torstai 29.7.2021 | 01:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapio Lehtisen kolumni: Sedittely on sukua tytöttelylle

Pe 4.10.2019 klo 06:30 | päivitetty pe 07:00

Pääministeri Antti Rinne sanoi sunnuntaina Yle Radio Suomen haastattelutunnilla antavansa täyden tukensa Greta Thunbergin toiminnalle. Rinne haluaa osoittaa viestinsä suoraan ”aikuisille setämiehille” .

Setämies on päässyt jo Kielitoimiston sanakirjaankin, mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan?

Rinteen lausunto herättää kysymyksen siitä, onko olemassa muitakin kuin aikuisia setämiehiä. Kielitoimiston sanakirjan mukaan siihen vaaditaan tiettyä ikää.

Setämies on tarkoittanut vanhastaan isännän luona asuvaa veljeä. Nykyään sillä tarkoitetaan keski-ikäistä, setämäistä ja asenteiltaan vanhoillista miestä.

Setämieheen liitetään myös ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyviä kielteisiä leimoja. Setämies iskee baarissa nuoria tyttöjä.

Poikkeuksiakin toki löytyy, sillä nuorten hulinointia katsova kolmekymppinenkin voi tuntea itsensä setämieheksi. Ehkä Rinne on oikeassa. Setämies voi olla ennemmin mielentila kuin tietty ikä.

Dosentti Vesa Heikkisen tutkimuksen perusteella monet ovat yrittäneet riisua setämies-sanaan liittyvää kielteistä latausta kutsumalla itseään setämieheksi.

Heikkinen kirjoitti Journalisti-lehden kolumnissa, että varomaton setämies-nimittely on omiaan pönkittämään käsityksiä työpaikan "tärkeistä herroista" ja "mahtailevista vanhemmista miehistä".

Toisin sanoen setämieheksi nimittely liittyy valta-aseman määrittelyyn. Setämies kuuluu samaan sarjaan kuin tytöttely

Jos ryhtyisin kolumnistin vähäisestä valta-asemasta käsin pohtimaan, kuuluuko kenenkään 16-vuotiaan tytön (Greta Thunbergin) voida noin huonosti, voisin saada setämiehen leiman.

Keski-ikäisyyden saavuttaminen on yksi merkittävä askel setämiehisyyden tiellä

Kun olin työkavereiden kanssa kahvilla, puhuin "meistä keski-ikäisistä". Samaan hengenvetoon mietin sitä, onko 53-vuotias mies ohittanut jo keski-iänkin.

Erään brittitutkimuksen mukaan keski-iän alkaminen on siirtynyt. Tämän tutkimuksen mukaan keski-ikä alkaakin nykyisin vasta 53-vuotiaana. Olen keski-iän kynnyksellä, mutta en lähdössä vaan tulossa. Täältä tullaan keski-ikä!

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja

Samaan hengenvetoon mietin sitä, onko 53-vuotias mies ohittanut jo keski-iänkin

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »