maanantai 24.2.2020 | 11:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Asuntomessut toistaa itseään – Harvempikin tahti riittäisi uutuuksien esittelyyn

Kalevi Rahkola KOKKOLA Keskipohjanmaa
Ke 11.9.2019 klo 11:15

Kesän asuntomessukaupunki-Kouvola on aika poikkeuksellinen maamme kaupunkien joukossa, rautatietaajamasta syntynyt ja kauppalasta kehittynyt, mutta missä on kaupungin ajallinen kerroksisuus? Kouvolan identiteetti? Eihän se näy kaupunkikuvassa lainkaan, ainakaan keskustassa.

Kouvola on kuin sodan jäljiltä uudesti syntynyt väljää kaupunkisuunnittelua myöten, kuin poltettu Rovaniemi. Kuinka Kouvolalle on käynyt kaupungistumisen myötä? Uusia 60-luvun ja nuorempia nykyaikaisia kerrostaloja useine julkisine rakennuksineen ja kauppakeskuksineen näkyy vähän joka suunnassa edessä avautuvasta tilavasta matkakeskuksesta alkaen leivene katutiloineen.

Kauppalavaiheen aikaisia ei näy nimeksikään, vain joitakin funkkis-kerrostaloja ja perinteinen kauppahalli, sitä varhempia tuskin lainkaan. 1900-luvun vaihteen puinen Asemankoulukin on jäänyt kerrostalojen väliin. Entä vanhan asemarakennuksen kohtalo?

Ennen lähtöäni Kouvolasta yllätyin suuresti näkemästäni loisteliaasta uusrenessanssisesta puutalosta (entinen kaupungintalo) VPK:n funkkis-paloaseman vieressä.

Mutta Kouvolan identiteetti huomattavana rautateiden risteysasemana puuttuu. Ei ole mitään omintakeista tai omaperäistä, edes suunnittelutyöryhmän kahden vuosikymmenen työskentelyn tuloksena. Liike-elämän jälki kyllä näkyy. Toisin kun maamme vanhimmissa kaupungeissa, joissa yhäkin on nähtävissä moni-ilmeikkyyttä ilman suunnitteluakin.

Kouvolan varsinaiset nähtävyydetkin sijaitsevat kaukana lukuisissa liitoskunnissa. No, löytyyhän varhainen rautatieläisten idyllinen asuinalue puoteineen ja erilaisine museoineen keskustan ulkopuolelta, johon ehdin aiemmalla käynnilläni tutustua ja kuvata odottaessani paluuta Lappeenrantaan noutamaan unohtamani kassin rautatieaseman

säilöstä.

Toistamiseenkin olisi kiinnostanut poiketa museokorttelissa asuntomessujen yhteydessä, mutta jäipä enemmän aikaa messuilla kiertelyyn. Vuosittaiset asuntomessut toistavat pitkälti toinen toistaan uutuuksillaan; enemmän minua kiinnostaa alueen sijainti ja kokonaisuus kuin yksittäiset talotyypit.

Asuntomessuja kannattaa ja ilmeisesti voi järjestää missä vain vetten äärellä etäisyydestä riippumatta, mutta mikä vetää väkeä uutuuksien perässä jollei markkinahenki. Harvempikin tahti riittäisi uutuuksien esittelyyn.

Trendivaikutteiset talotyypit on peräkanaa nopeasti kierrettävissä, mutta niissä olisi voitava myös asua ja elää. Eivät talot sisätiloja myöten voi kovasti saati loputtomasti kustannustenkaan puolesta poiketa vakiintuneesta perusrakenteesta. Sisätilat hallitsevat liiaksikin rakentamista vieläpä ulkoasun kustannuksella, mikä korostuu lasisina julkisivuina ja ylimitoitettuina terasseina ulkomaisten esikuvien mukaisesti. Messujen kaupallisuus automatisoitune keittiötiloineen ja hälytysjärjestelmineen ylittää jo asumisviihtyvyyden ja ihmisen sietokyvyn. Eivät liioin pihatilat jätä

omatoimisuudelle tai omaperäisyydelle sijaa saman kaltaisuudellaan.

Uutta Kouvolan asuntomessuilla on vanhojen kasarmien hyödyntäminen asuntoina. Mutta onko niistä tilojen puolesta pilkottuina asunnoiksi kuten Lappeenrannassa vai päätyvätkö ne mahdollisesti kansainvälisten suursijoittajien yhteen haaviin? Käyttämätöntä tilaa alueella on kosolti. Nähdyillä asuntomessuilla kiinnostavinta oli rakentamisen ja tiilen historiasta kertova laaja näyttely maamme ensimmäisistä linnoista ja kirkoista alkaen kartanoiden ja teollisuuslaitosten kautta yleistyviin yli satavuotisiin massiivitiilisiin kerrostaloihin ja edelleen tämän päivän käyttö mahdollisuuksiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »