perjantai 21.2.2020 | 16:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Minne maailma on menossa? – Protestanttista Eurooppaa ei enää ole

Mikko Tunkkari VETELI Keskipohjanmaa
La 21.9.2019 klo 15:15

Helsinkiläinen kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman on puhunut kirkon Teologiapäivillä. Hän kertoi ihmettelevänsä, miten nopeasti Helsingin seurakuntien jumalanpalveluselämä on kuihtunut kymmenen vuoden aikana.

Professori hahmotteli tilannetta Euroopassa. Jäljellä on renessanssin kokenut ortodoksinen kirkko. Lännempänä on katolinen kirkko, joka käy hurjaa kamppailua asemastaan. Islam voimistuu kolmanneksi. Protestanttista Eurooppaa ei enää ole.

Korutonta kertomaa. Tällaista on Helsingin seudulla jo nyt, ja muu Suomi tulee perässä. Kirkkoon kuulumisprosentti on uskonnollisuuden mittari. Otan vertailun vuoksi mukaan Suomen ohella veljeskansa Viron lukuja. Meillä kuului kahteen suurimpaan kirkkokuntaan 1900-luvun alussa 98 %, ja nyt v.2018 70 % väestöstä.

Viron vanhin luku löytyi vuodelta 1902, ja se oli 87% ja vuonna 1939 82%. 1970-lukua sanotaan pahimmaksi kommunistisen painostuksen vuosikymmeneksi Virossa. Tuttavaperhe kertoi, että jos halusi viettää joulua, niin ikävyyksien välttämiseksi piti olla hyvät verhot ettei naapuri näe ja ilmianna. Nyt prosentti on vain 14, ja Viro on uskonnottomin EU:n jäsenvaltioista.

Kristinusko saapui meille vuosien 1150–1300 välisenä aikana muiden pohjoismaiden toimesta. Siitä lähtien yhteiskuntaamme on rakennettu sen arvojen perustalle. Pari vuotta sitten saimme tilanteestamme YK:lta tunnustuksen. Olosuhteet yhteiskunnassamme olivat maailman parhaat, mutta me emme sitä oikein hyväksy, vaan olemme suuria marisijoita populistien johdolla.

Suomen Kuvalehden mukaan Jussi Halla-aho on sanonut pitävänsä Jumalaa ateistien tapaan vain menninkäisenä. Huolenpito lähimmäisistä on kristinuskon keskeisimpiä asioita. Kun se ei Halla-ahon arvomaailmaan mahdu, ei ole ihme, että hän nimittää apua tarvitsevia haittapakolaisiksi.

Mitä siitä seuraa, jos hylkäämme kristinuskon opetukset ja alamme taas pakanoiksi? Selviäisimmekö mahdollisesta ulkoisesta uhasta, jota saimme kokea sotiemme aikana? Pysyisimmekö yhtenäisenä kansakuntana? Olisiko meidän viiteryhmämme tulevaisuudessa Venäjä eikä Länsi-Eurooppa.

Haasteita riittää niin kotimaassa kuin kauempanakin. Suurimpana puolueenamme on viimeisen gallupin mukaan Halla-ahon populistipuolue. Maailman epävakautta lisää arvaamattomilla päätöksillään USA:n presidentti, joka pyrkii seuraavallekin kaudelle.

Laaja talouslama muuttaisi maailmaa. Saksa oli painettu ensimmäisen maailmansodan jälkeen kostomielessä polvilleen, ja siitä mielentilasta kasvoi natsismi ja Hitler.

Toisen maailmansodan rauhanteossa ensimmäisen opetus muistettiin, ja Saksaa autettiin jälleenrakennuksessa. Häviäjä-Saksa otti sodan opetukset varteen ja se on nyt Ranskan kanssa Euroopan johdossa.

Voittaja-Venäjän ei tarvinnut sitä tehdä, vaikka se ei olisi selvinnyt sodasta ilman lännen apua. Sen he unohtavat, mutta sodanaikaisen johtajan, Stalinin palvonta kasvaa vuosi vuodelta. Häntä me pidämme vielä yhtä moraalittomana johtajana kuin Hitleriäkin. Historian tuntemus ei ole naapurimaassa syvällistä sensuurin takia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »