Paikallisuutiset

Keskusta tähtää ykköseksi – Katri Kulmuni avasi räväkästi puheenjohtajakautensa keskustan puoluekokouksessa Kouvolassa

Tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni tähtää 20 prosentin puolueeksi

Työt alkoivat heti. Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni oli välittömästi valinnan jälkeen median haastateltavana.
Työt alkoivat heti. Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni oli välittömästi valinnan jälkeen median haastateltavana. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni oli pakahtua onnesta kuultuaan voittaneensa keskustan puheenjohtajavaalin. Hän sai äänestyksessä 1092 ääntä vastaehdokas puolustusministeri Antti Kaikkosen jäätyä 829 ääneen.

Voittopuheenvuorossaan Kulmuni kiitti kaikki mahdollisia tahoja alkaen entisestä puheenjohtajasta Juha Sipilästä. Hän vannoi tekevänsä kaiken mahdollisen kannatuksen lisäämiseksi.

– Keskusta ei ole 10 prosentin, vaan 20 prosentin puolue. Kannatuksen kasvattaminen on aloitettava heti, aion asettua ehdolle kuntavaaleissa, aiottahan tekin, Kulmuni pyysi ja sai raikuvat aplodit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulmunin mukaan keskustan sydäntä lähellä ovat kaikki ihmiset sekä luonto ja kaikkien hyvinvointi. Hänen mukaansa Suomea pitää kehittää niin, että koko Suomi pärjää, jolloin jokainen saa asua siellä missä haluaa.

– Kotiseutu on aina paras paikka. Luodaan maa, jossa ihmiset voivat asua kotiseudullaan, Kulmuni totesi.

Hänen mielestään keskusta voi lähteä tavoittelemaan suurimman puolueen asemaa tulevissa kuntavaaleissa.

Samaa mieltä oli myös vaalitaiston hävinnyt Antti Kaikkonen. Hän antoi heti kaiken tukensa voittajalle ja totesi kokouksesta lähtevän yhtenäisen porukan luomaan parempaa maata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokouksen yksi odotetuista puheenvuoroista oli myös entisen puheenjohtajan Juha Sipilän läksiäissanat. Sipilä kehui erityisesti kaikki kannattajia, jotka tilaisuus toisensa perään jaksoivat tukea ja kannustaa.

Sipilän mukaan kokemus oli huikaiseva. Hän sai kuunnella ihmisten iloja ja suruja ja hän oppi tuntemaan tätä kansaa.

– Se tavallinen äänestäjä tässä on avainroolissa. Hänen voikseen tätä kannatti tehdä.

Hieman yllättäen Sipilä esitteli myös kuuden kohdan työllisyysohjelmansa, jonka toteuttamista hän piti erityisen tärkeänä. Ohjelmassa on muun muassa perustulon sitominen vastikkeellisuuteen sekä kikysopimuksesta kiinnipitäminen. Sen lisäksi hän halusi avata työmarkkinat ulkomaiselle työvoimalle ilman tarveharkintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sipilän ohjelma poikkeaa aika tavalla keskustan hyväksymästä työllisyysyysasteen nostamiskeinoista, jotka hallitus on hyväksynyt.

Uudelle puheenjohtajalle Sipilä lahjoitti tunkin, ei siksi, että pitäkööt tunkkinsa, vaan siksi, että tunkilla kannatus voidaan nostaa pikku hiljaa ylemmäs.

Keskipohjalaisista kokousedustajista Kauko Ojala Kokkolasta, Teuvo Nyman Reisjärveltä ja Piia Rautiola Kannuksesta odottivat mielenkiinnolla tulevaa valintaa.

– Kaikkosen takana ollaan, Kauko Ojala tuumaa. Alhaisen kannatuksen nostoon tarvitaan Ojalan mukaan hyviä poliikkatoimia.

Teuvo Nyman vetosi taas Katri Kulmunin puolesta. Hänen mukaansa nyt jos koskaan tarvitaan uutta verta, jotta uskottavuus palautuu.

– Sipilän lahja uudelle johtajalle oli loistava. (Sipilä antoi uudelle puheenjohtajalle lahjaksi tunkin). Kannatusta on nostettava pikku hiljaa, ei se nouse kertaheitolla ja hokkus pokkus tempuilla, Nyman vakuutti.

Kannuksen keskustan edustaja Piia Rautiola toivoi, että uusi johtaja ryhtyy heti uudistamaan ja kehittämään puoluetta. Hänen mukaansa johtajan pitää jalkautua kentälle ja kuunnella mitä hänelle kerrotaan.

Perhepolitiikan lisäksi Rautiola toivoisi puolueelta myös realistista vihreyttä. Luontoa on hänen mielestään kunnioitettava, mutta ei hurmahenkisesti vaan päästöjä on leikattava maltilla.

– Suomen ei saa sortua ympäristöasioissa likkukanvarsiin vaan seurattava mitä maailmalla tapahtuu. Suomella on loppujen lopuksi niin vähän mahdollisuuksia päästöjä rajoittaa, Piia Rautiola tuumasi ja ryhtyi keinuttamaan pientä Eliasta, joka jokerteli tuolissaan.

Elias oli varmasti yksi nuorimpia puoluekokoukseen saapuneita.

Pyhäjärveltä Kouvolan kokoukseen lähtenyt pitkän linjan keskustavaikuttaja Jukka Tikanmäki ilmoitti äänestäneensä Katri Kulmunia. Hänen johdollaan keskustalla on taas mahdollisuus nousta suurten puolueiden joukkoon.

– Tämä ei tule helpolla. Tarvitaan paljon kenttätyötä, jalkautumista aitovierille. Pelkkä puhe ei riitä. Maaseutuvaltaisten kuntien tukemista tarvitaan konkreettisesti. Esimerkiksi Pyhäjärvi on hakenut valtiolta 30 miljoonan euron porkkanarahaa pumppuvoimalan rakentamiseen Pyhäjärven kaivoksen viereen, Tikanmäki totesi.

Lue lisää:

Pääkirjoitus: Uusi keskustajohtaja saa valtavan urakan – Aika näyttää, miten puolue kuuntelee kansalaisten ääntä muutosten keskellä

Pohjolan tahtonainen – Keskustan uudella puheenjohtajalla on vahvat näkemykset aluepolitiikasta

Kyösti Kallion ja Esko Ahon perijätär – Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja

Keskustalle jo kolmas emäntä - Kulmuni selvin luvuin johtoon

Petri Honkonen nousi keskustan varapuheenjohtajaksi

Antti vai Katri? - keskustaväellä puheripuli Kouvolassa

FAKTA

Katri Kulmunista puheenjohtaja.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni valittiin keskustan puheenjohtajaksi.

Hän voitti puolustusministeri Antti Kaikkosen.

Kulmuni sai 1092 ääntä.

Kaikkoselle kertyi 829 ääntä.

Jari Tasanen ei osallistunut äänestykseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä