perjantai 29.5.2020 | 00:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Vanhustenviikko alkaa – Muistakaamme lähellämme eläviä ikäihmisiä

Hannu Lehto
La 5.10.2019 klo 20:30

Sunnuntaista 6. lokakuuta alkaen vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa. Vanhustyön keskusliitto on valinnut viikon teemaksi vanhuuteen varautumisen.

Terminologiasta sen verran, että harva meistä käyttää mielellään vanhus-sanaa. Taloustutkimuksen muutama vuosi sitten toteuttaman "eloisa ikä" -kyselyn perusteella mikään ikäryhmä ei haluaisi kutsua iäkästä ihmistä vanhaksi tai vanhukseksi. Mieluiten 70-vuotissynttärit jo viettänyttä kuvaisivat sanat seniori tai ikäihminen. Jos vanha-sanaa on välttämätöntä käyttää, tuon kyselyn perusteella silloin puhutaan vähintään 72-vuotiaista.

Oltiin sitten sanavalinnoista mitä mieltä tahansa, ikäihmisten asioiden esille ottaminen teemaviikon merkeissä, tai milloin vain, on erinomainen asia. Keskusliitto korostaa nyt teemaviikolla terveyden ja toimintakyvyn vaalimista sekä oman elämän taloudellista suunnittelua esimerkiksi asumisratkaisujen muodossa jo hyvissä ajoin. Nuoret suunnittelevat opiskelupolkua ja työuran alussa pohditaan urakiertoa. Samaan luontevaan sarjaan kuuluu suunnittelu siitä, millaisessa ympäristössä ja millaisin voimavaroin tulee toimeen eläkeläisinä. Liiton kyselyn perusteella ainoastaan viideosa on tehnyt tulo- ja menoarviota omasta taloudestaan eläkevuosia varten.

Maanantaina Keskipohjanmaa kertoo kokkolalaiskoululaisista, jotka kävivät Arjen taidot -valinnaiskurssin myötä ilahduttamassa jo vuosia sitten 80-vuotisjuhlia viettäneitä ikäihmisiä "pihatalkoilla". Mikä sen parempaa ennakoivaa hoitotyötä kuin järjestää tällaisia eri ikäluokkien kohtaamisia arkisissa elämäntilanteissa. Nyt viikon aikana on hyvä muistaa myös niitä tuhansia ikäihmisiä, jotka kokevat yksinäisyyttä.

Viikon aikana huomiota voi antaa myös niille ihmisille, jotka tekevät työtä ikäihmisten eteen tavalla tai toisella. Keski-Pohjanmaallakin säästöpaineiden keskellä ikäihmisten eteen tehtävä työ niin kotipalveluissa kuin laitoksissa ei voi saada liikaa arvostusta, unohtamatta kolmannen sektorin roolia ikäihmisten mielenterveyden ylläpitäjänä.

Lue lisää: Vanhusten päivä- ja viikko >>

Viikon aikana huomiota voi antaa myös niille ihmisille, jotka tekevät työtä ikäihmisten eteen tavalla tai toisella.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »