Paikallisuutiset

Lehtijakelulla ei uhkakuvia – KPK Yhtiöiden jakelupäällikkö Päivi Rättyä korostaa, että konsernin lehdet jakaa oma jakeluyksikkö, ei Posti

KPK Yhtiöt Oyj:n jakelupäällikkö Päivi Rättyä vakuuttaa, että konsernin lehtien kuten Keskipohjanmaan jakelua ei uhkaa mikään. Hän muistuttaa, että Keskipohjanmaa samoin kuin muut konsernin lehtituotteet jaetaan asiakkaille pääsääntöisesti oman jakeluyhtiön eikä esimerkiksi Postin kautta.

Postin osuus konsernin lehtien jakelusta on noin 3–5 prosenttia. Posti jakaa Keskipohjanmaata ja konsernin paikallislehtiä vain lehtien levikkialueiden ulkopuolella. Varsinaisella levikkialueella kuten Keski-Pohjanmaalla ja Kalajokilaaksossa konsernin tuotteet toimittaa asiakkaalle konsernin oma jakeluyksikkö tai alihankkija.

Näin ollen Rättyän mukaan Postin päätökset eivät juurikaan vaikuta Keskipohjanmaan ja muiden konsernin lehtien jakelutoimintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen arvioi Maaseudun Tulevaisuudessa keskiviikkona, että Posti saattaa joutua lopettamaan lehtien jakelua vaiheittain jo vuodesta 2025 alkaen. Posti kuitenkin oikaisi tuoreeltaan uutista, ja totesi tiedotteessaan, että Posti ei ole lopettamassa lehdenjakelua vuonna 2025.

Toimiva, kattava ja kustannustehokas jakelu on lehtiyhtiöille elinehto. Vesa Pihlajamaa Toimitusjohtaja, KPK Yhtiöt

– Postin strategiana on pysyä vahvasti mukana lehtijakelussa ja Postilla on pitkäaikaisia sitoumuksia lehtijakelussa, Postin lehtipalveluista vastaava johtajaRisto Savikko sanoo tiedotteessa.

–Jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä, Keskipohjanmaan ja muiden KPK Yhtiöiden konsernituotteiden jakelu ei ole vaarassa, tekipä Posti minkälaisia päätöksiä tahansa, Rättyä kertoo.

Keskipohjanmaan ja muiden tuotteiden jakelu on turvassa, koska tuotteet jaetaan omana toimintana. Vain Pyhäjärvellä ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla varhaisjakelua ostetaan ulkopuoliselta, yksityiseltä yritykseltä eikä Postilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Posti jakaa konsernin lehtiä niin sanotun levikkialueen ulkopuolella esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tällöinkin asiakkaalla on vaihtoehtoisia tapoja lukea tilaamaansa lehteä. Esimerkiksi postilakon aikana asiakkailla oli mahdollisuus lukea lehtiä kunkin lehden oman digipalvelun kautta.

KPK Yhtiöiden lehtipainosta ja jakeluliiketoiminnasta vastaava johtajaHannu Salmi ihmettelee Heikki Malisen lausuntoa. Hänen mielestään lausunto aiheutti hämmennystä ja aivan turhaa huolta. Salmi arvelee toisaalta, ettei Postilla ole tarkoitusta luopua lehtiasiakkaistaan.

Päivi Rättyä taas korostaa, että kaikki lehtikustantajat haluavat säilyttää myös Postin jakelukanavat ja haluavat ehdottomasti turvata laadukkaan lehdenjakelun seitsemänä päivänä viikossa kaikkialla Suomessa.

– Tässä asiassa lehtitalojen ja Medialiiton yhteinen tahtotila on aivan selvä, Rättyä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

KPK Yhtiöt julkaisee Keskipohjanmaata, Kalajokilaaksoa, Kalajokiseutua, Kokkola-lehteä, Haapavesi-lehteä, Perhonjokilaaksoa, Lestijoki-lehteä, Pietarsaaren Sanomia, PS Pulssia, Nivala-lehteä ja Selänne-lehteä. Jokaisella lehtibrändillä on myös oma digipalvelu.

KPK Yhtiöiden toimitusjohtajaVesa Pihlajamaa painottaa, että hyvin toimiva, kattava ja kustannustehokas jakelu on lehtiyhtiöille elinehto. Hänen mukaansa Postin toimintaa on kehitettävä siten, että tavalla tai toisella Postin toiminta jaetaan palvelutehtävään ja markkinaehtoiseen tehtävään, jolloin jakelu olisi osa Postin yhteiskunnallista palvelua.

Samoilla linjoilla Pihlajamaan kanssa on Medialiiton toimitusjohtajaJukka Holmberg. Hän kertoo hallitusohjelmassa sovitun selvityksestä, joka kartoittaa vaihtoehtoja postin ja sanomalehtien jakelun järjestämisen turvaamisesta varsinkin harvaan asutulla alueella.

Holmbergin mukaan olisi tutkittava myös mahdollisuutta koota jakelua yhteen eli yhdistää lehden ja kirjepostin jakamista samaan aamupostiin varhaisjakelun yhteydessä. Tämä toisi säästöä ja tehokkuutta.

KPK yhtiöiden lehdistä Posti jakaa vain prosentteja, mutta monissa muissa mediataloissa Posti näyttelee suurta roolia. Holmberg laskee, että Posti jakaa suomalaisista sanoma- ja paikallislehdistä puolet ja yksityisten omistamat jakeluyhtiöt puolet. Päivällä jaettava posti eli noin 20 prosenttia lehtien jakelusta on pääsääntöisesti Postin liiketoimintaa.

Yksityisiä jakeluyrityksiä on eri puolilla maata 10–20 ja lisäksi on paljon pieniä alihankintayrityksiä.

Fakta

Jakelu toimii

KPK Yhtiöiden lehdet jaetaan pääsääntöisesti omana työnä.

Alihankintaa ostetaan Pyhäjärven ja Pietarsaaren alueen jakelussa

Posti jakaa vain etäälle postitetut lehdet, 3-5 prosenttia lehtimäärästä

Tilaaja voi lukea lehden myös netistä tai lehden mobiilisovelluksella

Monissa muissa lehtitaloissa Postilla iso rooli jakelussa

Hallitus käynnistää selvityksen jakelun turvaamiseksi kaikkialla

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä