tiistai 4.8.2020 | 23:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Talotohtori Panu Kaila vastaa kolumnissaan kysymykseen: Pidentääkö talvikaato pärekaton ikää?

Panu Kaila
Ke 9.10.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

On aina mukava saada terveisiä lukijoilta, kuulla oikaisuja, lisäkysymyksiä tai lukea heidän omia neuvojansa palstalla käsiteltyihin aiheisiin.

”Talotohtori-palstalla vastattiin aiemmin erään lukijan kysymykseen siitä, kuinka pärekaton ikää voitaisiin pidentää. Vastauksesta oli kuitenkin unohtunut mielestäni erittäin olennainen asia: pärepuun kaatoajankohta. Pärepuut pitäisi kaataa marras-helmikuussa, jotta puu ei lahoa.” huomauttaa Eero Laiho.

Talvikaato on todella puun laatuun vaikuttava asia, jota suositeltiin Ranskassa jo 1600-luvulla. Suomessa lisäkannustimena oli se, että talvella miehet olivat vapaita peltotöistä, puut kaatuivat pehmeästi lumeen, rekikuljetus toimi metsässä risukoista huolimatta sekä jäätyneet joet ja järvet muodostuivat teiksi. Talvella eivät sinistäjät, lahottajasienet tai hyönteiset leviä ja lisäksi tukki ehtii jonkin verran kuivua ennen kuin ilmat lämpenevät. Sinistymätön talvella sahattu höylälauta sopii hyvin sisustukseen.

Pärekaton kuitenkin rappeuttaa ennen kaikkea aurinko eikä lahoaminen, joten talvikaato ei sen ikää pidennä. Pärekatto kastuu joka sateessa ja aurinko kuivattaa sen niin nopeasti, että puu repeilee. Varjossa pärekaton ikä kaksinkertaistuu.

”Aina kun tästä kysytään, olen aikonut kirjoittaa – ja aina se ajatus on lopulta jäänyt. Olen onnistunut muurahaisten karkotuksessa kaksi kertaa. Kummastakin tapauksesta on jo vuosia aikaa. Yritimme mökillämme vaikka mitä sokerista myrkkyihin, mutta sitkeä jono vain liikkui keittiön eteiseen. Sokerilla yritin houkutella murkut muualle.

Olin jo lapsena huomannut, että muurahaiset kantoivat kuolleet kaverinsa muurahaiskekoon. Päätin kokeilla tätä konstia, ja todellakin, kantajia lähti takaisinpäin. Jono jatkui silti. En halunnut käyttää myrkkyä. Julmana tapoin tietyin välein aina yhden. Kurja homma, mutta noin parin tunnin kuluttua tuo pienten otusten marssi loppui, eivätkä ne tulleet uudelleen.

Kotimme oli 50-luvun muurattu rintamamiestalo. Muutimme siihen 1970-luvulla ja 1980-luvulla alkoi parvekkeelle nousta samanlaisten pikkumuurahaisten jono kuin mökillä. 'Tuli pysyvä riesa', sanoi siivoojarouva. Katsotaan, tuumin ja aloin saman operaation. Taaskin se onnistui.” kertoo Riitta Waris.

Hyvin mielenkiintoista. Toimisikohan sama lääke hevosmuurahaisten karkottamiseen? Meillä keittiön pienet mustat sokerimuurahaiset katosivat, kun niiden polulle ripoteltiin suolaa ja kanelia. Mökin hirsikaiteen hevosmuurahaiset puolestaan hävisivät, kun paikalla nähty palokärki hakkasi pesän esille ja napsi munat, ehkä kookkaan kuningattarenkin. Lintu jätti työmaansa paha kyllä aika revityn näköiseksi.

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori@tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »