Paikallisuutiset

Soitella tulossa raskas syksy – Ulkoistamiset ovat vasta alkusoittoa, todelliset säästötavoitteet ovat kymmenkertaiset kevääseen verrattuna

Säästöesitykset on syksyllä löydyttävä, tulokset näkyvät viiveellä vasta vuosien kuluessa.

Ihan varmasti jokaiselle uutisia seuraavalle ihmiselle on selväksi tullut, että Soite tarvitsee säästöjä. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän talouslaskelmat osoittavat, että miinusmerkkiä on niinkin väkevästi, että 14 miljoonaa euroa säästöjä on puristettava kasaan jostakin. Eivätkä säästöt ole mistä tahansa, ne otetaan ihmisten hoidosta, hoivasta ja sosiaalipuolesta. Raskaita päätöksiä on Soiten hallituksen sekä sittemmin valtuuston tehtävä vielä kuluvan syksyn aikana. Säästöesitykset tuodaan hallituksen pöytään lokakuun kokouksessa.

Keväällä pitkän harkinnan jälkeen Soite teki päätöksen 157 vanhusten tehostetun palveluasumisen hoitopaikan ulkoistamisesta. Jatkossa Kruunupyyn Sandbacka, Vetelin Harjukoti, Kannuksen Kotiranta ja Kokkolan Emiliehemmet muutetaan ostopalveluksi. Yt-neuvottelut henkilöstön kanssa aloitettaneen ensi kuussa.

Yksityisellä puolella palvelut tuotetaan pääosin halvemmalla. Suurin ero on käytössä oleva erilainen työehtosopimus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi ei mieluusti puhu irtisanomisista, eikä edes lomautuksista. Tarvittavat väen vähennykset toivotaan hoituvan eläköitymisten kautta, ikään kuin luonnollisen poistuman kautta. Soitessa työskentelee kaikkiaan noin 3800 henkeä.

Vuositasolla 90-100 henkeä saavuttaa eläkeiän. Minna Korkiakoski-Västi Soiten toimitusjohtaja

– Irtisanomiset eivät missään nimessä ole ensisijainen vaihtoehto. Huomioitavaa on, että Soitella väki eläköityy hurjaa vauhtia. Vuositasolla 90-100 henkeä saavuttaa eläkeiän, hän summaa.

Keväällä päätetyt ulkoistamiset ovat vasta pieni alku. Tällä säästötoimenpiteellä saadaan puristettua vasta 1,3 miljoonan euron säästöt. Sen lisäksi pitää vielä 14 miljoonaa jostakin löytyä eli säästöä kevääseen verrattuna kymmenkertainen määrä.

Soiten taloudessa on vinoumaa, yksi omituisuuksista on se, että taseen ylijäämä 8,6 miljoonaa euroa päädyttiin palauttamaan vasta elokuussa kunnille, silti samanaikaisesti on tiedossa 14 miljoonan euron säästötarpeet. Eikö olisi ollut viisaampaa käyttää liki 9 miljoonaa 14 miljoonan säästötarpeen paikkaukseen ja siltikin olisi jäänyt viitisen miljoonaa kirittävää?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaa sijoittuu Suomen toiseksi kalleimmaksi alueeksi, missä sote-palveluja tuotetaan ja käytetään.

– Keski-Pohjanmaalla niin kutsuttu tarvevakioidut kustannukset karkaavat. Alueella käytetään paljon terveyspalveluja siihen nähden, että väki on suhteellisen nuorta ja tervettä. Palvelujen odotetaan olevan lähellä eikä yksityisiä terveyspalveluja juurikaan käytetä. Toisaalta niitä ei käytetä myöskään siksi, ettei niitä tällä alueella ole, sanoo Soiten toimitusjohtaja.

Suurimmaksi säästökohteeksi Korkiakoski-Västi kuvailee koko toiminnan ja ajatusmaailman muuttamisen.

– Meillä on ihan liikaa pimeitä neliöitä. Eli maakunnissa tyhjillään ja puolikäytöllä olevista vuokraneliöistä on päästävä eroon. Myös se, että Keski-Pohjanmaalla on totuttu hitusen liian hyvälle. On pohdittava uudelleen, että mikä on lääkäriin pääsyn matka? Pystymmekö hyödyntämään kuinka mittavasti digipalveluja, voisiko hoitajan vastaanoton rinnalle tulla kysymykseen lääkäripalvelut digitaalisessa muodossa? Kotihoitoa ja avohoitoa on lisättävä. Myös palvelutiskimalliamme on kehitettävä. Tavoitteena on, että jokainen halutessaan pääsee viikossa hoitoon. Eivätkä säästötoimenpiteet todellakaan tarkoita sitä, että maaseutukunnista oltaisiin viemässä kaikkia terveyspalveluja pois, hän muistuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entäpä jos 14 miljoonan euron säästöjä ei Soiten valtuustossa rohjeta tehdä. Minkälaisen ratkaisun tekee toimitusjohtaja?

– Kyllä silloin on yksinkertaisesti todettava, että virkamiehen on kunnioitettava valtuuston päätöstä, hän huokaisee.

Minna Korkiakoski-Västi ei missään nimessä allekirjoita väitettä, että Soitesta olisi tullut maakunnalle riippakivi. Hän kuitenkin miettii sitä, että onko kuntayhtymänä toimiminen paras ratkaisu Soitelle, voisiko joku muu olla parempi.

– Soitessa on paljon hyvää. Nyt tarvitaan niin virkamiehiltä kuin luottamushenkilöiltä rohkeita ja kipeitäkin päätöksiä. Soiten isompaa kuviota en uskalla lähteä arvioimaan, se on varmasti myös niitä asioita, jotka kirkastuvat, kunhan uutta soteuudistusta viedään eteenpäin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä