sunnuntai 7.6.2020 | 06:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Neljä opiskelijaa pikavauhtia ammattiin

Riitta-Maija Sykkö
Ke 9.10.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Kokkolan ammattioppilaitoksessa juhlittiin perjantaina historiallisia valmistumisjuhlia, kun veteliläinen Irina Lyyra, kälviäläinen Tuula Muuraiskangas, iisalmelainen Minna Rönkkö sekä kokkolalainen Juha Pukkila saivat todistuksensa.

He valmistuivat hotelli-, ravintola- ja suurtalousalan perustutkinnon osaajiksi nopeutetusti eli reilussa lukuvuodessa. Normaalisti siihen kuluu kaksi vuotta.

- Näin nopean valmistumisen mahdollistaa luokattomuus sekä jaksojärjestelmä, jota on toteutettu Kokkolan ammattioppilaitoksessa syyslukukauden 1998 alusta lähtien. Lisäksi kaikilla neljällä vastavalmistuneella on lukiopohja, toteaa rehtori Raita Salminen.

Lukio-opinnoilla nuoret ovat voineet korvata ammattioppilaitoksen yleissivistävät aineet kokonaan. Lisäksi kaikilla neljällä oli jo kouluun tulleessaan työkokemusta, joka voitiin niin ikään ottaa huomioon opintoja nopeuttavina. Lisäksi sujuvat moduulivalinnat mahdollistivat opiskeluajan lyhentämisen.

- Ammattioppilaitoksen lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon, joista yksi on yleisaineiden jakso. Neljään jaksoon on suunniteltu ammatilliset sisällöt työelämälähtöisiksi kokonaisuuksiksi.

- Lukiopohjalta opiskelevat voivat siten keskittyä ammatillisiin opintoihin eikä turhaa päällekkäistä opiskelua nykyisessä järjestelmässä ole, toteaa talousopettaja Tuula Junttila.

Nuoret itse olivat hilpeitä ja onnellisia valmistumispäivänään. Takana heillä on kuitenkin melkoinen opiskeluputki, sillä helpolla he eivät ole ammattiinsa valmistuneet.

- Kovaa työtä, itsenäistä otetta ja aktiivisuutta tämä on vaatinut, ynnäävät nuoret tuore päästötodistus ja ruusu kädessään takanaan olevia opintojaan.

Nyt heillä on edessään uudet opinnot tai työelämä.

Juha Pukkila ja Irina Lyyra pyrkivät ensisijaisesti alan työmarkkinoille.

- Opiskelu on ollut sen verran vaativaa, että välillä kaipaan töihin, toteaa Irina Lyyra.

- Myöhemmin pyrin jatkamaan alan opintoja, mihin suuntaan, sitä en vielä ole päättänyt. Tällä alalla mahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset.

Samansuuntaiset suunnitelmat on myös Juha Pukkilalla eli ensin töihin, myöhemmin lisää opiskelua.

Minna Rönkkö on muuttamassa perheineen Jyväskylään. Hänkin haaveilee aluksi alan töistä, mutta myöhemmin suunnitelmissa ovat yliopisto-opinnot tai hotelli- ja ravintolapuolen opinnot.

Tuula Muuraiskangas jatkaa alan opintojaan heti maanantaina Keski-Pohjanmaan opiston matkailulinjalla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »