perjantai 21.2.2020 | 16:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kokkolalaislähtöinen viulisti Ida Tunkkari valmistuu pian Sibelius-Akatemiasta – unelmana ura orkesterissa, videolta saat esimakua Tunkkarin taidoista

Anni Saari Keskipohjanmaa
Pe 6.9.2019 klo 20:30 [päivitetty la 09:04]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Lauantaina Raatihuoneella Kokkolan SyysKamarin konsertissa kuullaan Dvořákin Jousikvintetto nro 2, jossa kakkosviulua soittaa Kokkolasta kotoisin oleva Ida Tunkkari.

Hän kuvaa Jousikvintettoa mukaansatempaavaksi teokseksi, jossa on viulistille tarpeeksi haastetta.

– Se on vaihtelevaa musiikkia, viimeinen osa on vauhdikas, jopa hurja. Hitaassa osassa taas on tosi kaunis, rauhallinen teema.

Perjantaina Tunkkari soitti jousikvartetissa Rossinin Sonaatin jousille, ja festivaalin aloituspäivänä Boccherinin kitarakvintetossa. SyysKamarissa onkin Tunkkarin mielestä ollut hienoa se, että hän on päässyt esittämään itselleen uusia ja eri tyylisiä teoksia.

Ida Tunkkari aloitti viulunsoiton opiskelun Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Kokkolasta hän lähti Ruotsiin, Tukholmassa toimivaan Edsbergin musiikki-instituuttiin. Sinne hän halusi nimenomaan kamarimusiikkipainotuksen takia.

– Se oli pienempi ja rauhallisempi paikka opiskella. Koko koulussa oli ehkä 30 opiskelijaa, Tunkkari kertoo.

Hän viihtyi koulun tiiviissä yhteisössä hyvin, mutta valmistuttuaan musiikin kandidaatiksi vuonna 2016, hän kaipasi vaihtelua. Niinpä Tunkkari hakeutui Sibelius-Akatemiaan, josta hän valmistuu musiikin maisteriksi tänä syksynä.

– Sibelius-Akatemia on paljon isompi paikka, jossa on enemmän kursseja ja mahdollisuuksia.

Tunkkari on solististen aineiden lisäksi opiskellut kamarimusiikkia, orkesterisoittoa ja hän on suorittanut myös pedagogisia opintoja. Viime vuodesta lähtien hänellä on ollut omia, alakouluikäisiä viuluoppilaita.

– Opetusta on ollut pari iltapäivää viikossa. Pienten vasta-alkajien opettaminen on ihan parasta, Tunkkari sanoo.

Viulunsoittoa aloittaessa käsien asentoja ja muuta tekniikkaa joutuu aluksi opettelemaan paljon. Tunkkari uskoo, että pienen soittajan intoa pidetään yllä valitsemalla kivoja kappaleita sekä yhteissoitolla.

– Ja välillä leikitään jotain.

Opettamisesta on Tunkkarin mielestä ollut paljon hyötyä myös omalle soittamiselle. Perusasioita tulee nimittäin opettaessa mietittyä uudella tavalla.

Opettaminen tukee myös orkesterisoittoa. Sitä Tunkkari on tehnyt Sibelius-Akatemian orkestereissa, mutta viime keväänä myös Helsingin kaupunginorkesterin orkesteriakatemiassa. Valinta orkesteriakatemiaan tarkoittaa kolmen viikon mittaista kisällipestiä orkesterissa.

– Se oli kyllä tosi opettavaista. On mahtava fiilis olla osa orkesteria, siinä on niin hieno yhdessä tekemisen tunne. Siinä innostuu helposti, Tunkkari kuvaa orkesterisoittoa.

Orkesterissa toimintaa johtaa kapellimestari. Tunkkarin mielestä kapellimestarin on tärkeää luoda harjoituksiin hyvä ilmapiiri.

– Nykyään onneksi mennäänkin paljon positiivisen kautta.

Kamarimusiikissa kapellimestaria ei ole, joten tulkinnasta on neuvoteltava muiden soittajien kanssa. Kokkolassa nuorten muusikoiden yhteistyö on sujunut Tunkkarin mukaan sopuisasti ja ideoita on voitu testailla yhdessä.

Kamarimusiikin soittaminen on ylipäänsä erilaista kuin orkesterisoitto, koska jokainen on yksin vastuussa stemmastaan.

– Isossa porukassa pitää sopeutua. Kamarimusiikissa saa käyttää enemmän mielikuvitustaan. Molemmat ovat omalla tavallaan hauskoja, Tunkkari sanoo.

Uransa alussa moni muusikko on kovan kilpailutilanteen edessä. Työt voivat olla hajallaan ja pieninä pätkinä maailmalla.

Tunkkari sanoo haluavansa valmistuttuaan kokeilla monenlaisia asioita ja etsiä omaa väylää. Sekä kamarimusiikki että opettaminen kulkevat todennäköisesti mukana tulevaisuuden työpaletissa. Ykköstoive on kuitenkin päivänselvä.

– Todella toivon, että viiden vuoden kuluttua minulla olisi paikka jossakin orkesterissa.

Fakta

Ida Tunkkari

Kokkolasta kotoisin oleva viulisti

Syntynyt 1994

Opiskellut Edsbergin musiikki-instituutissa Tukholmassa ja Sibelius-Akatemiassa.

Yksi Kokkolan SyysKamarin taiteilijoista

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »