Paikallisuutiset

Ylivieskalaisen Pikkuveli-ravintolan menestyvä keittiömestari Jari Ruonakoski pelkäsi urautumista ja kehittymisen loppumista – Hänen oli tehtävä muutos työurallaan

Keväällä 2017 ylivieskalaisen keittiömestariJari Ruonakosken valtasi levottomuus. Oma yritys oli hyvässä vireessä ja henkilökunnan ammattitaito oli hiottu huippuunsa.

Ravintola Pikkuveli perustettiin vuonna 2011 ja jo seuraavana vuonna se sai arvostetun Rôtisseurs-kilven. Samalla Pikkuveli vakiinnutti paikkansa suosittuna alueensa ykkösruokaravintolana, joka käyttää lähiruokaa ja villiyrttejä.

Vuonna 2013 Ruonakoski osallistui tasavallan presidentin Sauli Niinistön järjestämälle itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta se ei riittänyt. Ruonakoski kaipasi uusia haasteita. Hän pelkäsi urautumista ja kehittymisen loppumista.

– Mietin, voinko vielä haastaa itseäni oman firman rinnalla. Halusin tehdä jotain sellaista, että saisin itselleni lisää ideoita ja ammattitaitoa.

Ruonakoski päätti, että nyt pitää tehdä ratkaisuja. Oululaissyntyinen mies oli asunut Ylivieskassa kymmenisen vuotta ja pyörittänyt ravintolaa yhdessä silloisen puolisonsa kanssa.

– Kotikaupungiksi en Ylivieskaa sisäistänyt, vaan jotain jäi puuttumaan. Olo oli sellainen, että minä en saa täältä kaikkea. Sellainen tukahduttaa inspiraatiota ja kehitystä, Ruonakoski muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yritys oli tuolloin ja on edelleenkin hyvässä kunnossa. Henkilökunta koostuuu kovan luokan ammattilaisista, joten Ruonakoski uskalsi etsiä jotain uutta.

Hän sai kuulla kiinalaissijoittajista, jotka olivat perustamassa aasialaiselle asiakaskunnalle suunnattua ravintolaa ja hotellia Rovaniemelle. Ruonakoski otti sijoittajiin yhteyttä ja tapasi heidät.

Yhteisymmärrys syntyi. Nova Skylandin ravintolasta tuli Jari Ruonakosken uusi haaste.

Nyt hän pyörittää ravintolatoimintaa, vastaa sen kehittämisestä ja hoitaa koko hotellin henkilöstöhallinnon. Hän pääsi projektiin mukaan siinä vaiheessa, että pystyi vaikuttamaan keittiön suunnitteluun, mikä on olennaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ravintola Pikkuveli on Rôtisseurs-kilpiravintola Ylivieskassa. Lähimmät sijaitsevat Oulussa ja Vaasassa. Jari Ruonakoski on ravintolan omistajia.
Ravintola Pikkuveli on Rôtisseurs-kilpiravintola Ylivieskassa. Lähimmät sijaitsevat Oulussa ja Vaasassa. Jari Ruonakoski on ravintolan omistajia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kiinalaisuus näkyy Nova Skylandissa siinä, että omistajat ovat kiinalaisia ja respassa työskentelee kaksi kiinalaista. Muu henkilökunta on suomalaisia, mutta toimitusjohtaja on kiinalainen.

– Omistajat haluavat, että hotellissa näkyy suomalainen työ ja materiaali. He arvostavat suomalaista laatua ja käsityötä ehkä enemmänkin kuin me suomalaiset.

Kiinalaiset omistajat eivät puutu paljoa ravintolan ja hotellin toimintaan. Kuitenkin he haluavat, että työtä tehdään yhdessä.

– Pitää onnistua ja ansaita luottamus, jonka on saanut heiltä. He haluavat sitouttaa ja heittävät aina uutta haastetta.

Ruonakoski korostaa, että yritys on rekisteröity Suomeen, jonne myös maksetaan verotkin.

Vuonna 2017 valmistui hotellin ensimmäinen vaihe, johon kuuluu 7 paritaloa, ravintolarakennus ja vastaanotto. Tämän vuoden sesonkia varten valmistuu 19 huonetta, ja ensi vuonna on vuorossa uusi laajennus. Silloin valmistuu uusi ravintola ja 19 huonetta.

Nova Skyland sijaitsee Rovaniemellä Pajakylän tuntumassa mutta kuitenkin luonnon rauhassa.

– Asiakkaat ovat suurimmalta osalta aasialaisia, mutta tosi paljon on myös venäläisiä, brittejä ja espanjalaisia. Kesällä on paljon suomalaisia.

Rovaniemi on kansainvälinen paikka, ja siellä käyvät aasialaiset ovat vain pintaraapaisu massasta, joka halutaan tavoittaa. Ravintola- ja majoituspalvelut tuovat mahdollisuuksia myös muiden alojen yrittäjille.

– On mahtava seurata pohjoisen kehittymistä ja uusien työpaikkojen syntymistä, Ruonakoski sanoo.

Jari Ruonakoski tekee ruokaa puhtaista raaka-aineista. Lapissa hän on päässyt vielä lähemmäs luontoa kuin Ylivieskassa.
Jari Ruonakoski tekee ruokaa puhtaista raaka-aineista. Lapissa hän on päässyt vielä lähemmäs luontoa kuin Ylivieskassa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Nova Skylandin 150-paikkainen ravintola on varsin suuri á la carte -ravintolaksi. Ruonakoski valmistaa siellä lappilaista ruokaa aasialaisella twistillä.

Aasian maissa on useita erilaisia ruokakulttuureita, joten niiden ruokia ei ollut järkevää lähteä matkimaan.

Aasialaisia asiakkaita on vaikea yllättää erikoisilla raaka-aineilla. Siksi pitää luottaa suomalaisten raaka-aineiden makuun ja puhtauteen.

Ruokalistalta löytyy poroa, kalaa sekä suomalaisia marjoja, jotka kiinnostavat.

– Varsinkin lohi on tärkeä ruokalistalla oleva elementti, Ruonakoski sanoo.

Perusraaka-aineet ovat ravintolassa arvossaan.

– Ei kuitenkaan pilata puhdasta makua vaan pyritään pitämään pääraaka-aine puhtaana ja yksinkertaisena. Lisukkeista löytyvät sitten aasialaiset maut.

Klassinen yhdistelmä on esimerkiksi porkkana, inkivääri ja korianteri.

– Aika hyvin asiakkaamme ovat löytäneet sen oman makumaailmansa, mikä on eri raaka-aineiden taustalla. Se on jatkuvaa kokeilua ja testaamista.

Jälkiruokia testattiin ravintolassa pitkään. Yksi suosikeista on matcha sorbet, jossa on teen maku

Ravintolassa tarjotaan myös ramenia, klassista aasialaista nuudelikeittoa.

– Me toimme rameniin suomalaiset raaka-aineet. Ei broileria vaan Hauhalan hanhea ja suomalaisia kasviksia. Hauska huomata, että suomalainen porkkana toimii siinäkin.

Ravintolan pyörittäminen vaatii hereillä olemista, kuulostelua ja tarkkailua.

– Ei tuudittauduta siihen, että asiakas käy vain kerran, vaan että hän tulisi uudelleen. Ruoka on osa asiakkaan matkakokemusta, joten sen pitää jäädä mieleen positiivisena asiana.

Täysin suomalaisia ruokia ei kannata aasialaisille turisteille tuputtaa. Ruonakosken kokemuksen mukaan he kokeilevat niitä kerran, mutta he haluavat sen jälkeen jotain omaan suuhun sopivampaa.

Aasialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu ruoan jakaminen pöytäseurueen kesken. Sekin on otettu ravintolassa huomioon.

– Emme tee valmiita annoksia vaan sellaisia ruokia, joita voi jakaa pöydässä. Samoin lisukkeiden pitää olla jaettavia.

Rovaniemellä on nyt Jari Ruonakosken koti. Hän hankki viime joulukuussa yhdessä nykyisen puolisonsa kanssa 1800-luvulla rakennetun remontoidun hirsitalon. Sen yhteyteen valmistui vastikään talli, jossa on neljä ravi- ja ratsuhevosta.

– Luonnonläheisyys on kiehtonut aina. Hevoset ovat minulle ensimmäinen harrastus, jossa ei voi ajatella mitään muuta vaan pitää keskittyä vain hevosiin.

Lähellä ovat sienimaat ja marjametsät sekä Ounasjoki parinsadan metrin päässä. Ruonakoski pääsee toteuttamaan itseään myös puutarhurina, ja ehkä jatkossa ravintolan tarvitsemat yrtitkin tulevat Ruonakosken puutarhasta.

Hän nauttii Lapissa asumisesta, josta puuttuvat epämääräiset loskaiset välivuodenajat.

– Vuodenajat korostuvat selkeästi Lapissa. Sekin haastaa, kun on pimeä vuodenaika ja joutuu miettimään, eikö me keksitä tähän mitään kiinnostavaa.

Luonnonläheinen elämä Lapissa kiehtoo Jari Ruonakoskea. Rovaniemellä on nyt hänen kotinsa.
Luonnonläheinen elämä Lapissa kiehtoo Jari Ruonakoskea. Rovaniemellä on nyt hänen kotinsa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ylivieskassa hän käy noin kerran kuukaudessa. Hän vastaa ravintolan reseptiikasta, tuotekehityksestä, markkinoinnista ja myynnistä.

Henkilökunta on luotettavaa ja kehittää osaamistaan. Esimerkiksi kokkien ideoimat reseptit kulkevat Ruonakosken kautta, ja hän kommentoi, korjaa ja ohjaa.

– Tosi kiinni olen Pikkuveljessä, Ruonakoski myöntää.

Mutta kun on ottanut välimatkaa omaan yritykseen, tulee myös ahaa-elämyksiä. Huomaa, että asioita voi tehdä toisinkin.

Ruonakoski tietää hyvän henkilökunnan arvon.

– Firmalle on tärkeä elinvoima, että henkilökunta kehittyy. Se vaikuttaa myös yrittäjän jaksamiseen. Jos yrittäjä ei voi hyvin, ei firmakaan voi hyvin.

Pikkuveljen á la carte -ravintolassa vaihtuu menu kolme, neljä kertaa vuodessa. Tammikuussa on tulossa jotain uutta, Ruonakoski paljastaa.

Ennen Ylivieskaan tuloa Ruonakoski ehti työskennellä useammassa ravintolassa. Pikkuveli perustettiin osittain asiakaskunnan toiveesta.

Ensin tuli lounasravintola Valtakadulle ja sen jälkeen á la carte -ravintolassa, joka sijaitsee Hotelli Käenpesässä.

– On ollut hieno huomata, että ihmiset ovat lunastaneet sen mitä he toivoivat ja käyvät Pikkuveljessä.

Jari Ruonakoski vastaa Pikkuveljen reseptiikasta, tuotekehitysestä, myynnistä ja markkinoinnista.
Jari Ruonakoski vastaa Pikkuveljen reseptiikasta, tuotekehitysestä, myynnistä ja markkinoinnista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Toisin kävi J3 viinibaarin kanssa, joka jäi lyhytikäiseksi. Vaikka tarjolla oli elävää musiikkia viikonloppuisin, asiakaskuntaa ei vaan ollut tarpeeksi. Ruonakoski kumppaneineen totesi, että kahvilakulttuuri ei toimi vielä Ylivieskassa ja päätti sulkea paikan.

– Se oli kokeilu, joka ei ottanut tuulta purjeisiin. Päätimme, että myydään sitten viinit toisessa ravintolassa.

Asiakaspalaute on ravintoloitsijalle tärkeää. Ruonakosken kokemus on, että Ylivieskassa saa aika paljon suoraa palautetta, mikä on tosi mukavaa.

Hän seuraa esimerkiksi netissä annettua palautetta mutta toivoo saavansa palautteen mieluummin suoraan.

Silloin pystytään tarkentamaan tilannetta ja päästään käsiksi siihen, mikä on pielessä.

– Toivottavasti asiakas antaisi mahdollisuuden korjata tilanteen heti, jolloin annettaisiin yritykselle oppimistilanne.

Hyvää palautetta on kuitenkin tullut paljon, sillä Pikkuveli sai jo toista vuotta peräkkäin erinomaisia arvosteluja asiakkailta Tripadvisorissa. Yleisin arvosana oli neljä ja puoli tähteä viiden tähden ollessa maksimi. Saman verran tähtiä on myös Nova-ravintolassa Rovaniemellä.

Kuka?

Jari Ruonakoski

Syntynyt Oulussa 31.1.1982.

Keittiömestari, ravintolakokki.

Maître Rôtisseur, Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.

Nova Skylandin ravintolatoiminnan johtaja.

Asuu Rovaniemellä puolisonsa kanssa.

Omistaa Ylivieskassa ravintola Pikkuveljen liikekumppanin kanssa.

Pikkuveljelle myönnettiin Rôtisseurs-kilpi vuonna 2012.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä