maanantai 1.6.2020 | 16:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Asunto ei ole pelkkä sijoituskohde – Suomen asuntomarkkinoiden eriytyminen puhuttaa

Tiina Ojutkangas
Ma 16.9.2019 klo 20:30

Asuntojen hinnat ja hinnankehitys Suomen eri osissa puhuttavat. Välillä tuntuu kuin asuntokauppa olisi pysäyksissä, mutta tosiasiassa kauppaa tehdään; asuntoja myydään ja ostetaan.

Suomessa arvostetaan omistusasumista, ja monet laskelmat tukevat myös oman asunnon edullisuutta vuokra-asumiseen verrattuna. Omistusasunto saattaa muodostua taakaksikin.

Kaikkialla vanhan talon myyminen ei ole helppoa. Syrjäseuduilla se voi olla jopa mahdotonta, mikä hidastaa myös uusien kerrostaloasuntojen kauppaa. Kun ihmiselle tulee lisää ikää, uusi asunto mukavuuksineen keskustan palveluiden tuntumassa on unelma, johon ei ole helppo päästä käsiksi, mikäli vanha asunto ei mene kaupaksi.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa viime viikolla, että vain pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere ovat turvassa suomalaisilla asuntomarkkinoilla. Paunan mukaan Suomi on kakkoskotien luvattu maa, jossa on arvottomia asuntoja, joista ei pääse eroon, mutta joista syntyy kustannuksia. Samassa jutussa Pellervon ennustepäällikkö Janne Huovari muistutti, että asuntomarkkinoiden alueellisia eroja jopa liioitellaan.

Jos asuntokauppa ei toimi, se vaikuttaa pahimmillaan työpaikan vaihtamiseen ja perheen muuttomahdollisuuksiin. Monien alojen työvoimapulan ratkaiseminen edellyttää sitä, että ihmiset liikkuvat työn perässä. Vaikeilla työttömyysalueilla saattaa asuntokauppakin takuta tai ainakaan hintakehitys ei ole myyjälle mieluinen.

Keski-Pohjanmaalla työllisyystilanne on varsin hyvä, ja monissa yrityksissä ollaan huolissaan nimenomaan osaavan työvoiman puutteesta. Vaikka väestökehitys ei olekaan toivotunlainen, muuttaa maakuntaan uusiakin ihmisiä työn, sukulaisten, hyvien palveluiden ja lyhyiden välimatkojen vuoksi. Helsingin asunnon hinnalla pystyy vakkapa Kokkolassa asumaan varsin leveästi tai "kaikki" rahat eivät mene asumiseen.

Suomen asuntomarkkinoiden eriytyminen pitää ottaa vakavasti, mutta pelottelun sijasta täytyy tarjota myös ratkaisuja. Sekin kannattaa muistaa, että asunto on usein oma koti, joka ei ole pelkästään sijoituskohde. Asuntoa ostaessa ei ole kuitenkaan turhaa miettiä sitäkin, ostaako vaikeasti kaupattavan unelman vai taloudellisesti järkevän kohteen.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen pitää ottaa vakavasti, mutta pelottelun sijasta täytyy tarjota myös ratkaisuja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »