perjantai 21.2.2020 | 17:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapio Lehtisen kolumni: Murhaajat ja raiskaajat lenkkikaverina

Keskipohjanmaa
Ma 9.9.2019 klo 06:30 [päivitetty ma 06:35]

Solmin lenkkikengät, työnnän nappikuulokkeet korvaan ja avaan puhelimen podcast-sovelluksen . Näppäilen hakusanaksi "True Crime".

Hämmästelen tosielämän rikoksista kertovien podcastien suurta määrää.

True Crime All Time -niminen äänisarja vaikuttaa mielenkiintoiselta: Mike ja Gibby kertovat murhaajista ja raiskaajista 146 jakson kokemuksella.

Valitsen sadannen jakson, koska oletan, että juhlajaksoon on valittu jotakin erikoista. Ja kukapa sieltä löytyykään: Netflixin Mindhunter-sarjasta tuttu Ed Kemper.

Juoksulenkki voi alkaa.

Parin kilometrin kohdalla siirryn polulta pyörätielle. Silloin Kemper tekee ensimmäisen murhansa.

Kemper tappaa juoksulenkin aikana niin monta naisliftaria, että putoan laskuista. Kemper tappoi myös isovanhempansa ja äitinsä.

Suihkun jälkeen kuuntelen toisenkin jakson remonttihommien lomassa.

Tämän jälkeen olen ahminut True Crime- podcasteja paljon, vaikka en ole aikaisemmin tuntenut erityistä vetoa rikosaiheisia ohjelmia kohtaan.

Hyvä tarina pitää kuuntelijan mielenkiintoa yllä, ei niinkään uhrien lukumäärä.

True Crimen lasketaan alkaneen viisi vuotta sitten amerikkalaisesta Serial-podcastista, joka kertoi teinitytön murhasta Baltimoressa. Sen jälkeen True Crime on pyyhkäissyt yli maailman.

Tosin Ruotsissa on tehty laadukkaita vastaavia dokumentteja jo vuosia tätä ennen.

True Crime ei ole pohjimmiltaan uusi keksintö – ihmiset ovat kautta aikojen tunteneet vetoa elämää, kuolemaa, totuutta ja ihmisen pimeitä puolia kohtaan.

Jo keskiaikaiset balladit kertoivat rikoksista opettavaiseen ja tuomitsevaan sävyyn. Rikosuutiset ovat kuuluneet journalismin kulmakiviin alkuhetkistä lähtien.

Kirjailija Charles Dickens istui usein journalistina oikeudenkäynneissä ja kirjoitti niistä lehteen. Osa kertomuksista jalostui kirjallisuudeksi.

Tarinat vievät kuulijan rikoksen tekijöiden mukana rikospaikalle.

Amerikkalaisissa sarjoissa kerronta on viihteellistä, jopa kepeää. Ruotsalaisissa sarjoissa ei tule sellaista tunnetta, että rikollisuutta ihannoitaisiin.

Ihmiset ovat kautta aikojen tunteneet vetoa elämää, kuolemaa, totuutta ja ihmisen pimeitä puolia kohtaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »