perjantai 29.5.2020 | 17:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Mukavuudenhaluisen kunnianosoitus pendelöijille

Ma 7.10.2019 klo 06:30

Pari faktaa tiskiin – ihan vain ilmoitusluontoisesti. En paukuttele henkseleitä, koska siihen ei ole tarvetta eikä varaa. Kunhan pohjustan.

Kaksi kesää eli kuusi kuukautta kuljin töissä autolla Halsualta Kokkolaan. Matkaa paikkakuntien välillä on 80 kilometriä. Kahdeksantuntisen työpäivän kyytipojaksi tuli siis yhteensä kaksi tuntia ratin takana.

Kyllä kelpasi körötellä. Valoa piisasi kellonajasta riippumatta. Baana oli kuin punainen matto samanvärisen Corollan alla. Muuta kuin piti ja päästi.

Elämäntilanne muuttui, samoin työsuhde. Liikenteen laatuajan tilalle ennemmin tai myöhemmin tulisivat kehnot ajo-olosuhteet ja liki ympärivuorokautinen pimeys. Niiden keskellä pitäisi luovia japanilaispurtta päivästä toiseen. Useimmiten väsyneenä ja alentuneella keskittymiskyvyllä. Ainakin paluumatkalla.

Ajomiehen elinkaari katkesi hädin tuskin uhmaikään – lopetin työmatkailun uran alkuvaiheessa. En tiedä, onko enää paluuta entiseen. Ehkä, ehkä ei.

Teen vielä selväksi, että autoilu sinänsä on miellyttävää puuhaa. Sitä harrastuksen ja työnkuvan myötä tulee jonkin verran tehtyäkin.

Asia erikseen on työmatkailu, johon liittyy liian paljon kolumnin alussa esiin nostamiani epäedullisia tekijöitä. Joissakin asioissa olen askeetikko, tässä sangen mukavuudenhaluinen, kun kerran valinnanvaraa on.

Kaltaisiani riittää. Niin tosin riittää sitä toistakin sorttia. Keskipohjanmaassa (2.10.) uutisoitiin, että pendelöinti eli työssäkäynti on alati kasvava ilmiö. Pendelöijien määrä on tuplaantunut kasariajoilta.

Tällä alueella Kokkola kaupunkina tarjoaa huomattavan määrän työpaikkoja. Kaikki eivät voi eivätkä edes halua asua maakuntakeskuksessa vaan muualla. Bussi- ja junayhteyksiä on rajallisesti, eivätkä joukkoliikenteen aikataulut välttämättä täsmää omiin työvuoroihin.

Jollakin vempeleellä paikalle on päästävä. Useat valitsevat herkästi auton. Luonnollinen ja odotuksenmukainen valinta, joka heille suotakoon.

Pakkoraossa sitä itsekin kurvailisi töihin. Sellainen tilanne ei tällä hetkellä vallitse. Sisupuukon ja papukaijamerkin kuitenkin voisin antaa autoilevalle kansalle. Ovat aika sitkeitä sissejä.

Lue pendelöintiä käsittelevä juttu aiheesta:

"Onneksi viihdyn autossa" – Kannuslainen Anne Mottinen on kuva nykypäivän Suomesta, jossa töissä käydään entistä useammin oman kotipaikkakunnan ulkopuolella

Sisupuukon ja papukaijamerkin kuitenkin voisin antaa autoilevalle kansalle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »