sunnuntai 7.6.2020 | 12:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Keskusta kesti talvisodan, mutta ei kokoomusta, kuinka käy Kulmunilla vihervasemmiston kanssa

Ti 17.9.2019 klo 06:50

Keskustan puoluekokous toissa viikonloppuna oli mielenkiintoinen kokemus.

Vastoin odotuksia paikalla ei ollut vaisu tunnelma. Kun katseli jäsenistön ilmeitä, ei olisi uskonut, että paikalla oli 12 prosentin kannatuksessa majaileva eduskuntapuolue. Tuo 12 prosenttia olisi monelle liikkeelle hyvä tulos, mutta keskustalle se oli heikoin noteeraus sitten puolueen perustamisen.

Puolue joka oli aiemmin kestänyt sisällissodan, talvi- ja jatkosodan, yöpakkaset, noottikriisin, suomettumisen, pientalonpoikain ja sittemmin SMP:n ja perussuomalaisten perustamisen oli päätynyt yhtenä vaali-iltana historiallisen heikkoon happeen. Tästä joku vääräleuka voisi sanoa, että ei se yhteispeli kokoomuksen kanssa ihan nappiin mennyt.

Keskustan kannatus lipui perussuomalaisiin. Suuri kysymys kuuluu, miksi?

Tähän kysymykseen Tornion 32-vuotias Katri Kulmuni joutuu etsimään vastauksen. Puoluekokouksessa Katri Kulmuni kertoi lapsena kitkeneensä perunapenkistä rikkaruohoja ja arveli, että hän voisi samalla päättäväisyydellä saada myös keskustan kannatuksen nousuun.

Väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä antoi hänelle läksiäislahjaksi tunkin. Sillä Kulmunin pitää vähin erin nostaa kannatus uudelleen päälle 20 prosentin.

Pumpatessaan puolueen kannatusta Kulmunin kannattanee toimia toisin kuin Sipilä. Siinä missä Sipilä ajoi häkäpönttöautolla, Kulmunin kannattaisi puolustaa rahvasta bensapumpulla. Siinä missä Sipilä lopetti pienten etuuksien indeksikorotukset, Kulmunin kannattaisi nostaa eläkkeitä, etteivät vanhat ihmiset vajoa köyhyysloukkuun. Siinä missä Sipilä piirsi kakkaroita, Kulmuni voisi paistaa torilla makkaroita. Vanhan poliittisen viisauden mukaan kannatusta saa antamalla, ei ottamalla.

Toisin kuin muualla elämässä politiikassa hyvä saa pahalle kuuluvan palkan. Kovalla matokuurillaan Sipilä kohensi maan taloutta ja paransi työllisyyttä. Tästä kiitollisena kansa äänesti keskustan keskisuureksi puolueeksi.

Samalla tavalla Esko Aho joutui luovuttamaan pääministerin salkkunsa 90-luvun puolivälissä pelastettuaan maan konkurssin partaalta. Valtaan nousivat lähinnä ne, jotka olivat aiemmin 80-luvulla talouslaman aiheuttaneet. Politiikassa tyytymättömyys on valtaisa voimavara.

Politiikassa tyytymättömyys on valtaisa voimavara.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »