perjantai 5.6.2020 | 09:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Kalajoki laskee äyriä ja maksaa velkoja

Heikki Gummerus
Su 22.9.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KALAJOKI

Kalajoki ei sijoita koko Revon Sähkön osakkeiden myynnillä saamaansa 83 miljoonan markan pottia. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että myyntituloilla vähennetään kunnalle epäedullisia lainoja 30 miljoonalla markalla.

Loput sijoitetaan siten, että 53 miljoonasta markasta 80 prosenttia käytetään lyhyisiin ja pitkäaikaisiin kohteisiin ja 20 prosenttia osakkeisiin. Käyttömenoja sähkörahoilla ei makseta.

- Kunnallisveron lasku puolella prosenttiyksiköllä 18 prosenttiin sisältyy sijoitussuunnitelmaamme. Veronalennus merkitsee 2,1 miljoonaa markkaa. Summa katetaan velkojen korkomenojen vähennyksellä ja sijoitusten tuotolla.

- Niillä on tarkoitus kerätä vielä lisää noin 1,2 miljoonaa markkaa, mikä käytetään elinkeinoelämän kehittämiseen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä kertoo.

Hänen mukaansa veroprosentin lasku ei merkitse osaketulojen syömistä, vaan se palvelee kuntavisioon kirjattua hyvän ja edullisen asuin- ja yrittäjäkunnan tavoitetta.

- Kiinteistöveromme ovat jo alueella alhaisimmat. Vastaavasti palvelutasomme on hyvä, mutta jos emme saa uusia työpaikkoja, väen väheneminen jatkuu. Se on tällä hetkellä keskeisin ongelmamme, Myllylä korostaa.

Hän ennakoi, että osakkeiden sijoitus tietää lisää työtä taloustoimistossa ja kunnanhallituksessa.

Valtuuston hyväksyttäväksi menevä talousstrategia toimii kuntatalouden pohjana.

Kunnanjohtaja Torsti Kalliokosken mukaan talousstrategiassa on asetettu tavoitteeksi vuosikate, joka on vähintään kahdeksan prosenttia verorahoituksesta, eli se pidetään nykyisellä 13-17 miljoonan markan tasolla.

Sijoitusomaisuutta hoidetaan siten, ettei sen arvo vähene ja riskejä vältetään. Tavoitteena on vakaa tuotto pitkällä aikavälillä.

- Se antaa pelivaraa, joka käytetään elinkeinojen kehittämiseen. Parhaillaan vireillä olevien kehittämis- ja investointihankkeiden kustannusarvio ylittää sata miljoonaa markkaa, Kalliokoski laskee.

Hänen mukaansa Kalajoki on kiinnostunut kunnassa muualta työssäkäyvistä, joita on 364.

Kylpylän rakennustoimikuntaan valittiin Torsti Kalliokoski (pj.), Matti Poranen, Raili Myllylä, Oiva Utriainen, Alho Ilo, Paavo Soukka ja Pekka Ollila. Rakennustyön valvoja on rakennusmestari Kalervo Alasuvanto.

Valtuusto hyväksyi kesäkuussa Hiekkasärkät oy:n lainojen konvertoinnin ja myönsi 18,3 miljoonan markan lainoille takauksen. Erkki Aho on valittanut päätöksestä lääninoikeuteen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »