maanantai 1.6.2020 | 15:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huumerikollisuus rajussa kasvussa Pohjanmaalla – Poliisi iskee kauppaan ja jakeluun,  käyttäjiä pyritään ohjaamaan hoitoon

Pohjanmaan poliisilaitos perusti keväällä esikäsittelyksikön, jotta se voisi keskittyä paremmin vakaviin rikoksiin

Antti Savela
To 10.10.2019 klo 15:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Pohjanmaan poliisilaitos perusti keväällä valtakunnallisten linjausten mukaisesti esikäsittelytoimintayksikön. Byrokratialta kalskahtava nimi kätkee taakseen monta käytännön edistysaskelta: Vaasaan perustettuun yksikköön ohjautuu suurin osa rikosilmoituksista, joista yksikkö seuloo ja käsittelee rikosepäilyt, jotka voidaan hoitaa loppuun esikäsittely-yksikössä.

Muut rikosilmoitukset palautuvat aluevastuuperiaatteella paikalliseen tutkintaan, esimerkiksi Kokkolaan.

– Näin voimme tehostaa tutkintaa ja päästä parempiin tuloksiin. Paikalliset tutkijat voivat keskittyä työhönsä, koska esikäsittelyssä on päädytty siihen, että paikallisille palautunut asia edellyttää esitutkintaa, rikosylikomisario Urpo Lintala Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo.

Lintalan mukaan keväällä perustettuun yksikköön pitäisi jäädä suurin piirtein puolet tutkittavista asioista. Esikäsittelyyn jäävistä asioista tyypillisiä ovat rikosepäilyt, jotka voidaan hoitaa sovittelussa tai jotka alun pitäen jäävät pimeäksi näytön puutteen vuoksi. Kolmannen kategorian muodostavat jutut, joista voidaan tehdä syyttäjälle rajoitusesitys. Syyttäjä voi lain mukaan rajoittaa juttua niin, että siinä ei tarvitse suorittaa esitutkintaa esimerkiksi rikoksen vähäisyyden vuoksi.

– Lähtökohta on se, että varsinainen esitutkinta on tehokkaampaa, kun tutkijan pöydälle tulevat lähtökohtaisesti vain jutut, jotka edellyttävät esitutkintaa. Poliisimme ovat täystyöllistettyjä ja paineet ovat kovat. Siksi työtä on pakko priorisoida. Hälytystehtävät ja tutkinta, jossa ovat tiukat määräajat, menevät muiden töiden edelle. Silti Pohjanmaan poliisilla on edelleen valtakunnallisesti korkeat rikosten selvittämisprosentit esimerkiksi omaisuusrikoksissa, Lintala kertoo.

Erityisen huolissaan Lintala on huumerikollisuuden leviämisestä myös Pohjanmaan poliisilaitoksen alueelle eli Etelä-Pohjanmaalle, Rannikko-Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle. Myös tuoreet rikostilastot kertovat karua kieltään.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella 2 134 eri asteista huumausainerikosta. Vielä vuonna 2016 huumausainerikoksista kirjattiin "vain" 1581 rikosilmoitusta.

– Tänä vuonna määrä on kasvamassa jälleen 12 prosentilla. Ongelma alkaa olla jo todella vakava.

Viime vuosina Pohjanmaan poliisissa työtä huumausaineita vastaan ollaan tehostettu kahdella rintamalla. On panostettu sekä vakavan rikollisuuden torjuntaan ja toisaalta huumeiden käyttäjiä palvelevaan kenttätyöhön.

– Järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja huumerikoksiin erikoistunut yksikkömme on tehostanut huumekauppaan ja jakeluun liittyvän rikollisuuden selvittämistä. Lisäksi on panostettu huumausaineiden käytön katuvalvontaan, jossa poliisi jalkautuu kadulle etsimään heitä, jotka ovat aloittelemassa huumeiden käyttöä. Heitä ei lähtökohtaisesti sakoteta vaan heitä autetaan pääsemään takaisin normaaliin elämään ohjaamalla erilaisiin hoitomuotoihin, Lintala kertoo.

Lintalan mukaan huumepoliisi ei saa erityisiä lisäresursseja vaan lisäpanostus on muusta poliisin työstä pois. Tämän vuoksi Lintalakin odottaakin valtiovallalta lisää panostuksia poliisityöhön, jotta kansalaisten turvallisuus ja omaisuuden suoja voidaan paremmin taata.

– Lisää poliiseja todella tarvitaan, Lintala toteaa.

Huumerikosten lisäksi myös omaisuusrikokset ovat kasvussa Pohjanmaalla. Viime vuonna poliisin tietoon tuli 9835 omaisuusrikosta kun edellisvuonna omaisuusrikoksista kirjattiin 9424 rikosilmoitusta. Määrät ovat suuria, mutta Lintalan mukaan Pohjanmaalla varkauksien ja murtojen selvittämisprosentti on edelleen valtakunnallisesti korkealla tasolla.

– Kuinka paljon omaisuusrikosten kasvun taustalla ovat huumeet ja huumeostojen rahoittaminen. Sitä on vaikea sanoa, Lintala miettii.

Huumeet näkyvät koko yhteiskunnassa, myös liikenteessä. Valtakunnallisesti noin puolet rattijuopoista jää itse asiassa kiinni huumeiden vaikutuksessa tai sekakäytön vaikutuksessa ajamisesta.

– Pohjanmaalla tilasto ei ole muuta maata lohdullisempi, Urpo Lintala kertoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »