perjantai 21.2.2020 | 02:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Talotohtori Panu Kailan kolumni: Vaimo vaatii lankkulattian käsittelyä

Keskipohjanmaa
Ke 4.9.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

”Kesämökin pukuhuoneen lattia antoi periksi. Koolaukset olivat murentuneet ja hienoa kuivaa ruskeaa pölyä oli alusbetonin päällä. Laudoissa näkyi pieniä reikiä ja löysin kolme elävää hämähäkkiä muistuttavaa ötökkää tutkiessani tilannetta. Mikä aine sopisi ehjien reunojen käsittelyyn mutta ei olisi vaaraksi asukkaille?” tiedustelee Ossi Ritakorpi.

Kuvissa näkyy perusteellisesti lahonnut puurakenne. Ruskea väri kertoo ruskolahottajan toiminnasta. Sieni syö tehokkaasti selluloosan, jolloin jäljelle jää ruskea ligniini. Kuitumaisen selluloosan kadotessa puu menettää nopeasti lujuutensa. Pahimmat rakennusten lahottajat, kuten lattiasieni, ovat tätä tyyppiä.

Lattiasieni on kuitenkin hyvin arka kuivumiselle. Tässä tapauksessa pukuhuoneen lattian alle on päässyt tilapäisesti vettä, joka on sitten kuivunut ja sieni kuollut. Puupöly on puolestaan merkkinä hyönteistoukkien toiminnasta. Hyvin usein hyönteisvaurio liittyy lahovaurioon, sillä esimerkiksi monet jumit tarvitsevat sienen maustamaa puuta.

Puussa erottuvat pienet reiät vaikuttavat jumintoukkien käytäviltä. Hämähäkki on petoeläin, joka ei ole kiinnostunut puusta vaan etsii niitä pulleita pieniä valkoisia toukkia ruokapöytäänsä. Hämähäkkiä on perinteisesti pidetty hyödyllisenä ja jopa onnea tuovana ”kotieläimenä”. Ehkä myös monia ihmisiä kammottava olemus on luonut kunnioittavaa sädekehää harmittoman otuksen ympärille. Nähdessäsi hämähäkin muista, että sinä et ole kärpänen! Äläkä kysy, tietääkö se hämähäkkikin sen.

Tilanne on ilmeisesti niin sanotusti ohi. Älkää käyttäkö mitään myrkkyjä tai desinfiointiaineita kodissanne! Ne kaikki ovat lopuksi haitallisia ihmiselle.

”Käsittelemättömässä lankkulattiassa on mahtava jalkapohjatuntuma, mutta vaimo ymmärrettävästi haluaa jonkinlaista puhtaanapitoa helpottavaa käsittelyä. Onko sellaista olemassakaan? Pikkupoikana vanhan aitan lattia, sittemmin ei missään,” kirjoittaa Heikki Tolvanen.

Sama tuntuma oli myös vanhan kartanon lattioissa, joita oli hoidettu mäntysuovalla ja hiekalla kuuraamalla. Nykyinen suopa on menettänyt emäksisyytensä; sen lipeämäisyyttä vastaisi pellavaöljysaippua, jota on vaikea Suomesta löytää. Uudempi kelpo vaihtoehto on käsittelemättömille puulattioille sopiva Conwoyn Mestarinöljy.

”Mikä olisi paras pintakäsittelyaine mäntylautalattiaan, josta toivon vaaleaa ja helppohoitoista? En tarkoita maalaamista vaaleaksi vaan sävytystä, jossa männyn tummenemista ei näkyisi mutta puunsyyt pääsisivät hyvin oikeuksiinsa,” pohtii Vesa Takkinen.

Valon aiheuttamaa männyn tummumista estää vain peittävä maali. UV-lakkakin pelkästään hidastaa prosessia, joten sen vaikutus on muutamassa vuodessa ohi.

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori@tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »