tiistai 2.6.2020 | 23:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kotikonsertteja Kokkolan juhlavuoden kunniaksi – Talviharmonikka vie kuulijansa kokkolalaiskoteihin neljältä eri vuosisadalta.

Tiina Ruotsala
Ti 17.9.2019 klo 15:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ranskalaissäveltäjä Erik Satien (s.1866 k.1925) kodissa Pariisissa pidetään kotikonsertteja, vaikka tilaa on vain yhdeksän neliömetriä. Sinne ei monta kuulijaa mahdu, vaikka aikanaan Satie asusti siellä kahden pianonsa kanssa.

Kokkolan talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen tosin muistelee, että neliömetrejä olisi ollut vain kolme, mutta K.H. Renlundin museon johtaja Kristiina Ahmas mittailee Roosin talon huoneessa moista tilaa, ja epäilee Vertaisen muistavan väärin.

Syy koko episodiin on talviharmonikan ja museon yhteistyöstä kertonut tiedotustilaisuus tiistaina Roosin talon yläkerran vastaanottosalissa. Ensi vuonna talviharmonikka vie neljä konserttia kokkolalaisiin koteihin, jotka Kristiina Ahmas on valinnut.

– Konsertteja on neljä, jokaiselle vuosisadalle omansa. Kaksi niistä esitetään tulevana keväänä ja seuraavat kaksi vuoden kuluttua syksyllä.

Oikeastaan tämän enempää Ahmas ja Vertainen eivät suostu asiasta vielä kertomaan.

Joka tapauksessa maaliskuun puolivälissä 2020 järjestetään konsertti 1700-luvun kodissa, ja kuukautta myöhemmin 1800-luvun kodissa. Syyskuussa soi 1900-luvun kodissa ja viimeiseksi lokakuussa 2000-luvun kodissa.

Kristiina Ahmas sanoo valinnan olleen vaikea. Kodin piti täyttää tietyt kriteerit. Ei saanut olla liian pieni ja toisaalta oli suotavaa, että taloon liittyi tarinoita. Lisäksi talon nykyisten asukkaiden piti suostua avaamaan kotinsa ovet vieraille. Kaikki kysytyt eivät suostuneet, mutta jokaiselle vuosisadalle se sopiva koti myös löytyi.

Koska kyseessä on kotikonsertti, musiikkia soittavat kokoonpanot ovat pieniä – duoja, trioja. Mutta tämän enempää ei Raimo Vertainenkaan suostu tulevasta paljastamaan. Toki sen, että kulloisessakin konsertissa kuullaan juuri kyseisen vuosisadan musiikkia ja osin musiikilla on myös yhteyksiä Kokkolaan.

Kotikonsertit ovat nykyään suurta huutoa niin maailmalla kuin suomalaiskaupungeissa erilaisten musiikkitapahtumien yhteydessä. Kristiina Ahmas muistuttaa, että ennen konserttisaleja ja ravintoloita, konsertteja järjestettiin juuri yksityiskodeissa. Pohjalaiskotien kotikonserteista on tehty jopa väitöskirja, joka on myynnissä museokaupassa.

Roosin talollekin lähdettiin aikoinaan musiikinkuuloon ja konsertit soivat mitä ilmeisemmin talon yläkerran salissa. Väki tapasi toisiaan, nautti hyvästä musiikista ja seurasta sekä maukkaasta iltapalasta. Myös tulevan vuoden kotikonserteissa on tarjolla hetken vapaata seurustelua ja pientä iltapalaa. Tarinoita kulloisestakin konserttitalosta kertovat niin talon väki kuin Ahmas.

Ahmas muistuttaa, että Kokkolassa Raatihuoneen salissa on järjestetty kaupungin ensimmäiset julkiset konsertit. Raatihuoneellahan tapahtui oikeastaan kaikki, sillä talossa sijaitsivat niin hallinto kuin virastotilat ja myös putka, josta eräskin Maria Åkerblom kerran pakeni.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »