tiistai 4.8.2020 | 23:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on poikkeus miesvaltaisessa musiikkimaailmassa – perjantaina kuultava syyskauden avauskonsertti näyttää Malin Bromanin johtajakauden suuret linjat

Anni Saari
Ti 10.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Malin Broman on johtanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria vasta kaksi kertaa, mutta tunnelma maanantain tiedotustilaisuudessa on jo kotoisa.

– Ei tässä ole mitään kummallista. Jokaisella organisaatiolla on tietysti rytminsä, johon omat kokemukset täytyy sovittaa, mutta olen voinut tulla tänne sellaisena kuin olen, Broman vahvistaa.

Vaikka hänen kautensa taiteellisena johtajana vasta alkaa, hän on jo pitkään tehnyt suunnitelmia tulevien vuosien varalle yhdessä ohjelmistokoordinaattori Lauri Pulakan ja intendentti Marjukka Puution kanssa.

– Ihan kaikki suunnitelmat kolmeksi vuodeksi eivät ole vielä valmiina. Ja hyvä niin, toteaa Pulakka.

Jos syyskauden avauskonsertin perusteella voi tehdä johtopäätöksiä Bromanin linjasta, tuleva ohjelmisto tulee sisältämään jousiorkesterimusiikin kirkkaimpia klassikoita, ajankohtaisia poimintoja musiikinhistoriasta sekä suuresti soivaa nykymusiikkia. Valinnoissa huomioidaan sukupuolten tasa-arvo.

– Sitä on Ruotsissa tehty jo pitkään. Ohjelmistot käydään läpi sukupuolinäkökulmasta katsoen ja sen huomioimiseen on iso poliittinen paine, Broman kertoo.

Hufvudstadsbladet ja Helsingin Sanomat ovat viime päivinä kirjoittaneet naissäveltäjien ja -muusikoiden asemasta Suomessa. Helsingin Sanomien mukaan suomalaisten sinfoniaorkesterien esittämästä ohjelmistosta vain kolme prosenttia on tänä syksynä naisten säveltämää.

Yhtenä perusteluna tälle on käytetty laatukriteerejä. Broman sanoo, että nykymusiikissa nais- ja miessäveltäjien työn laadussa ei ole eroa.

– Vanhemman musiikin osalta tilanne on erilainen. Ei 200 vuotta sitten ollut naissäveltäjiä, jotka olisivat säveltäneet esimerkiksi Beethovenin sinfonioihin verrattavia teoksia. Mutta kamarimusiikista löytyy kyllä korkealaatuisia naissäveltäjiä.

Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Elfrida Andréen, jota Kamariorkesteri soitti jo maaliskuussa. Myös syyskaudella ohjelmistossa on useita naissäveltäjiä.

Kamariorkesteri on muutenkin poikkeus säännössä, sillä se on toinen niistä suomalaisista orkestereista, joiden taiteellinen johtaja on nainen. Toinen on Susanna Mälkin johtama Helsingin Kaupunginorkesteri.

Avauskonsertti alkaa Haydnin ensimmäisellä sinfonialla, jossa Bromanin mukaan on täysin tunnistettava Haydnin tyyli, vaikka kyseessä on hänen uransa varhaisteos.

Solistisena numerona on Mozartin pianokonsertti Es.

– Kuuntelin tätä Mozartin konserttoa juuri ja ajattelin, että ei voi olla mitään parempaa, Broman hehkuttaa.

Teoksen solistina on Paavali Jumppanen. Broman sanoo odottavansa Kamariorkesterin pestin myötä innolla tutustumista suomalaisiin muusikoihin. Jumppasen hän tosin tuntee ennestään. Myös Kamariorkesterille pianisti on vuosien varrelta tuttu.

Se, että Broman johtaa teoksen soittaen itse orkesterin rivissä, ei hänen mukaan ole mikään ongelma.

– Jos orkesteri toimisi täysin demokraattisesti, se vaatisi parin viikon harjoittelun, joten johtaja tarvitaan. Mutta tämä teos on kuin kamarimusiikkia, jossa solisti ja orkesteri inspiroivat toisiaan.

Perjantaina Kokkolassa kuullaan ensimmäistä kertaa Esa-Pekka Salosen Stockholm Diary, jota Broman kuvaa dramaattiseksi, isoksi kappaleeksi.

Se on teknisesti vaativa teos, samoin kuin Schönbergin Verklärte Nacht. Sitä Kamariorkesteri on esittänyt aiemminkin, mutta jousiorkesteriversiona. Nyt kuultavana sekstettinä se ei vaadi kapellimestaria.

Verklärte Nacht on toiminut inspiraationa Sally Beamishin sävellykselle, joka myös kuullaan konsertissa. Beamish on Englannissa tunnettu ja varsin tuottelias säveltäjä, jolta Broman valitsi konserttiohjelmaan sooloalttoviuluteoksen Glanz.

Broman kertoo odottavansa konsertteja Kamariorkesterin kanssa kovasti. Ne ovat maali, johon tähdätään. Samalla ne näyttävät, mihin orkesteri on menossa. Avauskonsertti soitetaan Kokkolan lisäksi lauantaina Pietarsaaressa. Myös toinen Bromanin tänä syksynä johtamista konserteista viedään kahdelle paikkakunnalle, Kokkolan lisäksi Oulaisiin.

– Kun konsertti toistetaan, voi nähdä, miten teokset kehittyvät, Broman perustelee.

Myös Pulakan mielestä se, että teosta ei soiteta vain yhtä kertaa, on positiivista.

– Stockholm Diaryn soitimme kesällä Meidän Festivaalilla ja siihen on nyt tosi kiva palata.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin syyskauden avauskonsertti Snellman-salissa perjantaina 13.9. kello 19. Konsertti-intro kello 18.15.

Kamariorkesteri on muutenkin poikkeus säännössä, sillä se on toinen niistä suomalaisista orkestereista, joiden taiteellinen johtaja on nainen.

Kinojuhlilla ranskalaisia tuokiokuvia

Anni Saari

Kamariorkesteri osallistuu myös tänä vuonna Kokkolan Kinojuhliin. Sunnuntain iltapäiväkonsertissa soittaa nelihenkinen kokoonpano: Lauri Pulakka, sello ja viola da gamba, Reijo Tunkkari, viulu, Oskari Hannula, kontrabasso ja viola da gamba ja Johanna Tilus, piano.

– Aluksi ajatuksena oli koota konserttiin musiikkia pelkästään ranskalaisista elokuvista. Mutta kävi ilmi, että monissa elokuvissa musiikki oli sävelletty isolle kokoonpanolle, kuten sinfoniaorkesterille ja kuorolle. Ja monissa elokuvissa ei käytetty ranskalaisten säveltäjien musiikkia lainkaan. Joten ohjelmisto on nyt koottu yleisemmin elokuvissa käytetystä ranskalaisesta musiikista, kertoo Pulakka.

Konsertissa kuullaan mm. Maurice Ravelin ja Claude Debussyn musiikkia. Debussyn pianoteos Claire de Lunea on käytetty lukuisissa elokuvissa, joista viimeisimpiin kuuluu amerikkalainen menestysleffa Ocean´s Eleven.

Ohjelmassa on myös musiikkia mm. Moulin Rouge-, Cherbourgin sateenvarjot-, Amélie- sekä Sous le ciel de Paris -elokuvista.

– Vierailevana solistina esiintyy Aino Venna, lisää Pulakka.

Viola da gambaa soitetaan barokin ajan säveltäjistä Monsieur de Sainte-Colombesta ja Marin Maraisista kertovan Kaikki elämän aamut -elokuvan musiikkinumeroissa.

Ranska on hyvin esillä Kamariorkesterin syyskaudella myös muuten kuin Kinojuhlilla, sillä ranskalaisten säveltäjien musiikkia kuullaan myös marraskuussa Malin Bromanin johtamassa konsertissa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »