maanantai 1.6.2020 | 15:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laajasta alaikäisten hyväksikäytöstä epäilty "Eno" peitti kasvonsa oikeudessa ja elehti käsillään – Syytetyllä epäillään olleen lähes 20 alaikäistä uhria

Rebekka Härkönen Jussi Orell
To 10.10.2019 klo 09:00 | päivitetty to 10:39

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut poikkeuksellisen laajan lasten hyväksikäyttövyyhdin käsittelyn.

Syyttäjä vaatii 64-vuotiaalle, lempinimellä "Eno" tunnetulle miehelle ja toiselle miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta yhteensä 35 rikoksesta. "Enon" lisäksi epäiltynä oleva toinen mies on epäiltynä vain osasta rikoksia. Rikoskumppaniksi epäilty ei ollut paikalla ainakaan oikeudenkäynnin alussa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2019. Teot kohdistuivat 19 uhriin, jotka yhtä lukuun ottamatta olivat tapahtuma-aikaan alaikäisiä. Yksi uhreista oli tekoaikaan 18-vuotias.

Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia.

Pääepäilty oli kasvot peitettyinä sen aikaa, jonka media sai kuvata oikeudenkäynnin aluksi. Kuvaaminen ei kuitenkaan näyttänyt häiritsevän epäiltyä, sillä tämä teki käsillään erilaisia eleitä kuvaamisen ajan.

Syyttäjä vaatii epäillyille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja näiden perusmuotoisista tekomuodoista.

Lisäksi rikosnimikkeinä juttukokonaisuudessa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoja ja näiden kuvien levittämistä sekä yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely. Kaikki 15-vuotiaat tai sitä vanhemmat asianomistajat kuullaan henkilökohtaisesti.

Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet kaikki rikokset.

Syyttäjä ja uhrit ovat vaatineet oikeudenkäynnin ja uhrien henkilöllisyyden salaamista. Oikeus suostui pyyntöön ja määräsi lisäksi asianomistajien henkilöllisyydet ja jutun asiakirjat salaisiksi 60 vuodeksi.

Seksuaalirikosten käsittely tapahtuu lähes aina suljetuin ovin uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

Juttuvyyhti alkoi purkautua alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen myötä. Esitutkinnan edetessä rikosepäilyjen määrä kasvoi.

Heinäkuun lopussa poliisi tiedotti, että se epäilee 64-vuotiasta helsinkiläismiestä useista seksuaalirikoksista. Tuolloin epäiltyjä uhreja oli poliisin tiedossa 12.

Poliisi uskoi kesällä, että uhreja voisi löytyä vielä lisää. Näiden löytämiseksi poliisi poikkeuksellisesti julkaisi epäillyn miehen kuvan ja toivoi, että kaikki asiasta tietävät ottaisivat yhteyttä poliisiin.

Nyt käsiteltävässä juttukokonaisuudessa uhreja on yhteensä 19, eli seitsemän enemmän kuin heinäkuussa.

Poliisi on kertonut aiemmin, että se uskoo kaikkien epäiltyjen hyväksikäyttöjen tapahtuneen jutun päätekijän eli "Enon" kotona Helsingin Laajasalossa.

Miehen epäillään houkutelleen alaikäiset nuoret asunnolleen alkoholin ja huumaavien lääkkeiden avulla.

Nuoret kutsuivat miestä nimellä "Eno". Miehellä on lukuisia profiileja sosiaalisessa mediassa, ja osassa hän käyttää itsekin itsestään "Eno"-nimeä.

Ensimmäinen epäillyistä hyväksikäyttörikoksista alkoi vuonna 2006 ja kesti kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen rikosten epäillään jatkuneen siihen saakka, että poliisi otti miehen kiinni.

"Eno" on tällä hetkellä vangittuna.

Sosiaalisen median profiileissaan mies kertoo työskennelleensä Ranskassa. Mediatietojen mukaan hän on kotoisin Marokosta ja muuttanut Suomeen parikymmentä vuotta sitten. Epäillyllä on oikeudenkäynnissä apunaan ranskan kielen tulkki.

Helsingin käräjäoikeus on varannut hyväksikäyttövyyhdin käsittelylle yhteensä 18 istuntopäivää. Jutun pääkäsittelyn on tarkoitus loppua marraskuun lopussa.

Käräjäoikeus ilmoittaa myöhemmin, milloin se antaa asiasta ratkaisunsa.

Juttua on päivitetty 10.10. klo 10.30. Juttuun on lisätty tietoja muun muassa syytetyn käyttäytymisestä oikeudenkäynnin alussa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »