sunnuntai 7.6.2020 | 12:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Demokratia perustuu oikeaan päätöksentekoprosessiin

To 19.9.2019 klo 16:15 | päivitetty to 16:45

Antti Saarelle vastaus mielipidekirjoitukseen 18.9. Saari väittää Kokkolan seurakunnan papinvaalin olleen demokratian voitto. Hän pyytää lukemaan kokouspöytäkirjat väitteensä tueksi. Kiinnostuin asiasta ja luin. Tulin päinvastaiseen lopputulokseen.

Olen Saaren kanssa samaa mieltä, että demokratia on kansanvaltaa. Mutta kaikki kansan (tässä: seurakunnan) valitseman enemmistön vallankäyttö ei ole välttämättä demokratiaa. Enemmistöpäätökset voivat myös joskus olla laittomia tai epäoikeudenmukaisia. Demokratia ei perustu ihmisiin, vaan oikeaan päätöksentekoprosessiin. Siksi päätösten pitää olla julkisesti perusteltuja ja perustelujen pitää olla avoimia, jotta voimme arvioida niiden laillisuutta, oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta. Nämä kymmenen Teerikankaan valintaa vastustavaa henkilöä eivät missään perustelleet päätöstään. Olin hämmentynyt.

Pöytäkirjat olivat selkeitä ja niistä selvisi asian käsittelyn kulku hyvin. Asian esittelyt, esitykset, päätökset ja tuomiokapitulin päätös tulivat selkeästi esille. Yksi korjattava yksityiskohtakin oli selkeästi esillä. Mutta yksi kokonaisuus puuttui. Millä perusteella Teerikankaan valintaa vastustavat eivät voineet valita häntä kappalaiseksi tai varasijalle? Selväksi tuli, että Teerikangas on virkaan pätevä, työssä soveltuvuutensa osoittanut ja muutenkin sopiva. En löytänyt pöytäkirjoista yhtään negatiivista asiaa hänen valintaansa vastustamaan. Siis, te kymmenen, voitteko esittää julkiset perustelut päätöksellenne, kiitos? Ja saammeko ne myös seurakuntaneuvoston kokouspöytäkirjan liitteeksi?

Saari viittaa tekstissään siihen, että papinvaalikiistelyn seuraukset saattavat olla arvaamattomia. Todellakin. Ainakin silloin, kun päätetään asioista niin, ettei niiden perusteluja pysty löytämään.

Terveisin, Lea Hopkins

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »