sunnuntai 7.6.2020 | 12:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Alkoholi vei Kari Tapiota – Aleksi Mäkelän ohjaus Olen suomalainen kertoo muusikon raskaasta tiestä.

Tiina Ruotsala
Pe 13.9.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vaikka yksi elokuva pääaiheista on vakava – alkoholismi – ohjaaja Aleksi Mäkelä pyrki tuomaan Kari Tapiosta kertovaan elokuvaan myös huumoria.

Ja ihan aiheesta.

– Kari Tapio ei ollut väkivaltainen humalassa, vaan viihdyttäjä, temppujentekijä ja vitsiniekka, hän kertoo.

Kari Tapion roolin elokuvassa tekevä Matti Ristinen nyökkää vieressä.

– Kun keskustelin Kari Tapion poikien kanssa, he kertoivat isän olleen viihdyttäjä myös lavan ulkopuolella. He myös näyttivät temppuja, mitä isä seurueessa teki.

Osa tempuista päätyi myös elokuvaan. Esimerkiksi lasista ei voinut suoraan kattaa ilolientä kurkkuun, vaan käden oli tehtävä aikamoisia kiemuroita ennen kuin huulet tavoittivat juoman.

Elokuvassa Kari Tapio heittelee myös runsaasti englanninkielisiä lauseita ja sanontoja. Oliko tuo kovin yleistä 60–70-luvuilla?

– Kyllä hän käytti paljon englantia, ihailihan hän jo nuoresta Elvistä ja tykkäsi laulaa rokkia. Poikien mukaan humala-asteen saattoi myös päätellä englannin perusteella. Mitä enemmän Kari puhui vierasta kieltä, sen enemmän hän oli humalassa, Aleksi Mäkelä perustelee.

Aleksi Mäkelä ja Matti Ristinen piipahtivat Kokkolassa kertomassa elokuvasta kuluneen viikon maanantaina. Pressi oli osa voimallista maakuntakiertuetta ennen perjantain ensi-iltaa. Tavoitteena oli herätellä ”eläkeläisiä” elokuviin. Onhan Kari Tapion musiikki erityisen tuttua yli kuusikymppisille.

Toimittajaa osa elokuvasta ahdistaa. Kertoohan se suoraan, että jo nuorena alkoholisoitunut laulaja ryyppäsi perheen talouden kuralle ja katosi välillä viikoiksi omille teilleen, toisinaan myös vieraiden naisten vällyihin. Artistin pojat Jiri, Joona ja Jani Jalkanen eivät kuitenkaan halunneet korostaa ahdistusta. Leski ja poikien äiti Pia Viheriävaara ei ole enää omaa näkökulmaansa kertomassa, sillä hän menehtyi neljä vuotta sitten.

Aleksi Mäkelä kertoo, että elokuvaa kypsyteltiin pitkään. Alkunsa idea sai Kari Tapion pojalta Joona Jalkaselta, joka ehdotti elokuvaa isästään Kari Tapiosta Solar Filmsin Markus Selinille. Selin kiinnostui oitis ja tarjosi aihetta luotto-ohjaajalleen Aleksi Mäkelälle. Mäkelä puolestaan nappasi Syke-sarjan kuvauksista Matti Ristisen ja Tiina Lymin, jotka muuten esittävät televisiosarjassakin avioparia.

Varsinaiset kuvaukset tehtiin talven ja kesän 2018 aikana. Koska elokuvassa käydään läpi kaikki vuosikymmenet, elokuvassa on paljon sisäkohtauksia, sillä useamman vuosikymmenen epookki olisi ollut kallista ja haastavaa tehdä ulkona. Sisäkuvauksissa nähdään kuitenkin aitoa ajan henkeä.

– Esimerkiksi Dannylta saimme hänen silloisen toimistonsa huonekalut. Pojat ovat säilyttäneet isänsä asusteita, joten Matin päällä elokuvassa ovat aidot Kari Tapion vaatteet.

Onhan elokuva myös selviytymistarina. Se näyttää kuinka tähdeksi teinistä saakka tähdännyt Kari Tapio nousi lopulta konserttisalien vetonaulaksi keski-ikäisenä miehenä.

– Pyrin rehtiin kuvaukseen enkä halunnut lähteä patsastelemaan. Meillä oli myös poikien suostumus. Ainoa toive oli, että tehkää hyvä elokuva, Aleksi Mäkelä kertoo.

Myös Matti Ristimäki teki taustatyötä. Hän haastatteli muun muassa aikalaisartisteja, jotka kertoivat, millaista meno tuolloin keikoilla oli. Lisäksi elokuvantekijät saivat käyttöönsä Kari Tapion leikekirjat, joihin on tallennettu kaikki hänen uransa aikana kirjoitetut lehtijutut.

Kari Tapio notkui levy-yhtiöissä pitkään ennen kuin sai lopulta oman hitin. Pari hittiä oli jo huulilla, mutta ne ohjattiin tunnetuimmille artisteille. Kari Tapion ja Fredin kaksintaistelu samasta hitistä on yksi elokuvan hauskimpia kohtauksia.

– ja täysin totta, sanoo Aleksi Mäkelä.

Olen suomalainen sai perjantaina ensi-iltansa Kokkolassa Kinojuhlien aikaan. Esitysaika oli jo myöhään iltapäivällä.

– Kohderyhmä on eläkeläiset, joten ajattelimme, että he ehtivät hyvin elokuviin jo vähän aikaisemmin, perustelee Kokkolan Bio Rexin teatterivastaava Otto Löytynoja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »