perjantai 29.5.2020 | 16:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Keskituloiset ovat oikeuskuopassa

Jouko Pensaari
Ti 8.10.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

HELSINKI

Vaikka lain mukaan kaikilla suomalaisilla on oikeus saattaa oikeudelliset ongelmansa tuomioistuinten ratkaistavaksi, käytännössä keskituloiset ovat oikeuskuopassa.

Rikkailla on rahaa oikeuspalveluihin ja köyhien oikeusturvasta huolehtii valtio, mutta keskituloiset joutuvat miettimään, onko heillä varaa lähteä tuomioistuimeen.

Keskituloisten kynnystä nostaa sekin, että hävitessään joutuu kustantamaan toisenkin osapuolen oikeuspalvelut.

Monissa EU-maissa oikeusturvatilanne on vieläkin synkempi. Oikeus on kyllä auki kaikille, mutta käytännössä se on ”rikkaitten hotelli.”

- Oikeudenkäyntikulut ovat Suomessa suurin uhka oikeusturvalle, vahvistaa oikeusturvaa selvittänyt asianajaja Markku Fredman.

Hänen mukaansa monet ongelmat ovat muutoin poistuneet.

Asianajajien palkkiot ovat Suomessa keskimäärin 20 000 markkaa. Ne nousivat kertarysäyksellä 1994, kun arvonlisävero astui voimaan. 22 prosentin arvonlisävero lisättiin suoraan asianajajien ja asiamiesten palkkioihin.

Myös alioikeusuudistus monimutkaisti menettelyä ja nosti työmääriä ja palkkioita.

80-vuotias Suomen Asianajajaliitto esittää yhdessä Euroopan unionin asianajajaliiton kanssa, että oikeudelliset palvelut on vapautettava arvonlisäverosta kokonaan tai sitä on alennettava.

- Alv on merkittävin yksittäinen asia, mikä vaikuttaa yksittäisten ihmisten mahdollisuuteen käyttää asianajajia, toteaa juhlivan liiton puheenjohtaja Thomas Lindholm.

Asianajajat korostavat, että Suomen valtiolle asianajajien palkkioiden arvonlisäveron tuotto on vain noin 40 miljoonaa markkaa.

Kun yksityiset eivät voi vähentää alvia verotuksessa, ei ihmisten tasavertainen kohtelu toteudu Euroopan ihmisoikeussopimusten tarkoittamalla tavalla, asianajajat toteavat julkilausumassaan.

Lindholmin mukaan ei voi olla eikä ole itsetarkoitus päästä aina tuomioistuimeen.Hän korostaa myös sitä, että asianajajan työ on paljon muutakin kuin riitelyä oikeudessa.

Sen lisäksi, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Asianajajaliiton perustamisesta, tasan 40 vuotta sitten astui voimaan laki asianajajista.

Asianajajaliiton joka toinen vuosi jaettava toimittajapalkinto myönnettiin tänä vuonna tutkivalle journalistille Susanna Reinbothille Helsingin Sanomista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »