lauantai 6.6.2020 | 12:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ojutkangas: Hyvät työkaverit – Sopisiko teille, että tehdään putkisukka, kun shakkitauko ei kelpaa

Pe 6.9.2019 klo 06:30

Työpaikalla on viritetty erilaista oheistoimintaa ilman mitään konkreettista lopputulosta. Kahvitaukojen sijasta voisi pelata koripalloa heittelemällä palloa koriin firman takapihalla. Pingiksen peluu suljettiin vaihtoehdoista nopeasti, koska pallon ääni saisi herkkähermoisimmat (minut) suistumaan raiteilta.

Osa työyhteisöstä on suhtautunut yllättävän kriittisesti ajatukseen isoäidin neliöiden virkkaamisesta. Neliöistä tuli vuosia sitten hitti, kun Martat toivat esiin tämän mainion perinteen. Nyt ajatuksena olisi ollut yhteinen käsityö, jossa jokainen tekisi kymmenen isoäidin neliötä ja sitten katsottaisiin, mihin sadat neliöt johtaisivat.

Idea shakin peluusta koki nopean nousun ja tuhon. Epäilijät ja lajin ennestään tuntevat eivät peitelleet epäuskoaan siihen, että shakkiharrastuksesta tuskin tulisi kovin kiinnostavaa porukassa, jossa jaloa lajia ei ole liiemmin harjoiteltu.

Toiminnallisen tauon tarkoituksena on virkistää aivot kohti uusia saavutuksia tässä ärsykkeitä ja keskeytyksiä tulvivassa elämässä. Vartti iloa ja keskittymistä ei voi tuottaa muuta kuin hyvän lopputuloksen. Tämän tietääkseen ei tarvitse olla aivotutkija työterveyslaitokselta.

Erittäin kaukaisina takavuosina Keskipohjanmaan toimitus pelasi pöytäjääkiekkoa "sarjatasolla". Kysymys oli kaikkea muuta kuin leikistä ainakin, jos kuunteli isoon varastoon tehdystä pelihuoneesta kuuluvia ääniä. Eihän ole mitään järkeä pelata, jos ei edes yritä voittaa.

Pelaamista varten perustettiin "yhtiö", joka piti kokouksia ja joissa määriteltiin sääntöjä ja luultavasti kulutettiin myös voittoja. Rahaa ei saatu yleisöltä tai Veikkauksesta vaan kiroilemisesta, josta sakotettiin. Summaa en muista, mutta rahayksikkö oli markka. Tästä voi päätellä, että ihan lähivuosien tapahtumista ei puhuta.

Pelejä pelatiin pudotuspelejä ja finaaleita myöten tarkan kirjanpidon mukaan. Pelihuoneen ovella käytettiin myös firman vieraita johdon ylpeillessä tästä pitkälle organisoidusta taukotoiminnasta.

Uusi vaihtoehto "taukoliikunnalle" syntyi, kun kannuslainen työkaveri laittoi äsken viestiä, että on alkanut harrastaa käsitöitä. Kyse ei ole kuitenkaan taukokäsitöistä vaan vapaa-ajan harrastuksesta. Työkaveri neuloo putkisukkaa, jossa ei tehdä lainkaan kantapäätä. Neulotaan vain pelkkää oikeata ja aika muotoilee kantapään, kun sukkaa käytetään. Kuulostaa helpolta ja terapeuttiselta, tuumin.

Mielenkiintoista kuulla, minkälaisen vastaanoton tämä taukotoimintaidea saa perjantaina työyhteisössä.

Idea shakin peluusta kahvitauoilla koki nopean nousun ja tuhon. Tauon tarkoituksena on virkistää aivot kohti uusia saavutuksia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »