tiistai 7.7.2020 | 22:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Country-tanssi leviää Keski-Pohjanmaalla kuin kulovalkea

Outi Airola
To 10.10.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

LOHTAJA

Huhut kertovat, että Lohtajalla on hirveä country-tanssibuumi. Pelkästä huhusta ei enää ole kyse, kun Lohtajan Country-ravintolaan on tilattu aitoamerikkalainen country-bändi suoraan Nashvillesta. Jotakin kertoo se, että samainen orkesteri esiintyy muualla Suomessa vain suurimmissa kaupungeissa.

Mutta tänään Tim Wawe ja Argyle Bell on Lohtajalla!

Odotan näkeväni suurimahaisia, punaniskaisia, ikääntyneitä isäntiä tukevassa humalassa stetson ja tukka silmillä. Ja ylimeikattuja, kikattavia naisia push-up- tissiliiveissään. Mutta annas olla!

Country-ravintolan ovesta tulvahtaa jo alkuillasta tukeva country-rock. Komeaääniset laulusolistit revittelevät kaksiäänisesti niin mehevästi, että voisi kuvitella olevansa kaksi tenoria –konsertin eturivissä.

Ja yllättäen täysin selväpäisen oloisena hymyilevä nuorehko (!) asiakaskunta on hyvällä tuulella ja jalkaa vipattavan tanssifiilingin vallassa. Itse asiassa lattia notkuu bootsien rytkeessä.

Minulla on ollut country-menoista väärä käsitys. Se juontaa juurensa 70-luvun kantrifestareilta Emetistä, joista päällimmäiseksi tunteeksi jäi vahva junttilataus: valtavat stetsonit, tukeva humalatila ja paraimmilla isännillä revolverit vyöllä.

Sitä paitsi tämä musa ei ole sitä perinteistä naukuvaa ja laiskasti etenevää nashville-countrya, jota minä inhoan.

Ravintolan omistaja Maarit Partanen toivottaa minut tervetulleeksi: ”Ei muuta kuin stetsonit päähän ja menoks.”

Ainakin kaikki muut ovat noudattaneet kehotusta. Mustia, valkoisia, koristeellisia, yksinkertaisia, suuria ja pienempiä stetsoneita keikkuu lähes joka päässä.

Lisäksi on bootsit, bolat, suuret vyönsoljet, farkut, eriväriset farkkupaidat ja hapsuliivit.

Nurkkapöydässä pitävät hauskaa Jaana Pudas Alavieskasta ja Matti Moliis Merijärveltä. He innostuivat country-tanssista melko koruttomin menoin.

- Esson ovessa Alavieskassa oli lappu puolitoista vuotta sitten. Mentiin mukaan ja siitä se lähti. Nythän meitä on jo hirveä määrä, huomaa pariskunta ympärilleen vilkaistessaan.

Tauolla oleva Argyle Bell (jota manageri Heikki ”Hank” Nurmi väittää Andy McCoyn näköiseksi) on ihmeissään näin pienen paikan country-intoilusta. Häntä hämmästyttää se, että lavalla tanssitaan aitoja country-tansseja (joista muuten on 7 000 lajia), vaikka Suomi ei ole Amerikka.

- Mutta Suomessa on maailman kauneimmat naiset ja paras olut!, vakuuttaa Argyle Bell.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »