perjantai 21.2.2020 | 16:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Tarvitaan hyviä opettajia lapsia varten – Hyvin sujuneella kouluajalla on merkitystä koko loppuelämän ajan

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
To 5.9.2019 klo 20:30

Opetushallitus on ehdottanut miesopettajien määrän lisäämistä alakouluihin. Samaan aikaan pohditaan sitä, miten opettajan ammatista ja opettajaopinnoista saataisiin kiinnostavia. Opettajaksi halutaan opiskella selvästi harvemmin kuin aikaisemmin.

Koulujen tilanne ja poikien koulumenestys huolestuttavat ihan syystä. Poikien lukutaito ja oppimistulokset ovat laskeneet tasaisesti kansainvälisissä mittauksissa. Opetushallitus on julkaissut kehittämisohjelman, jonka avulla etsitään ratkaisuja poikien oppimisongelmien ratkaisemiseksi. Yhtenä toimenpiteenä mainitaan miesopettajien määrän lisääminen etenkin varhaiskasvatuksessa ja alkuopetuksessa.

Keskipohjanmaan haastattelema opettaja Harri Yli-Kotila arvioi, että opettajan työstä ei ole tarkoitus tehdä sukupuolikysymystä. Opettajan pätevyys ei riipu siitä. Hän kuitenkin tietää, että alkuopetusluokilla on hyvin vähän miehiä (KP 4.9.). Yli-Kotilan mielestä joissakin tilanteissa opettajan roolimallilla voi olla vaikutusta.

Kannuslainen opettaja on samaa mieltä opetushallituksen kanssa siitä, että opettajan esimerkki vaikuttaa esimerkiksi kulttuuriharrastuksiin, kuten lukemiseen. Hänen mukaansa alemmilla luokilla kasvatuspuoli korostuu ja yhdessä oppiminen antaa turvallisen aikuisen mallin. Ammatistaan kiinnostuneen opettajan näkemyksiä on syytä kuunnella.

Suomalainen koululaitos on ollut jo kauan ylpeydenaihe. Yhteiskunnalla ei ole varaa siihen, että opettajan ammatti ei monenlaisten vaatimusten keskellä kiinnosta yhtä paljon kuin aiemmin. Siihenkään ei ole varaa, että osa lapsista ei nauti koulusta ja oppimisesta tai pääse sellaisiin oppimistuloksiin, joihin maassa on totuttu.

Tolkullinen koulumenestys antaa eväät tulevaan elämään ja työelämään. Hyvin sujuneella kouluajalla on merkitystä koko loppuelämän ajan, eikä pelkästään numeroissa mitattavan koulumenestyksen takia. Hyvät kokemukset muista ihmisistä, ryhmässä toimimisesta ja aikuisten esimerkistä kantavat pitkälle.

Koululaiset kertoivat keskiviikon Keskipohjanmaassa, millainen on hyvä opettaja. Aukusti Kekolahti kuvaili asiaa näin: Sellainen, joka osaa selittää hyvin asian. Mukava ja rento. Ei sillä ole oikein väliä, onko mies- vai naisopettaja.

Tolkullinen koulumenestys antaa eväät tulevaan elämään ja työelämään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »