perjantai 5.6.2020 | 08:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Henrik palaa uudistettuna Kaustinen-saliin – Kaustisen musiikkilukion ensi kevään musikaali pohjaa pitäjän omien nuorten tekijöiden teokseen.

Tiina Ruotsala
Pe 20.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ville Ojanen oli 25-vuotias säveltäessään Henrik-kansanmusikaalin, joka sai kantaesityksensä Kaustisen festivaaleilla vuonna 1997. Ojanen oli tekijäjoukon vanhin, jos laskuista jätetään pois musikaalin tuottaja Lauri Tuomi-Nikula.

Ensi keväänä Henrik tanssitaan ja lauletaan jälleen nuorin voimin Kaustinen salissa. Tällä kertaa musiikkilukiolaisten jokavuotisena musikaaliproduktiona.

Ville Ojanen muistuttaa, että jo 22 vuotta sitten teoksen esiintyjäjoukko oli käytännössä musiikkilukion kasvatteja.

– Olihan meillä koelaulut. Esiintyjäksi valikoituivat musiikkilukiolaiset. Päärooleissa nähtiin Ilkka Kotaja ja Riikka Haapamäki, koreografia oli Jarkko Peltolan. Tanssijat tulivat Ottosten riveistä, silloin oli valtavan hyvät tanssijat ja paljon poikia, joista osa jatkoi teatterialalle, kuten Antti Timonen, Osku Haavisto ja Samuli Nordberg.

Henrik oli varta vasten Kaustinen-saliin toteutettu tuotanto – sali otettiin käyttöön samana kesänä. Kiinnostus oli valtavaa: neljästä esityksestä kaksi myytiin jo ennakkoon loppuun, mikä oli tuolloin Keski-Pohjanmaalla poikkeuksellista. Samana kesänä festivaalit juhli pyöreitä täyttäessään 30 vuotta.

Musikaalin käsikirjoittaja Sami Jylhä ja säveltäjä Ville Ojanen ovat pyöritelleet Henrikiä hyppysissään jo parin vuoden ajan. Ojanen kertoo löytäneensä kotoaan kansion, jossa on siististi niputettuna kaikki musikaaliin liittyvä materiaali aina ensimmäisistä tuottajan kanssa käydyistä neuvotteluista tehdyistä muistiinpanoista. Kritiikeissä musiikistaan kiitosta saanut teos oli Ojasen ensimmäinen iso sävellystyö, ja se on kestänyt hyvin vuosien patinan. Silti Ojanen sovittaa sen kokonaan uusiksi.

Myös dramatisointi tehdään uudestaan, ja siitä vastaa ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki. Tapahtumat, papintyttären ja köyhän runoilijan rakkaustarina, kun sijoittuvat 1900-luvun alkupuolelle.

Pahkamäki nauraa epäilleensä nuorten reaktioita näin vanhaan tarinaan. Olihan muutaman vuoden takainen Kullervo aikamoinen järkytys nuorille lukiolaisille ja vastaanotto sen mukainen.

– Puolet käveli heti ulos, kärjistää ohjaaja ja jatkaa, että toki osa tuli takaisin.

Kullervo sinänsä on mahtava osoitus siitä, mitä työpari Ville Ojanen ja Aku-Petteri Pahkamäki saavat yhdessä aikaan. Musikaali oli yksi lukion mieleenpainuvimmista, siinä kalevalainen teksti, nykyaikainen teatteri ja musiikki sulautuivat meneväksi tarinaksi.

Henrikissä tanssin osuus on suuri. Olihan se Suomessa ensimmäisiä suuria produktioita, jossa yhdistettiin kansanmusiikkia, teatteria ja kansantanssia. Toki jo Rimpparemmi oli aikanaan tanssinut Marjo Kuuselan koreografian Työmiehen vaimoon, joten ihan uuden äärellä ei oltu. Yksi syy kansantanssin merkittävään osuuteen oli siinä, että Kaustisen Nuorisoseuran kansantanssiryhmä Ottoset oli hioutunut yhdeksi maamme taitavimmista tanssiryhmistä. Ville Ojanen muistelee, että erityisesti pojat olivat huipputaitavia. Nyt tilanne on pitäjässä toinen, sillä poikien osuus kansantanssin harrastajissa on jonkin verran laskenut.

– Nyt aika on hyvä Henrikille, sillä musiikkilukiossa on paljon nuoria, kansantanssia harrastaneita miehiä.

Aku-Petteri Pahkamäki sanoo Henrikin sopivan hyvin musiikkilukiolle, sillä kaikille löytyy tekemistä, on suuria joukkokohtauksia ja neljätoista eri roolia. Ville Ojanenkin kasvattaa bändiä seitsemästä muusikosta yhdeksään.

– Lyömäsoitinten osuus kasvaa ja lisäksi mukana on sello, kun nyt sellaiseen mahdollisuus on.

Pahkamäki sanoo musikaalin olevan tärkeä osa lukion opetusta.

– On sellaisia nuoria, jotka hakevat musiikkilukioon juuri musikaalin vuoksi. Koska kyseessä on valinnainen aine, kaikki mukaan tulijat todella haluavat sitoutua ja tehdä musikaalin. Saan tavallaan kuoria kermat ja jättää lukion arjen muille, kokkolalaisohjaaja myhäilee.

Jarkko Peltolan koreografiaakaan ei voida käyttää ihan samassa muodossa, vaan neljä musiikkilukiolaista tekee uudet, lukiolaisille passelit askeleet, toki Peltolan koreografian pohjalta.

Henrik - Toinen tuleminen! Ensi-ilta: la 25.4.2020 klo 16.

FAKTA

Kansanmusikaali

Henrik - Toinen tuleminen!

Kaustisen musiikkilukion kevään 2020 musikaali

Pohjalaiskylän ahdas ilmapiiri pakottaa nuoren miehen etsintämatkalle kotikylän Ainon kanssa. Matka kuljettaa rakastavaisia pitkin Pohjanmaata, aina kieltolain aikaiseen Helsinkiin saakka.

Ville Ojasen sävellys, Sami Jylhän käsikirjoitus ja laululyriikat sekä Aku-Petteri Pahkamäen ohjaus. Tanssiesitysten ja laulusoolojen ohjaus musiikkilukion musiikinopettajat. Koreografia musiikkilukiolaisten.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »