perjantai 29.5.2020 | 17:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Kirjaviisaudet elämänohjeina

Hannu Björkbacka
La 19.10.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

★ ★ ★ ★

Looking for Alaska.Ohjaus Sarah Adina Smith ym., 2019HBO Nordic 19.10.

Ranskalaiskirjailija François Rabelais’n viimeiset sanat ovat minisarjan motto: ”Lähden etsimään suurta mahdollisuutta.”

Kirjaviisauksien avulla Looking for Alaskan nuoret pyristelevät ulos elämän vastoinkäymisten labyrintistä. Juuri siitä, mistä vapaustaistelija Símon Bolivar puhui viime sanoissaan. Kirjallisuuslainojen ohella yhtä paljon esillä ovat teinijuttujen tavanomaisuudet: auktoriteettien uhmaaminen, sääntöjen haastaminen ja nuorisoklikkien keskinäinen kilpailu.

Miles ”Pudge” Halter on elänyt suojattua elämää. Itsenäistyäkseen arka poika lähtee sisäoppilaitokseen, Culver Creekin valmistavaan lukioon. Siellä hän saa vertaistukea luusereista, jotka opiskelevat stipendin turvin. Rahalla sisään päässeiden ”arjen sotureiden” tiimi Weekday Warriors ylenkatsoo ja sorsii alemman yhteiskuntaluokan nuoria.

Näkökulman opiskelijaviidakkoon tarjoaa Milesia esittävä erinomainen Charlie Plummer (Lean on Pete, All the Money in the World). Näyttelijän vetoava katse ja hidas, venyttelevä ulosanti istuvat täydellisesti maailmaa vasta opettelevan ujon nuoren miehen rooliin. Esimerkiksi kohtaus, jossa Pudge saa aivotärähdyksen, on hillitön.

Keskinäisen kisailun ja hilpeän komedian keskellä on haudanvakavaa. Kahdeksanosaisen sarjan alussa tapahtuu onnettomuus. Kertomus saa merkityksensä siitä jakaantumalla tapahtumiin ennen ja jälkeen.

Milesin ja muiden lukiolaisten kiinnostuksen kohteena on arvoituksellinen Alaska (Kristine Froseth). Villi ja vapaa tyttö on ottanut nimensä aleutinkielestä. Hän on se iso ”kohde, johon meri suuntautuu”. Myrskyä on luvassa!

Milesin ja Alaskan kaveritkin ovat kiinnostavia. Kirjasitaatteihin ja ylinokkelaan, tyyppejä luonnehtivaan sanailuunkin tottuu sarjan edetessä. Looking for Alaska perustuu Tähtiin kirjoitetusta virheestä tunnetun kirjailija John Greenin ensiromaaniin (2005). Se on suomennettu nimellä Kaikki viimeiset sanat (WSOY 2014).

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »