tiistai 11.8.2020 | 06:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Savelan kolumni: Mitä mukiloijan päässä tapahtuu teon hetkellä?

To 10.10.2019 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Mitä viisitoista- tai kuusitoistavuotiaan mielessä tapahtuu, kun hän hakkaa ja potkii suunnilleen samanikäistä nuorta keskellä päivää? Onko teko suunniteltu vai harkitsematon purkaus, joka tulee ulos väärällä tavalla?

Ylivieskassa sattui viikon sisällä kaksi nuorten tekemää pahoinpitelyä, jossa kohteena oli alaikäinen nuori. Myös tekijät olivat alaikäisiä, ja teot sattuivat keskellä päivää lähikaupan pihalla.

Pahoinpitelyt ovat poliisin tutkinnassa, ja poliisi selvittää tekojen motiiveja. Ylivieskassa on myös epäilty nuorten jengiytymistä, mutta poliisin mukaan rikollisesta jengitoiminnasta ei ole kyse.

Some-kanavissa kuitenkin puhutaan jengeistä mainiten niiden nimiä. Poliisi ei ole tullut asiasta enää uudelleen julkisuuteen, joten paljon tietoja puuttuu vielä.

Pahoinpitely on vakava rikos. Niitä tapahtuu todennäköisesti useammin kuin julkisuudessa kerrotaan. Sanotaan, että nuorisotappeluita on ollut aina.

Tämä on mielestäni vanhaa aikaa. Nykyään on monessa asiassa nollatoleranssi ja niin saisi olla nuortenkin kesken. Väkivaltaan turvautuminen ei voi olla tapa hoitaa asioita, joista ollaan eri mieltä.

Ehdin nähdä You Tubessa julkaistun pahoinpitely-videon, joka on raaka. Muut katsovat ja kuvaavat, kun maassa makaavaa mukiloidaan säälimättä.

Ei voi välttyä ajatukselta, että mallia on otettu toimintaelokuvista ja vapaaotteluista.

Tuntuu siltä, että suhtautuminen muihin ihmisiin on viime aikoina koventunut. Puuttuu kyky tuntea myötätuntoa, asettua toisen asemaan ja yrittää ymmärtää hänen ajatuksen juoksuaan.

Toisen ihmisen asiat eivät yksinkertaisesti kiinnosta, kun omissakin murheissa on tarpeeksi. Tai sitten ei uskalleta puhua tai puuttua.

Kovuuden sijaan pitäisi suosia pehmeyttä. Jos haluaa tietää, mitä toisen päässä liikkuu, pitää pystyä asettumaan toisen asemaan. Sitä nimitetään mentalisaatioksi.

Termi kannattaa painaa mieleen.

Mentalisaatio tarkoittaa kykyä pohtia omaa ja toisen ihmisen näkökulmaa, kokemusta ja sitä, millaisia tunteita, ajatuksia ja tavoitteita ihmisten reaktioiden ja käyttäytymisen takana kulloinkin piilee.

Jos haluaa tietää, mitä toisen päässä liikkuu, pitää pystyä asettumaan toisen asemaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »