lauantai 6.6.2020 | 15:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Downton Abbeyn tarinan täydellinen loppu – Elokuva ei petä televisiosarjan uskollisia faneja.

Tiina Ruotsala
Pe 20.9.2019 klo 11:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Downton Abbey. Ohjaus Michael Engler. Käsikirjoitus Julian Fellowes. Kuvaus Ben Smithard. Pääosissa Maggie Smith, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Hugh Bonneville, Jim Carter. 122 min. K7. BioRex, Pietarsaari. Kinokulma, Oulainen. Bio Rex, Kokkola.

★ ★★

Vierustoverini kysyy elokuvan alussa, olenko nähnyt lähes täydessä salissa yhtään ainoaa miestä. Vastaan, että muutaman, ja ystäväni arvelee heidän tuleen mukaan naisväen pakottamana.

Paljon mahdollista. En lukeudu Downton Abbeyn faneihin saatikka seuraajiin, mutta pakkohan elokuva on työn puolesta katsoa.

Julian Fellowesin käsikirjoittama ja Michael Englerin ohjaama kaksituntinen kuluu kuin siivillä. Katsoja viihtyy, ei pety eikä pahoita mieltään kertaakaan. Kaikki on niin kuin ennenkin.

Ben Smithardin kuvaus viimeistelee lopputuloksen. Se on aivan upeaa.

Pääsisipä paikan päälle noihin maisemiin ja tutustumaan Downton Abbeynä toimivaan oikeaan kartanoon.

Downton Abbey on jatko brittiläiselle televisiosarjalle, jonka ensimmäinen jakso esitettiin Isossa-Britanniassa syyskuussa 2010. Pukusarjan kuudes ja viimeinen tuotantokausi päättyi joulukuussa 2015. Sarjan päätösjaksossa juhlittiin vuodenvaihdetta 1925. Elokuvassa ollaan jo vuodessa 1927.

Crawleyn perhe on monella tapaa moderni, joten lapset saavat nauttia usein vanhempiensa sylistä.
FOCUS FEATURES

Crawleyn perhe saa vieraakseen peräti kuningasparin, kun kuningas Yrjö V:n ja puolisonsa kuningatar Mary yöpyvät kartanossa. Vaikka Granthamin jaarli ja suvun pää Robert Crawley (Hugh Bonneville) ottaa kuninkaallisen viestin vastaan hämmästyttävän tyynesti ja hänen vanhin tyttärensä Lady Mary Josephine Crawley (Michelle Dockery) näkee vierailussa lähinnä ylimääräistä työtä sekä taloudellisia kuluja, kartanon palveluskunta on tulevasta suorastaan täpinöissään. Kun Mary kokee nykyisen hovimestarin Thomas Barrowin (Rob James-Collier) suhtautuvan vierailuun turhan kevytmielisesti, hän hakee jo palveluksesta sivuun astuneen Charles Carsonin (Jim Carter) hoitamaan työnjohtoa. Samalla teko vapauttaa Barrowin kuljettamaan yhtä elokuvan pienistä sivujuonista, joita tarinaan on mahdutettukin aikamoinen määrä sen suuren draaman puutetta korjaamaan.

Sarja tuli tunnetuksi upeasta epookkikuvauksesta ja komeasta pukuloistosta. Nämä ovat läsnä elokuvassakin aivan viimeisen päälle. Sarja sivusi monia merkittäviä historiallisia tapahtumia, kuten RMS Titanicin uppoamista, ensimmäistä maailmansotaa, espanjantauti-pandemiaa, sotien välistä aikaa ja Irlannin vapaussotaa, joista viimeksi mainitun laineet ulottuvat myös kuninkaan vierailuun.

Elokuvassa on paljon hyvää, viihtyyhän sen parissa asiaan vihkiytymätönkin, mutta kunnon draama jää puuttumaan. Parasta antia on huumoria tapahtumiin tuova kuninkaan palvelusväen ja Downtonin vakioporukan törmäyskurssi. Näyttäähän aluksi siltä, että Yrjö V:n väki jyrää kartanon palveluskunnan syrjään. Jo pelkkä ajatuskin on kamala, onhan lähes jokaisen palvelijan unelma päästä palvelemaan kuningasparia ihan livenä – ja nyt pitäisi vetäytyä palveluskunnan tiloihin odottelemaan, että vierailu on ohi.

Huumorin lisäksi tarjolla on paljon rakkautta, olemattomia parisuhdekriisejä sekä yksi sukua jäytänyt riita tulevasta perinnöstä. Sukuriita antaa kahdelle huippuammattilaiselle Maggie Smithille ja Imelda Stauntonille mahdollisuuden loistaa serkusten keskinäisessä nokittelussa ja välien selvittelyssä.

Kaiken tämän keskellä viihtyessäni huomaan liikuttuvani aidosti seuratessani hovimestari Thomas Barrowin seikkailuja kylän yöelämässä. Barrow kohtaa lopulta ihmisen, jonka kanssa hän voi keskustella kuin mies miehen kanssa. Aito ihastus ja rakkaus on ihan käsinkosketeltavaa miesten katseissa.

Lopun tanssiaisissa on viivyttelyn tuntua, mutta pitäähän kaikkien saada toisensa – eikö? Elokuva toimii komeasti valkokankaalla, joten olettaa sopii, että innokkaimmat fanit katsovat sen toisen elleivät kolmannenkin kerran.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »