maanantai 1.6.2020 | 16:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maisemanhoito maistui lampaille Kokkolan ulkosaaristossa Tankarissa, eikä kolmen tunnin venematka navakassa aallokossa hirvitä – Katso video veneilevistä lampaista

Työkoira vastaa paimennuksessa kymmentä ihmistä. Paimenkoira ajoi lauman kokoon ja veneeseen nopeasti.

Minna Mustonen
To 10.10.2019 klo 15:30 | päivitetty to 17:46

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keskiviikkoaamuna Kokkolan taivaalta ripeksi maahan saakka ensi lunta. Ei sitä paljoa satanut, sen verran kuitenkin, että kehtaa mainita nähneensä lumihiutaleiden maahan asti tanssivan. Samana aamuna lampurit, Ville ja Janne Jokela sekä työkoira Ilonan isäntä Jani Hurme pukivat päälleen hiukkasen enemmän. Työpäivään saatiin mahdutettua lampaiden haku maisemalaidunnushommista takaisin Lohtajalla sijaitsevalle kotitilalle.

Mitenkään helppo rasti ei moinen työ ollut, sillä lampaat laidunsivat kesän ajan Tankarin majakkasaarella. Ruotsalon Rytikarilta on matkaa Kokkolan edustan ulkosaaristossa sijaitsevalle majakkasaarelle kolmisenkymmentä kilometriä.

Tankarin saari on kokonaispinta-alaltaan reilu parikymmentä hehtaaria. Ihan koko aluetta valtoimenaan eivät lampaat laiduntaneet. Kahdeksalle lampaalle oli aidattu laidunalue saaren eteläkärkeen.

Jani Hurme ja koirapilli jolla hän ohjaa paimenkoira Ilonaa.
Esko Keski-Vähälä

Puolessa tunnissa Ilona-koiran hakemana ja paimentamana veneeseen saatiin lastattua villavaisiksi kesän aikana pöheköityneet lampaat.

– Hyvä koira vastaa näissä hommissa kymmentä miestä, kiitteli Janne Jokela koiran työskentelyä.

Paimenkoira Ilona työssään Tankarissa.
Esko Keski-Vähälä

Totta puhuen se vastaa useampaakin ihmistä. Koira saa lampailta kunnioituksen, mikä ihmisketjulta yleensä jää saamatta. Kokoomishetkellä vauhkoontuneet lampaat tuppaavat karkaamaan ihmisten väleistä omille teilleen. Koira saa eleillään ja taidoillaan lammaslauman liikkumaan kuin yhdestä ajatuksesta.

Suurin osa lampaista tiesi myös odottaa jo pääsyä kotiin.

– Aikaisemmin laiduntaneet tietävät jo odotella kotiin pääsyä. Keväällä ne odottavat pääsyä laiduntamaan ja syksyllä pimeitten tultua odottelevat kotiin hakua. Kesällä eivät kiirehdi minnekään, kertoo pitkän linjan luomulampuri.

Ville Jokela (vas), Janne Jokela ja Jani Hurme hakivat lampaat ulkosaaristosta.
Esko Keski-Vähälä

Suhteellisen pitkä merimatka, merta kyntävässä venhossa, ei kahdeksan hengen lammaslaumassa pelottanut. Lähisaarelta haettiin samalla matkalla kolmisenkymmentä lajitoveria kyytiin.

Navakassa aallokossa turvat kääntyivät tuulta kohti ja hyvä hermoisimmilla villakkailla silmät lupsasivat matkan teon aikana kiinni. Hipihiljaa kylki kylkeä vasten lammaskatras taittoi matkaa kohti Ruotsalon Rytikaria.

Lampaille oli aluksessa aidoin rajattu tila, jossa ne pystyivät turvallisesti koipiaan katkomatta seisomaan koko kolme tuntia kestäneen merimatkan ajan.

Satamaan päästyä ne lastattiin kuljetuskärryyn ja edessä oli maantietä pitkin tehtävä kuljetus kotia kohti. Määränpäänä katraalle siinsi Ville ja Janne Jokelan lammastilan lampolo.

Ville Jokela ja Janne Jokela ovat tyytyväisiä kun lampaat on saatu hyvin veneeseen.
Esko Keski-Vähälä

Aika moni kuvittelee lammastilallisen tilipussin koostuvan lampaanlihasta sekä villoista. Yhä useammin se ei kuitenkaan ole niin. Lampaanlihan menekki on toisaalta hyvä ja luomulihan ostajakunta osaa arvostaa villiniityillä ja ulkosaaristossa makunsa saanutta lihaa, mutta pääosaa tilipussista ei lihan menekki välttämättä täytä.

Tiliä ei myöskään tehdä pelkästä villasta, vaikka lampaat keritään pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa.

Paimenkoira Ilona ajaa lampaita veneeseen Tankarissa.
Esko Keski-Vähälä

Maisemanhoito eli maisemalaidunnus takaa yhä useammalle lampurille jopa pääosan tuloista.

Maisemalaidunnus on paljonkin muuta, kuin se, että lampuri kuljettaa eläimensä kohteeseen paikalle.

Jokaisesta hoitolaidunnusalueesta tehdään suunnitelma, osa puustosta kaadetaan ja paikalle rakennetaan aitaukset. Laiduntavien eläinten hyvin voinnista kannetaan myös huolta, ulkosaaristossa ei pedoista yleensä ole riesaa, mutta lampaiden laidunpaine on jatkuvassa tarkkailussa.

– Niitä ei voi olla laiduntamassa liikaa, eikä toisaalta liian vähääkään, summaa Jokela.

Maisemanhoito laiduntaen on pitkä ja jatkuva prosessi. Tulokset näkyvät vasta useiden vuosien päästä.

Kokkolan Tankarissa lampaat ovat laiduntaneet neljänä kesänä ja osin tuloksia on jo nyt näkyvissä. Tuloksia voi paikalla piipahtava arvioida itsekin silmämääräisesti.

Tankarin saaressa tehdään parasta aikaa myös punkkitutkimusta. Punkit lasketaan niin laidunnetulta alueelta kuin laiduntamattomalta alueelta.

Fakta

Maisemanhoito

Laidunnukseen soveltuvat muun muassa ranta-alueet, luonnonsuojelualueet, niityt,hakamaat ja metsälaitumet.

Alueen on oltava riittävän suuri ja sijainniltaan eläimille turvallinen ja terveellinen.

Laiduneläiminä käytetään yleisimmin lampaita, nautoja tai hevosia. Myös vuohet ovat hyviä ruohonsyöjiä, mutta harvinaisia ja valvonnan suhteen vaativia maisemanhoitajia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »