perjantai 21.2.2020 | 17:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: ADHD-yhdistyksen johtaminen kasvatti minua ihmisenä – toiminta jatkuu vertaistukitoimintana ja tapaamisina

Jairi Palonen KOKKOLA Keskipohjanmaa
La 14.9.2019 klo 16:15

ADHD-liitto joka on vuonna 1989 perustettu etujärjestö täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Keski-Pohjanmaan ADHD-yhdistys jättää toiminnallaan vahvat jäljet Keski-Pohjanmaan seudulle osana liiton jäsenverkostoa. Adhd on tavallinen kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva.

Keski-Pohjanmaan ADHD-yhdistys on perustettu 2001. Yhdistys kuuluu osana ADHD-liittoon. Yhdistyksen tehtävänä oli olla paikallinen ja alueellinen vaikuttaja, sekä saada aikaan vuorovaikutuskeskustelua eri viranomaisten kanssa ADHD:hen liittyvissä asioissa. Yhdistys järjestää tiedotus-, koulutus- ja keskustelutilaisuuksia eri viranomaisten kanssa yhteistyössä ADHD-liiton sekä aluesihteerin kanssa. Yhdistyksen tehtävänä on myös järjestää virkistys- ja vertaistukitoimintaa yhdistyksen jäsenille.

Tarvetta yhdistyksen perustamiselle oli aikoinaan, koska Keski-Pohjanmaan alue oli musta aukko ADHD-liiton verkostossa, ja tietämättömyys ADHD-ongelmista oli vähäistä eri viranomaisilla. Perheet joutuivat kohtaamaan ylitsepääsemättömiä asioita ja uupumus sekä perheitten hajoaminen oli hyvin yleistä.

Meillä ongelmat ruuhkautuivat useille "luukuille". Ei ollut toimivaa yhteistyöverkostoa, vaan verkostoituminen tapahtui lähinnä valitettavasti seuraavasti: poliisit, rikollisuus, päihteet, huumeet sekä oikeuslaitos-vankila.

Kuten Keskipohjanmaa-lehti kirjoitti 5.9. 2019 "20 vuotta sitten Kokkolalla roima yliedustus Vaasan lääninvankilassa". ADHD on vankien keskuudessa 5–10 kertaa yleisempi kuin muussa väestössä. Merkittävä parannus oli Kokkotyö-säätiö. Säätiö rekisteröitiin 2002 työvalmennuksen asiantuntija- ja palveluorganisaatioksi, joka perustamissopimuksen mukaan aktivoi vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä. Tämä yhteistyö eri viranomaisverkostojen kautta on säästänyt yhteiskunnan varoja, sekä antanut oman polun tarvittaessa adhd-nuorelle sijoittua tähän yhteiskuntaan.

Yhdistys saavutti 2000-luvulla hyvin merkittävän aseman yhdistyksien joukossa. Yhteistyö eri viranomaisten kanssa oli aktiivista, koulutus ja tiedotustilaisuuksia järjestettiin eri viranomaisten kanssa. Toiminta yhdistettiin vuonna 2013 Vaasan ADHD-yhdistykseen, kun 13 vuoden puheenjohtajakauteni jälkeen jatkajaa ei löytynyt.

Toiminta jatkuu vertaistukitoimintana ja tapaamisina. Lopuksi suurena voimavarana oli monet liiton yhdistykset, vetäjät sekä jäsenet, jotka jaksoivat puurtaa vuosikausia vapaaehtoistyönä toiminnassa. Liiton henkilökunta sekä hallitukset, yhteistyöverkostot sekä unohtamatta asiantuntijoita, jotka alan tietokirjallisuudellaan olivat ajan hermoilla ja loivat pohjan ADHD-liiton sekä yhdistyksien toiminnalle.

Yhteenvetona voin sanoa, että yhdistyksen johtaminen kasvatti minua ihmisenä ja näkemään asioita eri näkökulmista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »