tiistai 7.7.2020 | 22:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Talotohtori Panu Kaila kolumnissaan: Omakotirakentaja, valitse pihasauna!

Panu Kaila
Ke 2.10.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

”Meillä on yli satavuotias hirsinen rantasauna Karjalohjalla, Puujärven rannalla. Rakennuksen hirret ovat ajan mittaan harmaantuneet ja rapistuneet. Koska kyseessä on arvokas vanha sauna, niin haluaisin tietää, kuinka voisimme suojata julkisivua – olisiko esimerkiksi punamulta, väritön homesuojaus tai jokin muu vastaava sopiva ratkaisu? Saunan paremmassa kunnossa olevissa seinissä näkyy edelleen hieman vanhaa punamultaa. Toisaalta nyt julkisivu näyttää ikäiseltään ja museomaiselta. Ehkäpä tuuli pitää sen kuivana jatkossakin,” pohtii Esa Paavolainen.

Mitään myrkkykäsittelyjä ei pitäisi taloihin laittaa. Ne eivät myöskään suojaa puuta, joka halkeilee auringon paahteessa. Keittomaali ei estä halkeilua eikä öljymaali sovi saunan seinään. Jos jokin julkisivu on todella heikossa kunnossa, sen voi suojata laudoituksella. Sama pätee nurkanpäihin.

”Luin aiemmasta kolumnistasi, että hirsiseinää ei kannattaisi käsitellä tummaksi, koska se lisää hirsien halkeilua ja pihkaantumista. Miten pitäisi toimia tilanteessa, jossa hirret on aiemmin käsitelty mustiksi ja edellä mainittu on jo ehtinyt tapahtua? Onko mitään enää tehtävissä? Pystyykö mustaa puunsuojaa tai maalia poistamaan? Auttaisiko kuivajääpuhallus? Vai pitäisikö meidän vain maalata vaaleammalla päälle?” kysyy nimimerkki Pihkaantunut.

Jos suihkupuhdistus irrottaa maalin, se myös raastaa pinnan rosoiseksi. Maali, varsinkin niin sanottu puunsuoja, on tunkeutunut sen verran syvälle, että sen mukana lähtee kerros puusoluja. Päälle maalaus kyllä onnistuu, ja hirren maaliksi sopii keittomaali tai maitomaali.

”Saunamme tulee aika keskelle uutta hirsitaloa. Onko alumiinipaperille nykymääräysten mukaisia vaihtoehtoja?” tiedustelee Joonas M.

Mielestäni omakotirakentajan pitäisi aina rakentaa pihasauna. Nykyiset märkätilavaatimukset estävät nautittavan saunan rakentamisen asunnon yhteyteen. Sauna saisi olla sopivan hatara tila, jossa ylimitoitetun mutta vain kohtuullisesti lämmitetyn puukiukaan pehmeä löyly pääsee laskeutumaan viihtyisälle tasolle. Sellainen, jossa raitista ilmaa ei koskaan puutu ja jossa lämpö kuivattaa kaikki rakenteet läpikotaisin. Varsinainen tuuletus tehdään vasta seuraavana päivänä.

Rintamamiestalon sauna oli aikanaan joko pihasauna tai kellarisauna, mieluiten ulkokautta kuljettava. Aravalainoituksessa ulkokautta kuljettava sauna sai ylittää enimmäispinta-alan. Se oli askel kohti korkeampaa elintasoa.

Pihasauna on onnela, minikokoinen kesämökki. Sen lämmittäminen on viihtyisä rituaali, sinne tassuttelu paljain jaloin on elämys (varsinkin lumessa kahlaaminen talvella) ja sieltä palattua toivotetaan ”Terveisiä saunasta!”

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori@tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »