maanantai 1.6.2020 | 15:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Savelan kolumni: Postin oranssi on uusi musta

Ma 16.9.2019 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Postin työntekijöiden kohtelu on kammottavaa. Valtion palveluksessa olevat postilaiset ovat joutuneet työsopimusshoppailun kohteeksi, kun työnantaja yrittää siirtää heitä halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Tämä koskee niin jakelijoita kuin lajittelijoita. Niin kirjepostia kuin pakettejakin. He saavat nyt tulla toimeen vähemmällä liksalla, jos nyt haluavat pysyä vielä samoissa hommissa.

Tuntuu pahalta ajatella näitä ihmisiä oransseissa työasuissaan. Kaikki eivät varmaan ole räiskyvästä väristä kovasti tykänneet, ja nyt siitä on tullut uusi musta. Syksyn muotiväri. Surun väri.

Kun suljen silmät ja ajattelen postilaisia, näen mielessäni reippaat sähköavusteisella polkupyörällä tuiskussa ajavat jakajat. Tai ranne- ja kyynärpäätukia käyttävät jakelijat, joille jouluapulaiset tulevat avuksi joulukortteja lähettämään. Tai haalaripukuiset miehet ajamassa jykeviä Postin rekkoja.

Onneksi olen säilyttänyt kaikki kortit ja kirjeet, jotka olen elämäni aikana saanut. Ne ovat nyt aarre ja keräilyharvinaisuus. Kulttuurihistorian tutkimuksen aineistoa.

Postin kantaminen on kohta mennyttä maailmaa. Kirjepostin on ennustettu loppuvan kokonaan ja paketit kulkevat ilman Postiakin. Jakajille on jo vuosia sitten yritetty keksiä muita tehtäviä, joita ei kyllä pitäisi kehdata esittääkään. Nurmikon leikkaamista ja vanhusten vahtimista - eiköhän jätetä varsinkin jälkimmäiset tehtävät niille ammattilaisille, joille ne kuuluvatkin.

Uusien tehtävien keksiminen postilaisille on yhtä alentavaa kuin ojien kaivuun tai roskien keräämisen esittäminen pitkäaikaistyöttömien tehtäväksi. On noloa, kun hyväosaiset yrittävät keksiä hyödyllisiä tehtäviä niille, joilla on vaikeuksia hankkia itselleen toimeentulo.

En ole pääministeri, joten en lähde neuvomaan osapuolia, miten Postin neuvottelut pitäisi ratkaista. Sympatiat ovat työntekijöiden puolella, vaikka toimialan kannattamattomuuskin on vakava asia.

Haluan nimittäin uskoa, että jokainen arvostaa omaa työtään ja ammattiaan. Ei tunnu mukavalta kuulla tekevänsä hommaa, joka pitäisi hoitaa halvemmalla.

Ennen arvostetusta ammatista on tulossa halpis-ammatti, jolla on vaikea elättää itseään. Surullista. Mitähän Pekka Vennamo tästä ajattelisi?

Mitähän Pekka Vennamo tästä ajattelisi?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »