Paikallisuutiset

Korkealla palaa onneksi harvoin – Kokkolassa pelastuslaitoksen tikasauto nousee 55 metriin, joten korkeimpiakin kohteita ylletään sammuttamaan

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastusalueella on käytössä kaksi asuinkerrostalojen sammutustöissä välttämätöntä nostolava-autoa.

Kokkola

Keski-Pohjanmaalla kerrostaloissa syttyneet tulipalot ovat vain murto-osa kaikista alueen pelastuslaitoksen hälytystehtävistä. Kuitenkin tulipalot juuri korkeissa asuintaloissa vaativat pelastuslaitoksen henkilökunnalta aivan erityistä harjoittelua.

– Ne ovat tietysti aina pelastustehtävinä vaativia, ja sen takia harjoittelemme nostolavalla säännöllisesti myös korkeissa kohteissa, kertoo pelastuspäällikköTerho Pylkkänen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan keskustan vanhimmissa kerrostaloissa voi olla puurakenteinen, paljon vuosien varrella tavaraa kerännyt ullakko, jossa näin ollen myös palavan materiaalin määrä on valtava.

Tulipalolla aina on jokin syttymissyy, mikään tavara ei syty itsekseen. Terho Pylkkänen pelastuspäällikkö, K-P:n pelastuslaitos

– Täytyy kuitenkin muistaa, että tavara ei koskaan syty itsekseen, vaan aina on olemassa jokin syttymissyy. Iso osa tulipaloista aiheutuu ihmisen toiminnasta, oli se sitten tahatonta tai tarkoituksellista.

Pelastuslaitoksella ei ole mahdollisuuksia tuntea yksityiskohtaisesti aivan kaikkia seudun korkeita rakennuksia, vaikka oman alueen rakennuskanta olisikin tuttua.

– Iäkkäämmät kerrostalot ovat tietysti voineet tulla tutuiksi johonkin tehtävään liittyneen käynnin kautta, riskienhallintapäällikköHarri Pyyhtiä Jokilaaksojen pelastuslaitokselta sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudempien kerrostalojen rakennusmääräykset ovat tiukkoja ja rakennustekniikka on kehittynyt huimasti viimeisten vuosikymmenien aikana.

– Uusissa kerrostaloissa esimerkiksi porraskäytävän savunpoistoluukku saadaan auki alakerrasta, käytännössä nappia painamalla.

Kerrostaloissa jokainen yksittäinen huoneisto on rakennettu omaksi palo-osastokseen. Osastoinnin tarkoituksena on estää palon ja haitallisten savukaasujen leviäminen palo-osastosta toiseen.

– Silloin, kun porraskäytävässä on savua, on turvallisinta pysytellä omassa asunnossa, ja laittaa ovi kiinni. Valtakunnallisesti tarkasteltuna vakavimmat onnettomuudet kerrostalotulipaloissa ovat sattuneet yleensä juuri porraskäytävissä, Pyyhtiä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oven sulkeminen on tärkeä myös siinä tapauksessa että joutuu tulipalon takia lähtemään pois omasta asunnosta, turvallisinta poistumisreittiä joko ikkunan, parvekkeen tai porraskäytävän kautta.

Pää on syytä pitää kylmänä, vaikka kiire on. Tulipalo nimittäin kehittyy hengenvaaralliseksi muutamissa minuuteissa.

– Laskennallisesti arvio on, että jo seitsemän minuuttia tulipalon syttymisestä lämpötila on noussut 900–1000 asteeseen. Täyden palon vaiheessa myrkylliset savukaasut alkavat syttyä, Pylkkänen kertoo.

Kerrostalokohteiden osuus kaikista pelastuslaitokselle tulevista hälytyksistä on pieni, mutta suurteollisuusalueen tai Kokkolan ja Pietarsaaren keskustojen hälytyksiin lähdetään aina monen yksikön voimin.

– Käytännössä nostolava-auto lähtee sammutusyksiköiden ja ensihoidon yksiköiden lisäksi kaikkiin tehtäviin keskustan alueella, joissa on meille tulleen tiedon mukaan kyse keskisuuresta rakennuspalosta.

Kun tikasauto saa käskyn lähteä matkaan, palopaikalle lähetetään useita muitakin raskaita ajoneuvoja: sammutusyksiköitä, säiliöautoja, raivausauto sekä riittävästi ensihoidon yksiköitä.

Operaation johtajan vastuulla on, että ne kaikki saadaan sijoitettua riittävän lähelle tulipalokohdetta, omaa tehtäväänsä hoitamaan.

Pelastuslaitoksen kannalta haasteellisin asuinkerrostalon tulipalo on tornimaisessa rakennuksessa, jossa on vain yksi porrashuone keskellä rakennusta ja parvekkeita talon eri seinustoilla.

Jos suuren ajoneuvon tiellä on esteitä, menetetään aina arvokkaita minuutteja.

– Siksi on myös tärkeää, että taloyhtiöiden pelastustiet pidetään kunnossa ja väylät avoimina – myös talvella, pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen korostaa.

Fakta

Vältä riskejä

Pidä sähkölaitteet kunnossa. Vioittunut laite, kuten reistaileva pesukone tai rikkoutunut sähköjohto pitää huollattaa sähköalan ammattilaisella.

Pyykkien kuivattaminen sähkölämmittimen tai kiukaan yläpuolella on ehdottomasti kielletty.

Päälle unohtunut liesi on usein tulipalon aiheuttaja. Riskiä voi pienentää hankkimalla lieden ylikuumenemisen estävät turvalaitteet.

Pidä liesituulettimen suodatin puhtaana pölystä, noesta ja rasvasta. Taloyhtiön tehtävänä on puhdistuttaa ilmastointikanavat ja keittiöiden hormit säännöllisesti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä