tiistai 2.6.2020 | 22:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Juha Järvelä kirjoitti kolmannen tietokirjan Mika Waltarista

Tiina Ruotsala
To 10.10.2019 klo 13:36 | päivitetty to 14:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kaustislaislähtöinen Juha Järvelä kirjoitti jo kolmannen teoksen Mika Waltarista. Minervan kustantama teos Mika Waltarin Helsinki julkaistiin torstaina. Aiemmin Järvelältä on julkaistu tietokirjat Waltari ja sukupuolten maailmat (2013) sekä Komisario Palmun jäljillä (2014), joista viimeksi mainittu on kirjoitettu yhdessä Marjo Vallitun kanssa.

Juha Järvelä asuu nykyään Jyväskylässä. Hän on historian tutkija ja kirjastoammattilainen, joka väitteli historian alalta vuonna 2013 Mika Waltarin nuoruudentuotannosta. Väitöskirjassaan hän pohti muun muassa, olivatko miehet ja naiset sellaisia kuin Waltari kuvasi, ja mitä se merkitsi suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta.

Mika Waltarin Helsinki on kirjallinen matka pääkaupungin historiaan. Waltari oli syntyperäinen helsinkiläinen, joka eli kaupungissa lähes koko elämänsä, läpi kolmen sodan ja kaupungin muutoksen. Hän kuvasi uransa alusta lähtien kaupunkia teoksissaan, joihin on tallentunut tarkasti todellista ja fiktiivistä elämää Helsingissä.

Järvelän kirja vie lukijan Waltarin kuvaamille paikoille. Osa niistä on yhä helppo löytää, osa kuuluu kaupungin menneisyyteen. Monia Waltarin elämään tai teoksiin liittyneitä paikkoja – asuinrakennuksia, ravintoloita, sairaaloita, elokuvateattereita – ei ole enää olemassa, mutta kirja vie lukijansa myös sinne, missä ne ovat olleet, ja kertoo, miten muutos on tapahtunut.

Kirja koostuu Waltarin elämään ja teoksiin liittyvien paikkojen kuvauksista, jotka on järjestetty niin, että lukija voi teosta seuraten kulkea Waltarin Helsingissä.

Runsaasti kuvitetussa kirjassa on myös eri alueiden kartat, joiden avulla kirjassa kuvaillut paikat on helppo löytää.

Väitellessään tohtoriksi Juha Järvelä kertoi Keskipohjanmaan haastattelussa Mika Waltarin olleen hänelle tärkeä nuoruuden kirjailija. Waltarin romaanit jopa johdattivat Juha Järvelän opiskelemaan ja tutkimaan Suomen historiaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »