maanantai 24.2.2020 | 10:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen lukuvuoden avajaisissa juhlistettiin tietotekniikan maisterikoulutuksen 20 vuoden taivalta ja palkittiin professori Timo Tiihonen – Tietotekniikka-alan osaajapulaan vastataan paikallisesti

Jouni Nikula Keskipohjanmaa
Ke 11.9.2019 klo 20:00 [päivitetty ke 20:44]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Tanja Risikko palasi perusasioiden äärelle avatessaan yliopistokeskuksen lukuvuoden 2019–2020 avajaisjuhlan Kokkolassa.

– Sivistys sekä kirjoitus- ja painovapaus ovat vakaan yhteiskunnan tukipilareita. Ne eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä edes Euroopassa, hän lausui.

Keskiviikkona Kokkolassa juhlittiin erityisesti tietotekniikan maisteriopintoja. Niitä on tarjottu Kokkolassa kahdenkymmenen vuoden ajan – ensin muuntokoulutuksena EU-hankkeiden tuella ja vuodesta 2006 pysyvänä osana Jyväskylän yliopiston opintotarjontaa.

Tietotekniikan maisterikoulutus suunniteltiin alusta asti työn ohessa suoritettavaksi.

Se on mahdollistanut tietotekniikan alan osaamisen nostamisen ja uusien osaajien rekrytoinnin Keski-Pohjanmaalle.

Risikon mukaan opiskelusta on tullut täysin ajasta ja paikasta riippumatonta: opiskelijat ympäri Suomea ja maailmaa pystyvät itse määrittelemään, milloin ja missä opiskellaan.

Maisteriohjelmasta vastaavan professori Ismo Hakalan mukaan onnistuneista koulutusratkaisuista kertoo tasaisena pysynyt kiinnostus maisteriopintoja kohtaan.

– Hakijamäärät ovat vakiintuneet hyvälle tasolle. Opiskelijoiden valmistuminen kestää vertailun muille vastaaville koulutuksille. Valmistuneilta kerättävä palautekin on ollut myönteistä, sanoo Hakala.

Koko Eurooppaa koskee pula tietotekniikka-alan osaajista, erityisesti ohjelmoijista.

– Tämä näkyy omalla alueellamme erityisesti hieman kokeneempien osaajien puutteena. Alan yritysten kasvanut etätyöntekijöiden rekrytointi mahdollistaa kuitenkin myös muualta tulevien tuomisen alueen yritysten käyttöön, sanoo Hakala.

Tanja Risikon mukaan yliopistokeskus Chydenius pyrkii vastaamaan myös kasvatusalan osaajapulaan.

– Teemme Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan kanssa kaikkemme, jotta varhaiskasvatuksen opettajan koulutusohjelma käynnistyisi. Tarve on valtava. Opintoihin voi jo nyt valmistautua Kokkolassa avoimen yliopiston var­hais­kasva­tus­tie­teen ai­neo­pin­tojen kautta.

Kulkue matkalla Kokkolan yliopistokeskuksen Ulappa-saliin. Keskellä yliopistokeskuksen johtaja Tanja Risikko.
Clas-Olav Slotte

Kasvatustiede on kaiken ytimessä.

Avajaisjuhlassa puhunut Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen nosti esille vuosittaisen Shanghai Ranking -yliopistovertailun, jossa Jyväskylän yliopisto sijoittui sijalle 39 kasvatustieteiden osalta.

– Korkea taso ei ole sattumaa vaan visionäärisen ja kunnianhimoisen kehittämisen tulos. Tutkimuslähtöiseen koulutukseen on panostettu tinkimättömästi.

Hämäläisen mukaan suomalaisen opettajakoulutuksen voi nostaa maabrändin keulakuvaksi.

– Yliopistokeskus Chydeniuksella voi olla iso rooli varhaiskasvatuksen opettajien koulutuksessa.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kuvaili yliopistokeskusta Kokkolan sivistyksen majakaksi.

– Hajautetun yliopistoverkon tarina on vielä melko nuori: Oulun yliopisto perustettiin 60 vuotta sitten. Yliopistokeskukset perustettiin vuonna 2004, mikä oli loogista jatkoa Suomen menestyksekkäälle kehittämiselle, Niinimäki kertoi.

Timo Tiihonen palkittiin.
Clas-Olav Slotte

Chydenius-instituutin kannatusyhdistys luovutti Chydenius-mitalin Jyväskylän yliopiston matemaattisen mallinnuksen professori Timo Tiihoselle.

Perusteluiden mukaan Tiihosella on ollut merkittävä rooli tietotekniikan maisteriopintojen kehittymisessä: Timo Tiihosen loogiset ratkaisut ja halu kehittää hyviä yhteistyömalleja ovat merkittävästi edistäneet tiedekunnan ja yliopistokeskuksen hyvien tulosten saavuttamista.

Tiihonen oli liikuttuneen yllättynyt palkitsemisestaan.

– En koe itseäni vaikuttajaksi tai verkostoitujaksi. Paikkani on ollut takarivissä. Joskus käy kuitenkin niin, että tulevaisuus tulee takavasemmalta. Silloin en ole lähtenyt pakoon. Olen toiminut.

Fakta

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius tarjoaa aikuisopiskelijoille yksilölliset yliopistolliset opintopolut asiantuntijana kehittymiseen ja erikoistumiseen. Yliopistokeskuksen koulutusalat ovat kasvatustiede, tietotekniikka, sosiaalitieteet, liiketaloustieteet ja kemia.

Yliopistokeskuksen esikuvana on Anders Chydenius, joka ajoi rohkeita uudistuksia uskoen yksilön ja yhteiskunnan kehitykseen ja avoimen keskustelun voimaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »