Paikallisuutiset

Kokkolan kaupungintalon suurremontti etenee – Helmikuussa vietetään avoimia ovia

Likimain vuosi sitten Kokkolan kaupungintalon pääovet suljettiin ja kulku taloon on sen jälkeen käynyt takapuolelta. Huolimatta siitä, että yleisön kulku Kauppatorin puolelta on ollut estettynä, talon sisällä tapahtunut todella paljon ja työt ihmisillä jatkuneet remontista huolimatta koko ajan.

Avaruutta väljyyttä ja muunneltavuutta, siitä on uusvanha kaupungintalo tehty.
Avaruutta väljyyttä ja muunneltavuutta, siitä on uusvanha kaupungintalo tehty. Kuva: Jukka Lehojärvi

Suuri ja mittava remontti on ollut käynnissä vuodesta 2014 lähtien ja se on vaatinut paitsi kaupunkilaisilta pitkää pinnaa, on joutunut miettimään, että minne viedään lupahakemukset ja mistä löytyy mikäkin tarvittava instanssi milloinkin. Kuitenkin siipi siiveltä toteutettu remontti on kaikista eniten joustoa ja pitkämielisyyttä vaatinut kaupungintalolla työskenteleviltä.

Kaupungintalon alalaulassa tervehtii tulijaa vanha tuttu Anne Krokforsin taideteos.
Kaupungintalon alalaulassa tervehtii tulijaa vanha tuttu Anne Krokforsin taideteos. Kuva: Jukka Lehojärvi

Liki kolmesataa henkeä on remonttivuosien mittaan tottunut kulkemaan evakkoon ja evakon evakkoon ja sitten taas päätynyt työskentelemään uutteen omaan työpisteeseen. Eikä se kivuitta ole sujunut, mutta on sujunut kuitenkin. Samanaikaisesti meneillään on suuri haaste, joka muuttaa jokaisen kaupungintalolla työskentelevän ajatusmaailmaa. Meneillään on ollut työhyvinvoinnin parantamiseen tähtäävä työympäristö-hanke. Vanhat perinteiset konttoritilat on muutettu uudenaikaisiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoustiloissa on satsattu akustiikkaan, etäyhteyksiin sekä muunneltavuuteen.
Kokoustiloissa on satsattu akustiikkaan, etäyhteyksiin sekä muunneltavuuteen. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Lähtökohtanani suunnittelussa on ollut saada tilat muunneltaviksi. Tavoitteena on ollut saada tiloista helposti saavutettavat ja läpinäkyvät. Pois kokonaan niin kutsutuista koppikonttoreista monitilatoimistoiksi, summaaKristian Biskop.

Kaupunginarkkitehti Kristian Biskop on valinnut sisustukseen petrolinsinistä ja limeä sekä mustaa, valkoista ja harmaan eri sävyjä.
Kaupunginarkkitehti Kristian Biskop on valinnut sisustukseen petrolinsinistä ja limeä sekä mustaa, valkoista ja harmaan eri sävyjä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kaupunginarkkitehti ei mieluusti puhu avokonttoreista, siitä ei ole suoranaisesti kysymys. Uudet tilat ovat avaria, suurimmaksi osaksi yhteisissä käytöissä, mutta toisaalta myös muunneltavissa pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Omat erilliset ja eristetyt tilat on muun muassa puhelinkeskusteluille.

Kaupungintalon akustiikkaan, tekniikkaan, sisäilmanlaatuun sekä valaistukseen on panostettu paljon, kuten myös viihtyvyyteen, käyttäjälähtöisyyteen ja työhyvinvointiin vaikuttavaan visuaaliseen ilmeeseen, taidetta tuodaan esille todella runsaasti. K.H.Renlundin taidevarastot on käyty läpi useaan otteeseen ja esille päätyy upeita teoksia.

Kaupungintalon tuleva värimaailma soljuu graafisen harmaan, mustan ja valkoisen ryhdittämänä aina limen ja petrolinsinisen kautta. Lasiseiniä on käytetty paljon tilanjakajina ja ne ovat erittäin raikkaat sekä toimivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupungintalo on alkujaan valmistunut vuonna 1980. Nyt valmistuvan remontin myötä rakennus täyttää 40 vuotta.

– Toivon vilpittömästi, että tällä remontilla mennään seuraavat neljäkymmentä vuotta. Toisaalta tulevaisuutta ja tulevaisuuden tarpeita on hankala nähdä. Nyt tiloissa työskentelee kolmisensataa henkeä, mikä on tilanne vuosikymmenen päästä, sitä ei voi tietää. Siksi on tärkeää, että kaikki tilat ovat muunneltavissa, pohdiskelee arkkitehti Biskop.

Verhokankaana on käytetty Eija Nevala Designin Jolie-kuosia, jota arkkitehti Kristian Biskop on ideoinut hiukan kevyemmäksi.
Verhokankaana on käytetty Eija Nevala Designin Jolie-kuosia, jota arkkitehti Kristian Biskop on ideoinut hiukan kevyemmäksi. Kuva: Jukka Lehojärvi

Talon valmistumisvuosi näkyy muun muassa sisustuksessa käytetyissä tekstiileissä. Tietynlaista "kasarikaikuja" löytyy esimerkiksi verhoista. Verhokankaana on käytetty Eija Nevala Designin Jolie-kuosia.

– Jolie on yksinkertainen ja selkeä kuosi, ja oiva valinta tähän peruskorjauskohteeseen. Se henkii 80-luvulla valmistuneen rakennuksen alkuperäistä tunnelmaa, mutta liittyy kuitenkin vaivatta osaksi modernia sisustusta. Kokkolan kaupunginarkkitehti Kristian Biskopin ideoimassa versiossa pinnan täyttävä viivasto on ilmava ja harvahko, sillä toinen kuosin kuvioväreistä on toteutettu vain yhtenäisen viivan osalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Printtivärit on määritelty seinänvärien mukaan: D-siivessä lämmintä harmaata, B-siivessä lempeää vihreää, kertoo suunnittelijaEija Nevala.

Kokkola-salin Yrjö Kukkapuron suunnittelemat liki 500 tuolia odottelee uutta päällystä.
Kokkola-salin Yrjö Kukkapuron suunnittelemat liki 500 tuolia odottelee uutta päällystä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Eikä ihan kaikkea ole uusiksi laitettu. Osa vanhasta ja toimivasta on ennallistettu, kunnostettu ja otettu uusiokäyttöön. Esimerkiksi kaupungintalon vanhat pääovet on kunnostettu ja helotettu ja jätetty käyttöön. Sisäovet on muutettu lasisiksi.

Jos muutos pelottaa, niin itseään voi lohduttaa sillä, ettei kaupungintalossa ihan kaikki mene remontin myötä uusiksi. Kokkolan kaupungintalon julkisivu, alkuperäisen arkkitehtuurin mukainen uritettu betonipinta säilyy ennallaan.

Ihan kaikkea ei remontissa uusita, kaupungintalon ulkonäkö säilyy ennallaan.
Ihan kaikkea ei remontissa uusita, kaupungintalon ulkonäkö säilyy ennallaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Heti pääovista sisään tullessa vasemmalla puolella avautuu isohko monitoimitila, joka vielä odottelee nimistötoimikunnan antamaa nimeä. Tilasta on suunniteltu torinjatketta, tilaa missä on mahdollista järjestää esimerkiksi pienempiä tapahtumia.

Heti pääovista sisään tullessa vasemmalla puolella avautuu isohko monitoimitila, joka vielä odottelee nimistötoimikunnan antamaa nimeä. Tilasta on suunniteltu torinjatke.
Heti pääovista sisään tullessa vasemmalla puolella avautuu isohko monitoimitila, joka vielä odottelee nimistötoimikunnan antamaa nimeä. Tilasta on suunniteltu torinjatke. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kolme kokoustilaa, entiset Baltic, Arctic ja Atlantic ovat kokeneet kasvojen pesun. Kahdesta edellä mainitusta tilasta on muodostettu yksi iso tila. Tilat ovat muunneltavissa siten, että ne toimivat yksittäisinä kokoustiloina etäyhteyksineen ja kirkkaine lasiseinineen, sekä yksityisinä tiloina samennettuine seinineen tai sitten aulatilan kanssa yhtenä isona tilana.

Iso osa kalusteista on uutta, mutta osa on kunnostettua vanhaa. Kruunupyyläinen Elsa Möbel on verhoillut osan neuvottelutilojen tuoleista uusiksi. Kokkola-salin Yrjö Kukkapuron suunnittelemat liki 500 tuolia odottelee uutta päällystä.

Yhdentoista miljoonan euron suururakka valmistuu lopullisesti helmikuussa. Silloin valmistunutta remonttia, upeita sisustusratkaisuja ja uusia tiloja pääsee ihastelemaan avoimien ovien päivänä.

Arkkitehti miettii paitsi sisätiloja myös ulkotilojen värimaailmaa, kiveykset toistavat sisätilojen harmaita sävyjä.
Arkkitehti miettii paitsi sisätiloja myös ulkotilojen värimaailmaa, kiveykset toistavat sisätilojen harmaita sävyjä. Kuva: Jukka Lehojärvi
Fakta

Kokkolan kaupungintalo

Sijaitsee kauppatorin pohjoispuolella, Suntin rannalla.

Kaupungintalon rakennustyöt käynnistyivät syyskuussa 1978.

Rakennus valmistui toukokuussa 1980.

Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi arkkitehtitoimisto Castrén – Jauhiainen – Nuuttila.

Lähtöajatuksena oli keskittää 18 eri toimipisteessä toimineet kaupungin virastot ja toimistot samoihin tiloihin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä