maanantai 1.6.2020 | 16:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ojutkangas: Nuoruuden aika jo jäänyt on taa – Jossain vaiheessa elämää levollinen yöuni voittaa nuoruuden (ilot) ja turhat murheet

Pe 13.9.2019 klo 06:30 | päivitetty pe 06:46

Säälin, siis oikeasti, hollywoodilaisia naistähtiä, joiden kohtaloksi jäävät harvat luonneroolit, kun ikääntyville miehille tehdään toinen toistaan charmikkaampia hahmoja. Naiset vanhenevat, yrittävät epätoivoisesti pitää itsensä nuorena ja hoikkana, kun kulman takana on jo tulossa tusina uutta lahjakasta kaunotarta.

Ihan kuin Iso-Britanniassa löytyisi ikääntyville naisnäyttelijöille luonnostaan rooleja. Olemukseltaan kuninkaallisen Helen Mirrenin ja luonteikkaan Judy Denchin tuskin tarvitsee murehtia, riittääkö eläkkeellä töitä ja kelpaako. Yli 84-vuotias Dench ja 74-vuotias Mirren houkuttelevat kansaa elokuvateattereihin ja suoratoistopalvelujen pariin. Karisma ei katso ikää tai katsoo, mutta niin päin, että ikä auttaa.

Kokkolassa tänä viikonloppuna Kinojuhlilla vierailevat suomalaiset elokuvatähdet tuovat kaupunkiin glamouria ja hajuvedentuoksua. Jaksan uskoa Suomen kaltaisessa maassa, että meikäläinen tähteys ei ole varattu vain miehille vaikka monessa ammatissa työnsaanti vaikeutuu, kun ikää tulee mittariin, mutta ei välttämättä. Työvoimapulan aikana ovat eläkeläiset monella alalla päässeet arvoon arvaamattomaan. Hoitoalan ammattilaisista on paikoin raastava pula, ja kokenut terveydenhuoltoalan henkilökunta on kultaakin arvokkaampaa.

Moni opettaja, linja-auton kuljettaja, hoitaja ja lääkäri ahkeroi töissä eläkeiässäkin. Työ tuo merkitystä ja tuntuu mukavalta olla tarpeellinen. Kuka tahansa työnantaja on innoissaan motivoituneesta ja taitavasta ammattilaisesta. Tuttu opettaja kertoi työnteon olevan kovin kevyttä varsinaiseen opettajauraan verrattuna: "Joka päivä menee vapaaehtoisesti töihin eikä tarvitse kantaa vastuuta niiden=lasten koko elämästä ja tulevaisuudesta, kun tekee sijaisuuksia."

Vanhemmiten voi iloita siitä, että ikä tai oma ulkonäkö ei ole erityisemmin määritellyt elämän mitään sektoria. Kun on ollut pikemminkin tavallinen kuin mallimittainen, ei ole tullut määriteltyä itsekään itseään sillä perusteella. Niinpä vanheneminen voi olla kaikessa rauhassa taidetta ja siveltimen vedot tuntuvat jonkun silmiin viehättäviltä ja toisen yhdentekeviltä. "Nuoruuden aika jo jäänyt on taa...Siis rupsahda rauhassa rakkaani mun, aika luo taiteeksi kasvosi sun." Kari Kuuva osasi laulussaan lohduttaa.

60-vuotta täyttänyt työkaveri oli syntymäpäivänään elämänsä iskussa. Tukka oli laiteltu aamulla papiljoteille, ripset värjätty ja uusi tunika sointui iloiseen hymyyn. Jostain syystä juuri kukaan 70-luvulla tai sitä myöhemmin syntynyt ei kommentoinut yhtään mitään siihen, kun viisi- ja kuusikymppiset keskustelivat elämän autuudesta. Mikä siinä vanhenemisessa on parasta, tentattiin. "Ei valvo melkein minkään takia, kun asiat pysyvät mittasuhteissaan."

Työvoimapulan aikana ovat eläkeläiset monella alalla päässeet arvoon arvaamattomaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »