionosuudet kasvavat 212 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luvut käyvät ilmi Kuntaliiton kuntakohtaisista laskelmista, jotka perustuvat valtiovarainministeriön budjettiesitykseen vuodelle 2020. Vaikka poliittinen budjettiriihi valtioneuvostossa on vasta edessä, lienee selviö, ettei yhdelläkään hallituspuolueella ole suurta intressissä torpata kuntien tulojen ja sitä kautta hyvinvointipalveluihin ohjattavien varojen kasvua.

Varsinaista tasokorotusta ei tule. Valtionosuuksien nousu tapahtuu vain aiemmat leikkaukset perumalla Sanna Lehtonen Talousasiantuntija, Kuntaliitto

Valtion linjaus ulottuu kaikkiin Suomen kuntiin Kuntaliiton talousasiantuntijaSanna Lehtosen mukaan tasaisesti. Listaa voittajista ja häviäjistä ei ole.

– Onhan tämä muutos järisyttävä. Valtionosuudet nousevat 1,1 miljardia euroa. Näin siis tapahtuu, kun vain pelkät indeksien leikkaukset ja kikyn vaikutukset puretaan, Lehtonen kertoo.

– Varsinaista tasokorotusta ei siis tule. Nousu tapahtuu vain aiemmat leikkaukset perumalla, hän jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lehtosen mukaan kuntien valtionosuudet ja veromenetysten kompensaatiot nousevat 1,12 miljardia eli keskimäärin 13,4 prosenttia.

Kokkolan lisäksi Keski-Pohjanmaalla hypitään tasakäpälää muun muassa Kalajoella, jonne etuajassa tuleva valtion joulupukki on kantamassa kontissaan runsaat kolme miljoonaa euroa ja Nivalassa, jossa ollaan oltu kilttejä 2,6 miljoonan lisäeuron arvosta.

Ylivieskassa valtio on helpottamassa tulevan vuoden budjetin rakentamista 4,2 miljoonalla ja Haapajärvelläkin 1,9 miljoonalla eurolla.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eikä se tavallaan totta olekaan.

– Todellisuudessa kunnan käyttöön jäävät valtionosuudet nousevat vain peruspalveluiden indeksikorotuksen verran eli noin neljänneksen verran. Kolme neljännestä varoista kuluu siihen, että kunnat joutuvat maksamaan kikyn poistuttua täysimääräiset lomarahat työntekijöilleen. Lisäksi valtio korvaa kunnille täysimääräisesti menetyksen, joka johtuu tulevista veronhuojennuksista. Mutta sillä neljänneksellä päästään rahoittamaan peruspalveluiden kustannusten nousua, finanssineuvosMarkku Nissinen valtionvarainministeriöstä toppuuttelee.

– En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta kuntien tiukka talous jatkuu. Lisääntyviä valtionosuuksia ei nyt missään nimessä kannata ohjata menonlisäyksiin, vaan budjetit pitää rakentaa jatkossakin äärimmäisen maltillisesti.

– Ja parempihan on pilata ilo etukäteen kuin harmitella talouden pettämistä jälkikäteen, Nissinen naurahtaa.

Kokkolassa kaupungin talousjohtajaJari Saarinen on tarkkaan tutustunut Kuntaliiton laskelmiin ja pitää lopulta vähäistäkin valtionosuuksien nousua merkittävänä.

– Kun teimme raamia arvioimme valtionosuudet 93 miljoonaan, ja nyt arvio on 98 miljoonaa. Mutta koska suuri osa korotuksesta on todellakin vain entisten leikkausten perumista, ei tämä lisäraha meitä pelasta. Taloudessa on oltava tarkka jatkossakin.

– Mutta kyllä tämä silti hyvältä kuulostaa, hän muistuttaa.

Kokkolassa kuluvan vuoden talousarviosta on tulossa plus miinus nolla tasoa, jos Soitelta ei ole tulossa syksyllä menokehyksen ylityksiä. Jos ylityksiä tulee, tilinpäätös voi luiskahtaa miljooniakin euroja miinukselle.

– Keväällä arvioimme tulevan vuoden ylijäämäksi kolme miljoonaa 93 miljoonan valtionosuuksilla. Jos ne todellakin lisääntyvät, tulevan vuoden talousarvion rakentamisesta tulee luonnollisesti hieman helpompaa, Jari Saarinen miettii.

Kommentti

Fakta

Lisää valtionosuutta tulossa

Kokkola + 10,1 miljoonaa euroa 2020

Kalajoki +3,1 me

Kaustinen 1,5 me

Nivala 2,6 me

Oulainen 2,3 me

Kannus 1,9 me

Pietarsaari 4,0 me

Ylivieska 4,3 me

Veteli 1,0 me

Helsinki 96 me

Vaasa 17,3 me

Lähde: Kuntaliitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä