Paikallisuutiset

Kirpputorikauppa käy kivijalassakin – ”Mitä tiukemmalle yhteiskunta vetää nyörejänsä, sitä enemmän kirpputoreille on tarvetta”, toteaa kokkolalaisen lähetyskirpputorin vetäjä Jukka Vuolaspuro

Useat kivijalkaliikkeet ovat joutuneet viimevuosien aikana sulkemaan ovensa vähentyneen asiakasvirran takia. Esimerkiksi Kokkolassa Kauppakeskus Chydeniassa sijaitsevista liiketiloista on tällä hetkellä tyhjillään noin viidennes, ja tyhjiä liiketiloja on kaupungin keskustassa muuallakin.

Kirpputoreilla sen sijaan riittää kuhinaa, ja sekä tavarat että vaatteet vaihtavat omistajaansa tiuhaan. Asiakkaita liikkeisiin ja myyntitapahtumiin ohjaavat muun muassa kierrätysaate ja taloudellinen tilanne. Osa asiakkaista pitää paikan päällä myymistä ja ostamista verkkokirpputorikauppaa suoraviivaisempana.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävän Mammojen hyväntekeväisyyskirppiksen järjestäjiin jo useamman vuoden ajan kuulunutReija Harlamow pohtii syitä siihen, miksi kirpputorit ja kirpputoritapahtumat kiinnostavat etenkin lapsiperheitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mammojen kirppistä järjestämässä ollut Reija Harlamow sai oman pöydän myyntivastuuseen omat poikansa Lukan (vas.) ja Milon. Mukana myös naapuripöydän Oliver Ojatalo ja taustalla Kim Harlamow.
Mammojen kirppistä järjestämässä ollut Reija Harlamow sai oman pöydän myyntivastuuseen omat poikansa Lukan (vas.) ja Milon. Mukana myös naapuripöydän Oliver Ojatalo ja taustalla Kim Harlamow. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Ainakin tämän tapahtuman etuna on se, että samassa paikassa saa ostettua kasvaville lapsille uutta vaatetta, ja pääsee samalla luovuttamaan eteenpäin ne, jotka eivät omille lapsille enää mahdu. Uskon, että monella on jonkinlainen kiertotalousideologia taustalla, eli ekologisiakin asioita mietitään.

Ekologisuuden lisäksi Harlamow uskoo, että lapsiperheiden huonontunut taloudellinen tilanne voi monella olla syynä kirpputorille lähtemiseen.

– Kaikki eivät voi rynnätä vaatekauppoihin hakemaan jatkuvasti uusia ulkohousuja, sillä kaikilla ei ole varaa ostaa uutena. Siitä löytyy ihan tutkittua dataa, että lapsiperheköyhyys on kasvussa, joten hankinnoissa on monen pystyttävä säästämään. Lapsiperheköyhyys näkyy ihan konkreettisesti myös lisääntyneinä avustuspyyntöinä Pelastakaa Lapset ry:n toiminnassa ja samoten Hope ry:n toiminnassa.

– Uskon, että monilla on taustalla jokin näiden kahden syyn summa kirpputorille lähtiessään, eli sekä taloudelliset että ekologiset syyt painavat, hän jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirpputori Aikakonetta vuoden verran Kokkolassa pyörittänytTiina Mäkihonka kertoo, että kaikki kirpputorin yli kahdesta sadasta myyntipaikasta on tällä hetkellä varattuna, ja näin on ollut jo hyvän tovin. Hän arvelee, että kirpputorien suosio tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa, sillä kierrättäminen on monelle tärkeä asia.

Kirpputori Aikakoneen yrittäjä Tiina Mäkihonka uskoo kirpputorien suosion kasvavan entisestään tulevaisuudessa.
Kirpputori Aikakoneen yrittäjä Tiina Mäkihonka uskoo kirpputorien suosion kasvavan entisestään tulevaisuudessa. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Moni toteaa kassalla, että tällä hinnalla en olisi saanut uutena kuin yhden vaatteen, ja nyt he saivat mukaansa pussillisen vaatteita. Tänä päivänä myös nuoret ovat löytäneet kirppikset, ja saattavat löytää täältä vaikkapa aitoja Adidaksen nappiverkkareita, jotka ovat taas tulleet muotiin.

Kirpputori Aikakoneen myyntipöydät ovat täynnä.
Kirpputori Aikakoneen myyntipöydät ovat täynnä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mäkihonka kuvailee kirpputorin olevan kuin yksi suuri vaatekauppa, josta voi löytää merkkivaatetta ja jopa käyttämättömiä vaatteita. Laakereilleen eivät voi kirpputoritkaan jäädä lepäämään, vaan toimintaa on uudistettava, jotta asiakkaiden mielenkiinto säilyy.

– Me olemme panostaneet valoisiin ja tilaviin tiloihin, joissa pystyy rauhassa liikkumaan vaikkapa lastenvaunujen kanssa. Myyjille on Kirpparikalle-järjestelmä, jonka kautta he pystyvät reaaliaikaisesti seuraamaan omien tuotteidensa myyntiä. Kirpputoritkaan eivät voi jäädä hämyisiin majoihin, vaan on tarjottava asiakkaille sitä, mitä he haluavat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monen kivijalkaliikkeen kohtaloksi koituneen verkkokaupan suosio ei ole kirpputorien toimintaa uhannut. Vastaavia kilpailijoita kirpputoreille löytyy Facebook-kirpputorien ja muiden nettikirpputorien joukosta, mutta ne eivät Mäkihongan mukaan aiheuta päänvaivaa.

– Tavallisella kirpputorilla myyminen on koettu helpommaksi kuin netissä ja Facebookissa myyminen, sillä esimerkiksi Facebook-kirpputorien alustavat varaukset ja sovittujen hakuaikojen laiminlyöminen on koettu ärsyttäväksi. Loppupeleissä livekirppiksellä myyminen on siis koettu helpommaksi. Meillä käy satoja ihmisiä päivittäin kiertelemässä, joten tavara liikkuu hyvin.

– Meillä on myös paljon sellaisia myyjiä, jotka eivät aikaisemmin ole lainkaan perinteisiä kirppistelijöitä. Nyt he saattavat viedä samalla mukanaan saman verran tavaraa kuin mitä ovat tänne tuoneet, Mäkihonka kertoo hymyillen.

Aikakoneen yrittäjä Tiina Mäkihonka.
Aikakoneen yrittäjä Tiina Mäkihonka. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokkolan Baptistiseurakunnan lähetyskirpputorin toimintaa vuodesta 2012 vetänytJukka Vuolaspuro on vuosien varrella nähnyt kirpputoriasiakkaiden laajan kirjon. Hän kertoo, että lahjoitustavaraa myyvän kirpputorin pihalle kaartaa niin hienompia kuin huonompiakin autoja.

Kokkolan Baptistiseurakunnan lähetyskirpputoria vuodesta 2012 vetänyt Jukka Vuolaspuro kertoo, että asiakkaita käy laidasta laitaan.
Kokkolan Baptistiseurakunnan lähetyskirpputoria vuodesta 2012 vetänyt Jukka Vuolaspuro kertoo, että asiakkaita käy laidasta laitaan. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Olemme viime aikoina saaneet enemmän ja laadukkaampaa lahjoitustavaraa, joten sitä kautta on jonkinlaista tason nousua ollut. Lahjoituksia tulee ihan laidasta laitaan tavallisilta ihmisiltä. Joku tuo pussin ja joku tuo peräkärryllisen tavaraa. Asiakkaat taas koostuvat ihan tavallisista ihmisistä nekin – jotkut tulevat tekemään hyviä löytöjä, toiset etsivät itselleen valtavirrasta poikkeavia vaatteita ja sitten on niitä vähävaraisia, joiden määrä on selkeässä kasvussa.

– Vähävaraisten joukkoon on tänä päivänä liittynyt yhä suurempi määrä eläkeläisiä ja lapsiperheitä, eli heitä, joiden taloudellisia nyörejä on kiristetty entisestään. Välillä puemme ihmisiä ihan ilmaiseksikin, jos heillä ei ole varaa maksaa. Mitä tiukemmalle yhteiskunta vetää nyörejänsä, sitä enemmän kirpputoreille on tarvetta, Vuolaspuro toteaa.

Kokkolan baptistiseurakunnan kirpputori.
Kokkolan baptistiseurakunnan kirpputori. Kuva: Clas-Olav Slotte
Baptistiseurakunnan kirpputorilla on runsas määrä koruja.
Baptistiseurakunnan kirpputorilla on runsas määrä koruja. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Vertaiskauppa

Kuluttajien välinen kauppa perustuu ympäristötietoisuuden megatrendiin, ja haastaa perinteisen kaupan.

Verkossa tapahtuvaa kuluttajien välistä kauppaa käydään Suomessa vuosittain arviolta 300 miljoonalla eurolla.

Kaupan liiton ja Tampereen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan vertaiskauppa on täydentävä, laaja-alaisesti hyödynnetty ja hyväksytty ostamisen tapa, eikä pelkästään nuorempien sukupolvien ostokokeilua tai vain taloudellisesti heikommassa asemassa olevien hankintakanava.

Lähde: Palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärven puheenvuoro Talouselämässä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä