perjantai 21.2.2020 | 03:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Joonas Haavistosta Buster Keatonin Kameramiehen pianomies – kokkolalaislähtöinen jazzmuusikko säesti torstaina elokuvan tapahtumat alusta loppuun.

Tiina Ruotsala Keskipohjanmaa
To 12.9.2019 klo 16:30 [päivitetty to 20:45]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokemus tämäkin.

Jazzpianisti Joonas Haavisto ei ole koskaan ennen syksyä 2019 esiintynyt yksin reilua tuntia putkeen. Torstaina hän säesti pianolla Buster Keatonin mykkäelokuvan Kameramiehen Kokkolan Työväentalolla. Filmin pyörimisnopeudesta riippuen elokuvan kestossa on pientä vaihtelua. Niin tai näin, Haavisto istui pianonsa äärellä tunteroisen selostaen koskettimilla valkokankaan tapahtumia.

Perjantaina käynnistyvien Kokkolan Kinojuhlien taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen soitti viime keväänä Haavistolle ja pyysi tätä säestämään livenä mykkäelokuvaa. Joonas Haaviston oli helppo vastata myöntävästi, sillä kymmenkunta vuotta sitten hän oli säestämässä filmiä Salon mykkäelokuvafestivaaleilla.

– Tuolloin meitä oli kuitenkin porukka soittamassa. Täällä Kokkolassa hoidan homman aivan yksin.

Pianisti nauraa, että Keatonin Kameramies on ehdottomasti hänen eniten katsomansa elokuva.

– Löysin siitä version Youtubesta, ja sitä on tullut veivattua aika lailla viime keväästä.

Käytännössä Haavisto on säveltänyt elokuvaa varten musiikkia.

– En halunnut pelkkää improvisaatiota valkokankaan tapahtumien mukaan, vaan tunnistettavuutta ja teemaa.

Jos on elokuvassa draama ja draaman kaari, niin Haavisto halusi sellaista myös musiikkiin.

Paperille on kirjoitettu nuotteja, mutta myös sanallisia kommentteja filmin tapahtumista. Toki säestyksessä on myös paljon improvisaatiota, joka on jazzmusiikille luontevaa.

Elokuvamusiikki on kiinnostanut Joonas Haavistoa aina. Juho Kuosmasen Hymyilevässä miehessä kuullaan pieni pianokappale, joka on Haaviston käsialaa.

– Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta musiikkini on elokuvallista. Säveltäessäni mielessä on usein tarina, ja niinpä myös kuulijat tunnistavat teoksistani tarinallisuutta, hän kertoo.

Ehdotan leikkisästi, että Haavistohan voi nyt käydä vaihtokauppaa elokuvaohjaaja Juho Kuosmasen kanssa elokuvamusiikin sävellystyöstä. Torstaina tavoitin Kuosmasen matkalla palaveriin, jossa käytiin läpi tulevan elokuvan rahoitusta.

Ehkä siellä olisi pesti kokkolalaislähtöiselle säveltäjällekin?

– Mikä ettei, nauraa Haavisto.

Ensimmäistä kertaa Joonas Haavisto saa myös soitettavakseen hänelle sävelletyn teoksen. Kokkolalainen jazzmuusikko ja säveltäjä Mikko Pellisen teos kantaesitetään Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa vuoden kuluttua. Pellinen on tunnettu tunnollisuudestaan, joten Haavisto on jo käynyt tämän kanssa läpi ensimmäistä versiota.

Joonas Haavisto, Juho Kuosmanen, Mikko Pellinen. Nämä vain esimerkkinä lahjakkuuksista, joita Kokkola on kasvattanut. Kunpa kaupunkikin ymmärtäisi kulttuurin merkityksen, ja esimerkiksi lähtisi tukemaan Kokkolan Kinojuhlia ensi vuonna kun kulttuurirahaston kahden vuoden tuki lakkaa.

Haavisto muistuttaa, että nyt ei puhuta vain rahavirrasta kulttuuriin, vaan kulttuurin tuomasta taloudellisesta hyödystä paikkakunnalle.

– On olemassa selvää faktaa siitä, kuinka paljon kulttuuri tuottaa taloudellista hyötyä kaupungeille.

Kukaan turisti ei lähde asiasta eteen katsomaan esimerkiksi Kokkolan teollisuusaluetta, mutta jo nyt Kokkolan Kinojuhlat herättää valtakunnallista mielenkiintoa, vie hyvää sanomaa eteenpäin ja vetää väkeä kaupunkiin.

– Tässä on kyse myös asuinpaikan valinnasta. On helpompi hakea työtä paikkakunnalta, jolla on muutakin tarjottavaa kuin vain se työpaikka, pohtii Haavisto, jonka isoveli on paluumuuttaja.

Jos on elokuvassa draama ja draaman kaari, niin Haavisto halusi sellaista myös musiikkiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »