perjantai 21.2.2020 | 17:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Klovnikauhun huono loppu – Se 2:ssa nuorisoelokuvan raikkaus on kadotettu.

Hannu Björkbacka Keskipohjanmaa
To 19.9.2019 klo 16:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Se: Toinen luku (It Chapter Two). Ohjaus Andy Muschietti. Käsikirjoitus Chase Palmer, Cary Fukunaga ja Gary Dauberman Stephen Kingin romaanista. Kuvaus Chung-hoon Chung. Pääosissa Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy. 170 min. K16. Kinokulma, Oulainen. BioRex, Pietarsaari. Bio Rex, Kokkola.

★ ★

Olen yhä Stephen Kingin mammuttiromaanin Se sivulla 345, koska poikani lainasi sen, eikä ole palauttanut. En voi tietää, pitääkö elokuvaversion kakkososassa kirjailijahahmon saama kritiikki romaaninsa huonosta lopusta paikkansa Kingin alkuteoksen suhteen. Mutta haukku pätee sekä 1990 tehdyn televisiotulkinnan että uuden filmiversion päätösosiin.

Stephen Kingin Se kertoo lapsuuden peloista, jotka voivat hallita elämää aikuiseksi asti. Elokuva Se 1 oli niin kekseliäs, jännittävä ja viihdyttävä, että sitä katsoessa jo pelotti pilataanko kaikki aikuiseksi kasvaneiden päähenkilöiden temmeltäessä jatko-osassa. Se 2 todistaa, että juuri niin on käynyt. Aikuiset eivät osaa temmeltää, teinit temmeltävät.

Se: Toisen luvun tapahtumat tulisivat ymmärrettävämmiksi, jos hahmot olisivat yhä varhaisteinejä tässä kauhun ja fantasian sekoituksessa. Nyt käy sääliksi hyviä näyttelijöitä, kuten Jessica Chastainia, Bill Haderia ja James McAvoyta, jotka joutuvat kilpailemaan takautumissa näyttäytyvien nuorten kanssa. Kun seikkailu on esineiden etsimistä, kummitusten kukistamista ja karkotusrituaaleja sekä muuta lapsenomaista puuhailua, aikuiset ovat vain tiellä.

Se 2 kyllä alkaa tehokkaasti. Tivolikohtaus ja klovnin ensimmäinen näyttäytyminen joella ovat kuin suoraan Kingin kirjasta. Ankaruudessaan ne herättävät sekä väristyksiä koko K16-kieltomerkin edestä että suuria odotuksia tulevalle – mitkä kaikki Andy Muschiettin ohjaus tällä toisella yrittämällä pettää.

Kunnioitettavaa tietysti, että ohjaaja ei kuunnellut kirjailijan toiveita siitä, mitkä asiat yli tuhatsivuisesta romaanista otetaan elokuvaan. Kakkososasta on karsittu sivuhahmoja ja kirjan fantasiaa. Lähes kolmituntisesta filmistä on silti tullut rytmitöntä kauhistusten sarjatulta. Shokkiefektejä ja överiksi vedettyjä, mutta irrallisia painajaiskuvia esitellään henkilöiden syventämisen ja yhteispelin kustannuksella. Mukaan valitut fantasiapalat pahan klovnin karkottamisrituaaleista herättävät lähinnä kysymysmerkkejä.

Ikävin seuraus on, että Sen ehdoton päähenkilö, klovni Pennywise, jää melkeinpä sivuosaan omassa tarinassaan. Bill Skarsgårdin erinomainen näytteleminen tahtoo peittyä tehosteiden alle. Onneksi loppuratkaisussa on ytyä.

Stephen Kingiä on pidetty erityisesti hyvänä lapsuuden kuvaajana. Se 2:ssa nuorisoelokuvan raikkaus on kadotettu. Takaumien lapsinäyttelijätkin ovat venähtäneet isoiksi. Samalla on menetetty suuri osa ystävyyden lämpöä, leikkisyyttä ja hupia, mikä vielä ykkösosassa toi helpotusta ja vastavoimaa painajaisunelle. Aikuishahmojen vitsailu onnistuu vain paikoitellen. Stephen Kingin ja ohjaaja Peter Bogdanovichin koristeroolit ovat kivoja, mutta tarpeettomia lisiä tarinan ja toiminnan keskeyttäjinä.

Kokkolan Bio Rex oli jo ensi-illassa täynnä, joten Sen menestystä eivät mitkään karkotusrituaalit tule estämään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »