keskiviikko 3.6.2020 | 00:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Yli-Arvon kolumni: Omenaunelmaa ja vähän painajaistakin – "Muuttaessamme nykyiseen taloomme pihaa koristi peräti kymmenen omenapuuta. Olin viehättynyt. Sittemmin olen viehättynyt myös niiden vähentämisestä."

Ma 30.9.2019 klo 06:30

Puutarhassamme kasvaa nykyään kuusi omenapuuta. Kokemusta niistä on neljän kesän ajalta, ja jokaisena suvena sato on ollut takuuvarma ja runsas. Viime vuonna satoa heikensi pihlajanmarjakoi, mutta tänä syksynä omenat ovat olleet aivan erityisen isoja, komeita ja makoisia. Kuulostaa unelmalta, eikö totta? Paitsi ettei välttämättä ole.

Syksyisin koen tämän omenailottelun lisäksi omenatuskaa, kun yritän hyödyntää omavaraista hedelmäsatoamme mahdollisimman pitkälle. Yritän myös tarjota niitä halukkaille ja lannistun, kun kaikkea ei mitenkään voi saada eteenpäin.

Kun kuusi omenapuuta näyttää parhaat puolensa ja syytää valtaisan omenasadon, on nelihenkinen perhe sen kanssa helisemässä. Jos aikoisit syödä ne sellaisenaan, omenoita tursuaisi valehtelematta korvistasikin. Neljän henkilön vuoden aikana käytetyn omenahillon tarvekaan ei ole niin valtava, että saisit kulumaan siihen isoakaan osaa sadostasi. Siihen riittää yksi kahden kilon omenasatsista tehty sose.

Viime kesänä keittelin omenoista mehumaijallisen mehua. Se vei kauan ja tyhmyyksissäni laitoin mehuun liikaa sokeria. Ei tullut hyvää. Mehua voisi teettää marja-asemillakin, mutta tähän saakka olen ollut vielä liian laiska lähtemään.

Omasta lehdestämme sain idean omppusipsien tekemisestä, ja voi, miten ne ovatkaan hyviä! Mutta se valmistus... Kiertoilmauunissa sadassa asteessa kolme tuntia. Olen tähän mennessä valmistanut sipsejä kaksi satsillista. Yksi satsi valmistuu kolmesta pellillisestä omenaviipaleita, ja voin kertoa, että tämäkään ei ole ratkaisu suureen satoomme. Tällä hetkellä keittiössämme komeilee uutuuttaan hohkaava hedelmäkuivuri, jonka hankimme omenatuskaa lievittämään. Se on vain yksi apukeino.

Muuttaessamme nykyiseen taloomme pihaa koristi peräti kymmenen omenapuuta. Olin viehättynyt. Sittemmin olen viehättynyt myös niiden vähentämisestä. Jo muuttokesänämme kaadoimme ensimmäisen omenapuun. Toispuoleisesti oksiaan ojennellut valkeakuulas sai lähteä. Sen jälkeen sahaa on näytetty vielä kolmelle omenapuulle. Aluksi kirpaisi, mutta enää ei lainkaan.

Viime viikonloppuna leipoessani pellillistä omenapiirakkaa, huomasin, että leipominen ei ollutkaan hauskaa, vaan takaraivossa tykytti koko ajan tuska lukuisista omenoista, jotka tippuvat maahan. Ajattelin, että tämä peli ei enää vetele. Haluan nauttia puutarhani antimistani, en kokea tuskaa. Sitten tuli mieleen, että olemme ostaneet grillauspuuhiin omenapuista tehtyjä savustuspaloja. Hmm... Meillähän kasvaa omenapuita omalla pihallamme...

Pihallamme kasvaa kuusi omenapuuta. Kuulostaa unelmalta, eikö totta? Paitsi ettei välttämättä ole.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »