torstai 13.8.2020 | 08:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Tähdistä ja tiernapojista

Kaikkea rakkauskaan ei kestä, mutta elokuva pysyy tiukasti lasten puolella ja antaa heille viimeisen sanan.

Hannu Björkbacka
Su 22.9.2019 klo 09:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

★ ★ ★

Kaiken se kestää.Ohjaus Visa Koiso-Kanttila, 2017Yle TV1 su 22.9. klo 21.05

Perhettä omakohtaisesti tarkastelevat 2000-luvun sukupolvidokumentit Isältä pojalle, Talvinen matka ja Miehen kuva ohjannut Visa Koiso-Kanttila teki seitsemän vuoden tauon jälkeen yhtä henkilökohtaisen ensifiktion.

Kaiken se kestää palaa Koiso-Kanttilan lapsuusmaisemiin Ouluun. Jottei toden ja fiktion välille vedettäisi suoraa linjaa, 1970-luvun lopun oululaispoika on tarinassa nimetty Vesaksi. Paikallinen tiernapoikaperinne on tähtien tarkkailun ohella Vesan sydäntä lähellä. Sesonkiaikaan kaupunginosien nuorison välillä syntyy kilpailu tienesteistä. Kaiken se kestää sisältää elokuvahistorian ensimmäisen tiernapoikien joukkotappelun.

Vesan (Vili Saarela) ja kaverinsa Kaarlon (Olavi Angervo) kohtauksissa on eloa. Pojilla on vain toisensa sen jälkeen, kun heidän naapuruksina asuvat perheensä hajottavat kodit naimalla ristiin. Vesan isä on naisten lisäksi kiinni työssään arkkitehtina. Loukattu äiti (Pihla Viitala) käpertyy itseensä ja unohtaa lapset. Kaarlon äitikin (Malla Malmivaara) on neuvoton. Kaarlon isä alkoholisoituu. Lisädraamaa naapureiden ja suvun suhteisiin tuovat Oulun vanhojen korttelien saneeraaminen ja kotien pakkolunastukset.

Se tavallinen tarina kerrotaan aseistariisuvalla välittömyydellä. Paljon koetaan pienissä hetkissä. Elokuva tavoittaa herkästi muutossa eroon ajautuneiden lasten ensiujouden ja varovaisen uuden tutustumisen.

Kaiken se kestää tuo lähikuvaan filmirooleissaan usein etäisiksi jääneiden Pihla Viitalan ja Antti Luusuaniemen taidot. Näyttelijät auttavat ymmärtämään ihmisten valintoja näiden heikkouksia peittelemättä.

Visa Koiso-Kanttila välttää suomalaisia sukutarinoita vaivaavan raskauden pitämällä kuvansa kirkkaina ja kerronnan episodimaisena. Kaiken se kestää ei ehkä kohoa Skavabölen poikien (2009) tai Tumman veden päällä (2013) kaltaiseen todistusvoimaan, mutta on kunniakas fiktiodebyytti dokumenteissa kyntensä näyttäneeltä ohjaajalta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »