Paikallisuutiset

Odottelua opiskelun sijaan – Yli puolella Centriaan hakeneista ja lukuvuosimaksun maksaneista ulkomaisista tutkinto-opiskelijoista jäi alkusyksystä opinnot aloittamatta viisumiongelmien vuoksi

Tänä syksynä Centria-ammattikorkeakoulussa pääsi opintonsa aloittamaan 70 EU- ja ETA -maiden ulkopuolelta tullutta, lukuvuosimaksua koululle maksavaa opiskelijaa eli tutkinto-opiskelijaa.

Tänä vuonna kouluun hyväksytyistä 440:stä tutkinto-opiskelijasta paikan vastaanottaneita ja lukuvuosimaksun koululle maksaneita on 230 opiskelijan verran. Näin ollen 160 lukuvuosimaksun maksanutta opiskelijaa odottaa yhä kotimaassaan oleskeluluvan myöntämistä, ja opintojen aloittamista Centriassa.

Vietnamilainen My Lam pääsi aloittamaan tutkinto-opintonsa syyskuussa Centriassa lähes ajallaan.
Vietnamilainen My Lam pääsi aloittamaan tutkinto-opintonsa syyskuussa Centriassa lähes ajallaan. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Olemme jo kertaalleen siirtäneet opiskelijoiden saapumisen takarajaa elokuulta lokakuun loppuun. Mutta meidän on pohdittava, joudutaanko sitä vielä kertaalleen siirtämään, sanoo Centrian koulutuksen viennistä vastaava johtajaHannele Teir.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän toteaa, etteivät oleskeluluvan myöntämiseen liittyvät ongelmat ole koululle uusi ilmiö. Viime vuonna vielä lokakuun lopulla Centrian valitsemista 160:sta tutkinto-opiskelijasta noin 40 prosenttia odotti oleskeluluvan myöntämistä kotimaassaan.

– Opiskelijoiden saapumisen takarajaa jouduttiin venyttämään lopulta aina lokakuun loppuun asti, ja oleskeluluvan loppuvuodesta saanneille räätälöitiin vielä oma, samana vuonna joulukuussa aloittavien ryhmä.

Viime vuonna Centria joutui palauttamaan lukuvuosimaksuja 350 000 euron edestä niille hakijoille, jotka maksoivat ennalta lukuvuosimaksun, mutta joilta viisumi myöhemmin evättiin.

Tänä vuonna koulun tilille on kertynyt hakijoiden maksamia lukuvuosimaksuja jopa miljoonan euron edestä, mutta vielä ei tiedetä, kuinka suuri osa siitä joudutaan lopulta palauttamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Opiskelijat, joille on opiskelupaikka Centrialla myönnetty, mutta joiden oleskeluluvan saaminen on viivästynyt, voivat halutessaan siirtää opiskeluiden aloittamista vuodella. Kaikki hakijoista eivät siis aina haluakaan, että lukuvuosimaksua palautetaan, vaan he päätyvät siirtämään opintojensa aloitusta.

Teir sanoo, että viisumin hakuprosessin nopeus sekä ylipäätään viisumin saaminen vaihtelee eri maiden välillä. Hänen mukaansa ongelma viisumien myöntämisen osalta on myös kaksitahoinen.

Venäläinen Anastasiia Shapovalenko kiittelee Suomen korkeaa koulutustasoa ja sitä, että opiskelu on käytännönläheistä. Hänen viisuminsaantinsa sujui ilman sen suurempia mutkia.
Venäläinen Anastasiia Shapovalenko kiittelee Suomen korkeaa koulutustasoa ja sitä, että opiskelu on käytännönläheistä. Hänen viisuminsaantinsa sujui ilman sen suurempia mutkia. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Opiskelijan tulee käydä tunnistautumassa omassa maassaan Suomen suurlähetystössä, mutta kaikkien hakijoiden kotimaassa ei sellaista ole. Esimerkiksi Bangladeshissa asuva hakija joutuu matkustamaan tunnistautumista varten aina Intiaan asti, mutta siellä Suomen suurlähetystö on jo itsessään hyvin ruuhkautunut. Tällöin taas itse tunnistautumisajan saaminen voi venyä hakijalla jopa elokuulle asti.

– Sen jälkeen asiakirjat lähetetään maahanmuuttovirastoon, jossa viisumin myöntämiseen voi kulua aikaa vielä kolmekin kuukautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Centriassa tämän vuoden hakukierros maksulliseen koulutukseen järjestettiin tammikuussa, jolloin hakemuksen jätti 1 200 hakijaa. Viime vuoden 873 hakijamäärään verrattuna hakijoiden määrä onkin noussut vuoden aikana hurjat 40 prosenttia.

– Sen jälkeen, kun ulkomaisille opiskelijoille tarjottavista koulutuksista tuli maksullisia, ovat hakijamäärät selvästi kasvaneet. Monissa maissa ajatellaan, että jos opinnot eivät maksa mitään, ne eivät ole myöskään minkään väärti.

Teirin mukaan yksi syy Centrian suosioon kansainvälisenä korkeakouluna on sen maailmalla sekä kansallisella tasolla kiirinyt maine.

– Viime vuonna olimme ykkösiä opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakouluille teettämässä opiskelijatyytyväisyyskyselyssä. Myös ulkomailta tulevien opiskelijoiden kohdalla on selkeästi nähtävissä tyytyväisyys Centriaa kohtaan. Usein kun yksi perheestä tai ystäväpiiristä aloittaa opinnot koulussamme, pian monet perheenjäsenistä tai ystävistä seuraavat perässä.

Fakta

Kansainvälinen Centria

Tänä vuonna maksulliseen koulutukseen hakemuksen jätti 1 200 EU- ja ETA-maiden ulkopuolista opiskelijaa. Hakijoiden määrä nousi 40 prosentilla.

Eniten hakijoita on Vietnamista, Nepalista, Bangladeshista ja Afrikan maista.

Centria tarjoaa ulkomaisille opiskelijoille koulutusta viidessä englanninkielisessä koulutusohjelmassa, joista suosituin on liiketalouden koulutusohjelma.

Lukuvuosimaksun osuus sairaanhoitajakoulutuksen osalta on 8 500 euroa ja tekniikan ja liiketalouden koulutusten osalta 6 000 euroa, joka tulee ensi vuonna nousemaan 7 000 euroon.

Centrialla opiskelee parhaillaan 3 000 opiskelijaa, joista 500 on ulkomaalaisia.

Centria on Suomen kansainvälisin korkeakoulu, kun ulkomaisten opiskelijoiden osuus suhteutetaan korkeakoulun opiskelijamäärään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä