maanantai 1.6.2020 | 15:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaiset luontoliikkujat kohtasivat karhun Laajalahdessa – Otso oli vain 15 metrin päässä kaveruksista

Joni Mäki-Petäjä
To 10.10.2019 klo 11:12 | päivitetty to 11:17

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolan Laajalahden alueella on tehty viime päivinä useita karhuhavaintoja. Yksi viimeisimmistä havainnoista teki kokkolalainen Lotta Pukema tiistai-iltana kello viiden-kuuden aikoihin.

– Olimme jo jonkin matkaa kävelleet kaverini ja koiran kanssa Laajalahdessa ja ohittaneet jo lintutornit. Tulimme peltoaukiolle ja siinä se otso oli, ja katsoi meitä silmiin. Karhu oli tosi lähellä. Etäisyys meistä oli noin 15 metriä ja se jäi tuijottamaan meitä. Se oli niin lähellä, että kuuli selkeästi karhun örisevän hengityksen, Pukema kuvailee.

Pukema käveli edellä ja hänen kaverinsa tuli takana.

– Näin ensimmäisenä karhun. Kysyin kaverilta, että onko tuo tosiaan karhu. Hän vastasi, että on, ja nyt lähdemme nopeasti pois täältä. Teimme nopeasti päätöksen lähteä hissukseen kipittelemään takaisinpäin. Kun huomasimme, ettei karhu seuraa meitä, loppumatkan kävelimme hieman normaalia reippaammin. Jos karhu olisi lähtenyt perään, siinä ei olisi juuri vaihtoehtoja ollut. Se olisi ottanut meidät kiinni ja tehnyt mitä tehnyt.

Karhu oli Pukeman mukaan isokokoinen.

– Koira kyllä reagoi ennakkoon ja selkeästi sai vainun karhusta. Mutta emme me ymmärtäneet sitä ja jatkoimme vain eteenpäin. Pelottava kokemus ja adrenaliini alkoi kyllä virrata. Siinä ehti miettiä, että jos se lähtee perään, kiipeämmekö lintutorniin, mutta karhu osaa kyllä kiivetä sinnekin. Onneksi nyt kävi onnellisesti, Pukema huokaisee.

Laajalahti on suosittu kokkolalaisten virkistysalue, jossa käy paljon luonnossa liikkujia.

– Kyllä karhut luontoon kuuluvat, mutta jos ne tulevat liian lähelle asuinaluetta ja ovat vaaraksi ihmisille, niin se pohdituttaa. Ihmiset kävelevät tosi paljon luontopoluilla ja tuntui, että karhu ei meitä juuri pelännyt. Onko karhu sitten tottunut liiaksi ihmisiin, Pukema mietiskelee.

Pukema ei ole ennen nähnyt karhua luonnossa.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun itse näin karhun luonnossa, ja vielä näin läheltä. Karhu oli varmaan etsimässä marjoja. En kyllä sinne enää lähde ja etsimme toiset reitit jatkossa.

Pukema ei halua lietsoa mitään karhuhysteriaa alueelle, mutta syytä on kuitenkin varovaisuuteen.

– Monet ihmiset vähättelevät asiaa, mutta ainakin se on hyvä tiedostaa, kun alueella liikkuu. Eihän sitä ikinä tiedä, jos karhu vaikka pelästyy ja puolustautuu.

"Monet ihmiset vähättelevät asiaa, mutta ainakin se on hyvä tiedostaa, kun alueella liikkuu. Eihän sitä ikinä tiedä, jos karhu vaikka pelästyy ja puolustautuu.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »