perjantai 29.5.2020 | 15:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Byton, Hongqi ja Wey - Uudet kiinalaismerkit tulossa myös Euroopan automarkkinoille

Kari Pitkänen
Ke 2.10.2019 klo 17:00

Frankfurt

Kiinalaiset automerkit ovat tehneet tuloaan Eurooppaan koko 2000-luvun ajan, ja uusi yritys tehtiin tänä vuonna Frankfurtin autonäyttelyssä.

Messuihin otti osaa kolme kiinalaismerkkiä: Byton, Hongqi ja Wey. Kaikki esittelivät osastoillaan uusia hybridi- ja sähkömoottorisia SUV-maastureita eli malleja, joiden myynti niin Euroopassa kuin Kiinassakin on kovimmassa nosteessa.

Kun alihankkijat lasketaan mukaan, messuihin otti osaa peräti 79 kiinalaista yritystä.

Pisimmällä Euroopan valloituksesta on kiinalaisautoista nuorin eli Byton, jonka M-Byte-maasturi tulee myyntiin kotimarkkinoilla jo tämän vuoden puolella. Mallin myynnin on määrä alkaa Saksassa vuoden 2020 lopulla.

Eurooppaan kiinalaisia autotehtaita houkuttaa paitsi kotimarkkinoiden vedon hiipuminen, myös uhka kauppasodasta Yhdysvaltain kanssa.

Kiinalaisautojen muotoilu, laatu ja teknologia ovat silminnähden kehittyneet. Esimerkiksi Bytonin M-Byten toimintoja hallitaan koko kojelaudan levyisestä yhtenäisestä värinäytöstä. WEYn konseptimaasturien sisustus puolestaan on kuin lainattu suoraan Matrixista tai muista tieteiselokuvista.

Voimalinjat perustuvat sähköön eli tekniikkaan, jonka nimenomaan kiinalaiset hallitsevat. Suuri osa eurooppalaisistakin automerkeistä on omien sähköautojensa valmistamisessa riippuvaisia Kiinan akkuteknologiasta ja sen hallinnoimista harvinaisten maametallien varannoista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »